Mikko Välttilä Laatikon ulkopuolella on usein hyviä ajatuksia!

Kaikki blogit puheenaiheesta Saimaannorppa

Lisää vettä norppamyllyyn

Itseäni kuuma norppa aihe kiinnostaa, koska olen Savonlinnasta kotoisin ja perheeni vapaa-ajan asunto sijaitsee Saimaan rannalla. Itse harrastan kalastusta todella vähän ja verkkokalastusta vasta harkitsen. Viikonloppuna tapasin Savonlinnan Pihlajavedellä paikallisia ihmisiä, joilla on monen polven ajalta kokemusta kalastuksesta yhteistyössä norppien kanssa. Olen saanut myös paljon yhteydenottoja viimeisen viikon aikana liittyen norppa aiheeseen.

 

Verkkokielto Saimaan norppa-alueille

Verkkokalastusta on Saimaalla rajoitettu norppien suojelemiseksi kieltämällä muiden kuin muikkuverkkojen käyttö kesäkuun loppuun saakka. Heinäkuun alku on ollut keväällä syntyneille kuuteille karua aikaa. Viisi varmaa verkkokuolemaa on kirjattu ensimmäisten luvallisten päivien aikana. Kun norppia syntyi tänä keväänä alle 70, niin melkoista prosentuaalista tuhoa verkkokalastajat Saimaalla tekevät tälle uhanalaiselle nisäkkäälle.

https://yle.fi/uutiset/3-10860292

Saimaannorpan suojelua vahvistettava

Metsähallituksen tietoon on tullut yhteensä 14 saimaannorpan verkkokuolemaa, joista viidessä on ollut kyseessä muikkuverkko. Tämä tarkoittaa sitä, että yli kolmannes on juuri muikkuverkoista johtuvia kuolemia. Aivan jokainen verkko on norpalle uhka, muikkuverkko ei ole muita vaarattomampi.

 

Saimaannorppa on Suomen jääkarhu

Jääkarhu on tunnettu esimerkki kerrottaessa ilmastonmuutoksen vaikutuksista arktiseen luontoon ja eläinlajeihin. Jäätiköiden sulaminen ja arktisten merialueiden jääpeitteen kutistuminen uhkaavat jääkarhuja, koska ne eivät pysty metsästämään pääravintoaan hylkeitä ilman riittävää jääpeitettä. Pelkän sulanajan kasvisruokavalion, pikkujyrsijöiden ja satunnaisten raatolöytöjen voimin naaraat eivät pysty kasvattamaan talvehtimiseen ja pentujen ruokkimiseen tarvittavaa rasvakerrosta.

 

Norppien kalastelua muikkuverkoilla.

Onko muikkuverkolla tarkoitus kalastaa vain pelkästään muikkuja? Epäilen tätä suuresti, koska muikkuverkoilla saadaan välillä ihan kohtuu painoisia kaloja ja jopa 41kg painava aikuinen norppa ei pääse muikkuverkosta läpi, kuuteille se on lähes mahdoton tehtävä.

 

Nyt voi seurata saimaannorpan loikoilukiveä suorana netistä

On tämä tekniikka ihanaa ja innovaatiot millä tavalla tekniikkaa voi käyttää on mahtavaa. WWF on asentanut kamerat kuvaamaan norpan loikoilukiveä ja lähetystä voi seurata suoranan netistä.

Laihaksi jäänyt uusi norppa-asetus erityistarkkailuun

Uhanalaisen saimaannorpan ja erityisesti sen kuuttien suojelemiseksi säädetyt uudet kalastusrajoitukset Saimaalla ovat astuneet voimaan. Oli pettymys, ettei asetuksessa verkkokalastuskieltoa laajennettu jatkumaan heinäkuun loppuun asti.

Saimaannorppan suojelun ja verkkokalastuksen yhteensovittaminen

Saimaannorppa on ääirmmäisen uhanalainen ja ainutlaatuinen sisävesiemme nisäkäs. Lajia tulisi pyrkiä suojelemaan kaikin keinoin. Verkkokalastus on vesistöissämme perinteinen harrastus, mutta valitettavasti liian paljon uhanalaisia norppia ja kaloja kuolee tämän pyydystysmuodon takia. Pyyntimuoto on kuitenkin sovitettavissa yhteen, ilman että verkkokalastuskieltoa norppa-alueilla täytyy pidentää.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä