*

Mikko Välttilä Laatikon ulkopuolella on usein hyviä ajatuksia!

Kaikki blogit puheenaiheesta Luonnon monimuotoisuus

Niinistön kolmesta rauhasta kaksi jo mennyt: yhteiskuntarauha ja luonnonrauha

Hallituksen aktiivimalli on vienyt yhteiskuntarauhan, ja se, että rakentamis- ja ympäristöasioista valittaminen KHO:een edellyttää valituslupaa 1.1.2018 alkaen, on vienyt luonnonrauhan.

Ympäristöministeriön 19.12.2017 Tiedote:

http://www.ym.fi/fi-FI/Ajankohtaista/Tiedotteet/Rakentamis_ja_ymparistoasioista_valittam(45485)

Keskisuomalainen-lehti uutisoi ansiokkaasti samaan aiheeseen su 14.1.2018: "Hallitus on tukkimassa tärkeän valitustien ympäristöasioissa - Vaiennetut virkamiehet" -artikkelillaan (Janne Laitinen).

Salametsästäjät tappavat pantasusia

Minun järkeeni ei oikein tahdo mahtua, miksi uhanalaista eläintä pitää metsästää. Suomessa on noin 150-180 sutta, ja aivan hyvin niitä voisi olla kolminkertainen määrä. Pysyisivät terveempinäkin kun geeniperimä olisi vähän laajemmalla pohjalla. Susikanta on supistunut vuodessa neljänneksen, noin 50 yksilöä. Todennäköisin syy susikatoon oli lisääntyvien aikuisten korkea kuolleisuus tavella 2015-2016, mikä on omiaan alentamaan kannan pentutuotantoa. 

Kunnan kaavoitustoimen kytkökset

Tietämystä infraäänen vaikutuksesta ihmiseen on ollut Saksassa, joten oli odotettavissa tutkimustuloksia tältäkin alueelta.

Suomessa on myös edetty mittausten ja seurannan suhteen liittyen infraääneen voimala-alueen läheisyydessä. Tuloksia tästäkin tutkimuksesta odotellaan.

Hiilihydraatteja ja sähköä hiilidioksidista!

Hiilidioksidia voi hyvällä syyllä pitää elämänkaasuna. Yhdessä veden ja auringonvalon kanssa se saa kasvit yhteyttämään, josta puolestaan eläinkunta on täysin riippuvainen. ”Hiilidioksidi päätyy maan hiileksi vihreiden kasvien fotosynteesin kautta. Yhteyttämisessä tuotetaan kasvibiomassaa ja samalla happea ilmakehää.” http://maatilanpellervo.fi/2016/08/04/maapera-hyva-hiilivarasto/

 

Ajankuvia luonnosta ja ympäristöstä

Päivän Hesari toi tärkeän asian esille, ilmastonmuutos ei ole ainoa ongelmamme. http://www.hs.fi/paivanlehti/07022017/art-2000005077227.html Lähimetsän säilyminen kaupungissa asuvalle ihmisille saattaa olla se tärkein ympäristöön liittyvä asia. Luonnon monimuotoisuuden säilyminen on ihmiskunnan kannalta kaikkein tärkein ympäristöön liittyvä asia.

Miten sudesta tulee "häirikkö" ja tappamisesta "kannanhoitoa"?

Susien niin sanotussa "kannanhoidollisessa metsästyksessä" ei onnistuttu noudattamaan maa- ja metsätalousministeriön ohjeita. Ministeriön ohjeiden mukaan laumanjohtajien kaatamista tuli välttää, koska niiden poistaminen vaikuttaa laumaan ennalta arvaamattomalla tavalla. Viime talvena kaadettiin "kannanhoidollisesti" 43 sutta, ja näistä 20 oli laumojensa johtajia. Johtajien kuolema hajottaa helposti laumat, ja yksinäisiä, vaeltelevia susia – juuri niitä ”häirikkösusia”, joita ihmiset pelästyvät – on seurauksena aiempaa enemmän.

Lepakot tärkeitä tuholaistorjunnassa

Lepakoihin on alettu kiinnittämään huomiota enenevässä määrin, kun niiden tiedetään säästävän viljelijöiden tuholaisturjunnassa miljardeja dollareita, todettiin Amerikassa kun selvisi ikävä tosiasia, että nykyisin yhä useampi lepakko löytyy kuolleena tuulivoimalan alta aamulla sen jälkeen kun tätä asiaa alettiin pengota.

 

Ilmastotieteen nojauduttava poikkitieteellisyyteen

Tällaisia ilmastotiedettä hyödyttäviä poikkitieteellisiä tieteenaloja saattaisi löytyä maaperätutkimuksesta ja valtameritutkimuksesta. Biologia tuo kasvien yhteyttämisen kautta työkalun, jota ihminen ei ole vielä pystynyt jäljittämään tai kopioimaan.

 

Diversiteetin rajaamista diversiteetin puolustamisessa?

 

Valppauteni herää, kun esiintyy jokin sellainen sivistyssana, jota vanha Nykysuomen sanakirjani (WSOY 1977) sivistyssanaluettelo ei tunne. Toisesta kirjahyllystäni löytyvästä sivistyssanakirjasta (Gummerus 2004) sana diversiteetti löytyy. Sana tarkoittaa luonnon monimuotoisuutta.

Eräiden vaiheiden jälkeen käsiini osui tiistain 8.12.2015 Helsingin Sanomien artikkeli ”Paha täplärapu sai poikkeusluvan”. Artikkelissa kerrotaan, että EU on määritellyt Suomessa 187 lajia haitallisiksi vieraslajeiksi kasvi- ja eläinkunnassa.

Vanhankaupunginkosken pato purettava

Onko vastakkain kulttuuriarvot ja ympäristöarvot? Voiko tieteellisen tutkimuksen yli kävellä polittisten sopimusten kautta? Estääkö museoarvot muiden arvojen ja työllisyyden kehittymisen?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä