Mikko Välttilä Laatikon ulkopuolella on usein hyviä ajatuksia!

Kaikki blogit puheenaiheesta Pääomatulovero

Miksi työtä verotetaan paljon enemmän kuin pääomatuloa?

Periaatteellisena kysymyksenä minua on pitkään mietityttänyt miksi puheissa niin kovin arvostettua työtä verotetaan niin paljon ankarammin kuin pääomatuloja. Miksi valtio ottaa paljon enemmän niska limassa duunia paiskivalta kuin siltä, jolla on omaisuutta sijoitettavaksi? Jotenkin tämä ei korreloi kaikkien työtä ylistävien puheiden kanssa.

Ero sadantuhannen euron tuloilla pääoma- ja ansiotuloveron välillä

Pitäisikö kiristää pääomaverotusta ja leikata yritystukia?

Talouspolitiikan arviointineuvoston eilen julkistama raportti kiinnitti erityistä huomioita valtiontalouden kestävyysvajeeseen, joka on jäämässä valitun veropolitiikan takia edelleen varsin suureksi. Otan itse arviointineuvoston raportin vakavasti. Viestintuojan ampumisen sijaan kannattaisi pohtia, mitä voisimme tehdä liian hitaasti supistuvan kestävyysvajeen suhteen.

Verotuksessamme ei ole järkeä ja oikeudenmukaisuutta

Sijoitusasunnon lainan korot voi vähentää 100% verotuksesta, mutta jos asut asunnossa itse, voit vähentää 65% ja vähenevästi joka vuosi. (korjatkaa tarkat luvut jos haluatte)

Okei, se on sijoitus, eli 100% vähennys. Mutta jos ostan UPM:n osakkeita velaksi, voin vähentää nyt vain 25%* lainan koroista verotuksessa. Mikä idea tässä nyt on? Eikö näiden pitäisi olla ekvivalenttisia sijoituksia? Syrjitäänkö tässä toista sijoitusmuotoa toisen kustannuksella? Kyllä. (*Saa 100% vähentää verotettavasta tulosta)

Pääomatuloveron nosto todella lyhytnäköistä politiikkaa

Sijoittaminen on pitkäjänteistä puuhaa ja sijoittaessa rupeaa vähitellen ymmärtämään prosenttien merkityksen pääoman kasvussa. Samaa kasvulogiikkaa voi myös käyttää veroeurojen keräämisessä. Valitettavasti istuvat hallitukset eivät ole oikein ymmärtäneet kyseistä logiikkaa tai ovat autuaan tietämättömiä koko asiasta. Nykyisen hallituksen kaavailut nostaa pääomaverot 35 prosenttiin on yhtä typerää kuin lirittäminen omiin housuihin. Ensin lämmittää hieman ja sitten alkaa kylmämään enemmän ja lopulta kylmää oikein kunnolla.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä