Mikko Välttilä Laatikon ulkopuolella on usein hyviä ajatuksia!

Kaikki blogit puheenaiheesta Lähiruoka

"Hyvää tästä läheltä"

Paikallisessa kaupassa kävin ja leipäosastolla oli kylttti HYVÄÄ LÄHELTÄ. Kyltin alla hyllyssä Liettuassa valmistettua patonkia. 8km päässä kyseisestä kaupasta valmistetut leivät oli siellä monikansallisten korporaatioiden valmistamien leipien seassa.

 

Laitoin taas viestiä kyseiseen kauppaan, kun olen tällainen ahdasmielinen mulkero.

 

Tällä kertaa ihan vaan meseviestiä ja ystävällinen kauppias itse vastasi ja korjasi asian viipymättä.

 

Osta suomalaista lähi- ja luomuruokaa

Maatiloja kehitetään ja investoinnit kasvavat koko ajan, joten sen myötä myös maatalouden tulevaisuuden ennustettavuuden merkitys korostuu entisestään. Mielestäni maatalous on edelleen tulevaisuuden ala, mutta kaikkia omenoita ei uskalla enää laittaa samaan koriin. Ei kannata keskittyä pelkästään yhteen tuotantosuuntaan. Kuluttajien pitää myös ymmärtää, että maatalouskriisi ei ole viljelijöiden itsensä aiheuttama. Sitä ovat edesauttaneet muun muassa EU:n maitokiintiöistä luopuminen sekä tietenkin Venäjän pakotteet.   

Pelastetaanko maailma kookosvettä juomalla?

Ystäväni Helsingistä lähetti minulle, ilmeisesti provosoidakseen, viikonloppuna kuvan kookosvesitölkistä. Thaimaasta Suomeen lennätettyä ja alumiinitölkkiin pakattua hipstereiden hittijuomaa mainostettiin purkin kyljessä ”100% eettisesti tuotettuna”.

Sitkeästi kivisellä tiellä

Syyskuinen Maatilan Pellervo kertoili Virpi Adamssonin jutussa pottufarmarista. Tätä kautta voipi löytyä joku kiinnostunut, joka ei kuulu Maatilan Pellervon lukijoihin :)

 

 

Heikki Penttilä tunnetaan sosiaalisessa mediassa Pottufarmarina. Nimestä huolimatta aitoolaisisäntä ei enää viljele omia peltojaan. Päätyönä on nykyään perunan jalostaminen rieskaksi. Hyvin käynnistynyttä rieskatuotantoa uhkaa nyt lopettaminen.

Nykypäivän maaorjat

Suomalaista ruokaa kehutaan maailmalla juuri nyt. Ja ihan syystä. Ravintoloiden ja keittiöpäälliköiden taso on viimeisten parin vuosikymmenen aikana noussut ihan maailman kärkeen. Ala on "kuuma".


Minä täällä savisen pellon laidalla heiluttelen kättäni

Muistokirjoitus tai myynti-ilmoitus. Päättäkää itse, kumpi

30 vuotta sitten, vuonna 1988 heinäkuussa lähdin ensimmäistä kertaa omatoimisesti ihmettelemään maailman menoa Keski-Eurooppaan. Suomi eli vielä tuolloin hyvin agraarisessa ja perusteollisessa yhteiskunnassa. Pieniä maatiloja ja kotieläintiloja oli paljon. Alueilla oli omat osuusteurastamot ja -meijerit, joiden kautta lähes kaikki maataloustuotteet kulkivat ihmisten ruokapöytiin. Pieniä kauppoja ja esim. leipomoita oli satoja, jopa muutama tuhat.

Elettiin muuttumattomuuden aikaa, sanoisinko neuvostoliittoa.

Muistokirjoitus tai myynti-ilmoitus. Päättäkää itse, kumpi

30 vuotta sitten, vuonna 1988 heinäkuussa lähdin ensimmäistä kertaa omatoimisesti ihmettelemään maailman menoa Keski-Eurooppaan. Suomi eli vielä tuolloin hyvin agraarisessa ja perusteollisessa yhteiskunnassa. Pieniä maatiloja ja kotieläintiloja oli paljon. Alueilla oli omat osuusteurastamot ja -meijerit, joiden kautta lähes kaikki maataloustuotteet kulkivat ihmisten ruokapöytiin. Pieniä kauppoja ja esim. leipomoita oli satoja, jopa muutama tuhat.

Elettiin muuttumattomuuden aikaa, sanoisinko neuvostoliittoa.

pieni ääni pieneltä maaseudun yrittäjältä ;)

Ymmärrän ajatuksen pyrkiä muuttamaan ruokakaupan käytänteitä lainsäädännön kautta mutta en oikein usko sen johtavan muuhun kuin lisäkustannuksiin. Lailla pakottamalla sammutetaan liekkejä koskematta palaviin rakenteisiin.

Olen ollut viljelijä 1990 alkaen ja lähiruokayrittäjä 1995 alkaen. 2006 alkaen elämä on ollut selviämispeliä siitä asti kun jouduin lupumaan kotieläintuotannosta ja sen myötä meni pohja pois lihanjalostusyritystoiminnalta.

#pientuottajahaaste

Ei tässä nyt tarkoituksellisesti pitänyt näin käydä mutta tässä se mitä tapahtui:

Aamupalalla mm. Vääksyn myllyn kaurahiutaleista kaurapuuroa ja mansikkahilloa Niitty-Seppälän mansikoista. Maanantaiaamuna oli jo tuoretta pikkurieskaakin aamupalapöydässä kun piti saada tiistaiaamuksi kauppojen hyllylle tuoretta purtavaa,

Välipalaksi Paijan mallasvuokaleipää ja päälle siivu Jukolan juuston cheddaria.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä