Mikko Välttilä Laatikon ulkopuolella on usein hyviä ajatuksia!

Tuomas Enbuske: Älä viitsi, iso mies!

Rakas Tuomas.

Olet ollut pitkään yksi elämäni piristyksistä. Tuoreet, valtarakenteita ja maamme ummehtunutta arvoilmapiiriä ravistelevat kolumnisi ovat olleet herkkua jota olen tykännyt lukea ja jakaa muillekin luettavaksi. Olen kovasti pitänyt siitä, että uskallat asettua valtavirtaa ja mediaa vastaan arvokysymyksissä. Maamme tarvitsee sinua.

Mutta kuule Tuomas. Nyt olen kovasti pettynyt sinuun. Olet mennyt pahasti vipuun kommentoinnissasi Twitterissä ja laajemmin ehkä koko ajatusmallissasi kun puhutaan maataloudesta.Nimittäin.

 

Jaan kanssasi sataprosenttisesti sen tunteen MTK:sta, että maajussien edunvalvoja on yltiörikas tyhjäntoimittaja. Sillä varallisuudella ja vaikutusvallalla joka MTK:lla on, ei todellakaan olla saatu aikaan niitä asioita joita voisi tai PITÄISI olla saatu. MTK on usein jarrumiehen roolissa kun puhutaan mistä tahansa uudistuksesta. Tuntuu että heidän EU-toimistossaankin ensimmäinen ajatus on aina, että "miten tämä saadaan estettyä".  Olen (olettaakseni) laillasi hyvin kyllästynyt myös maataloustukiin. Ne eivät palvele yhtään ketään sellaisena, kuin ne nykyään ovat.

Mutta kuule Tuomas. Olen täysin ymmälläni siitä, että voit mennä sellaiseen halpaan, että menet valehtelemaan sosiaalisessa mediassa. Väitit twiitissäsi, että MTK olisi pyytänyt sinua puhumaan tilaisuuteensa ilmaiseksi. Väitit, vaikka hyvin tiedät, että tuollainen on maailman helpoiten tarkistettavissa ja myös sen, että somehan tarkistaa.

No, tuollainen menisi vielä lapsuksena, käsi pystyyn virheen merkiksi ja se siitä. Mutta ei. Tuomas, sinä lähdit heti hyökkäyskannalle. Alkumetreillä syytit MTK:ta laillistetukssi mafiaksi, joka varastaa kaupunkilaisten rahoja 4 miljardia euroa vuodessa. Tässä kohtaa osoitit joko synkän asenteellisuutesi, juuri sellaisen ummehtuneen jonka pöllyttämisestä olet kuuluisa, tai sitten älyllisyytesi rajallisuuden, tai vielä pahempaa, tietämättömyytesi. Älyn rajallisuus pitää antaa anteeksi, se on ominaisuus. Tietämättömyys henkilöltä, joka työkseen puhuu ja kirjoittaa asioista , on taasen anteeksiantamatonta.

Nimittäin. MTK ei suinkaan varasta 4 miljardia euroa kenenkään rahoja vuodessa. MTK hallinnoi omaisuuttaan, joka lasketaan muistaakseni sadoissa miljoonissa ja kerää jäsenmaksuja. Jäsenmaksut ovat laillistettu ryöstö toki minunkin mielestäni, niille ei saa vastinetta kukaan. Mutta tuolla neljällä miljardilla viitannet maataloustukiin? Niitä ei MTK sentään saa. Eikä ole vastuussa niiden maksatuksista. Myöskään läheskään kaikki maataloustukien saajat eivät ole MTK:n jäseniä.

Tuomas, jäit housut kintuissa kiinni sekä asenteellisuudesta, että tietämättömyydestä. Tulit pöllytetyksi faktoilla. Ja hävisit. Ja mikä nolointa oli oikein kunnon pissis-kommentti: "Mun twiiteillä on enemmän tykkäyksiä, kuin teidän twiiteillä, mä oon oikeassa". Ei, Tuomas. Twiittitykkäykset, vaikka satavatkin melko suoraan pankkitilillesi ja elät ja hengität niistä, eivät silti tarkoita että olisit sitä oikeammassa, mitä enemmän tykkäyksiä saat. Ne tarkoittavat lähinnä sitä, että olet käyttänyt synnyinlahjaasi terävää kieltä ja saanut aikaan pari hymähdystä lukijoissa.

Mutta Tuomas, sait aikaan sen että jopa minä, ei-todellakaan-mtk:n-jäsen ja todellakin-maataloustukien-vihaaja, sekä en-todellakaan-maaseuduntulevaisuuden-tilaaja, jouduin valitsemaan puoleni. Ja kyllä, seison MTK:n joukoissa tämän jutun ajan ainakin.

 

On nimittäin Tuomas niin, että sinä olet nykyään poliittinen toimija. Halusit sitä tai et. Olet antanut kasvosi ja nimesi uuden poliittisen järjestön käyttöön. Vaikka et itse aikoisikaan ehdolle vaaleissa, olet silti ollut näkyvä hahmo juuri vastikään perustetun poliitisen liikkeen perustamistohinoissa. Ja silloin, kun poliittista toimijaa pyydetään mukaan yhteiskunnalliseen keskustelutilaisuuteen, poliittinen toimija ei voi -hyvän tavan mukaan ainakaan- pyytää esiintymisestään maksua. Kieltäytyä keikasta toki voi. Ja kyllä, saivartelemalla tässä voidaan katsoa, että keikkavälittäjäsi edustaa sinua yrittäjänä, ei poliitikkona. Joten jos pyyntö olisi tullut edustamasi järjestön kautta, pyyntö olisi ollut poliittinen, nyt se oli julkkisammattilaiselle esitetty. Mutta väitteesi siitä, että MTK olisi vaatinut sinut tekemään työtäsi ilmaiseksi, ovat silti potaskaksi osoitetut.

 

Toisessa tämän tapauksen twiitissä kerrot olevasi huora. Ja että vaikka olet sitä, on sinullakin joku raja. Mikä se raja sitten on, Tuomas? 1200€ kahdenkymmenen minuutin esiintymisestä olisi kelvannut. MTK ei nähnyt sinua sen arvoiseksi ja sinä loukkaannuit. Vapaa markkinatalous ei miellyttänyt, kun oma hintavaade osoittautui kestämättömäksi.

Mennäänpä vielä yhteen asiaan, eli niihin 4 miljardin maataloustukiin. Tiedätkö sinä Tuomas kuka ne oikeasti ryöstää? Minäpä voin kertoa sinulle. Ne ryöstää kaupan keskusliikkeet. Ne, joiden toinen toistaan komeammat kauppakeskukset rakentuvat niin tiheään, että järjenkin pitäisi sanoa, ettei se voi olla enää kannattavaa. On se. Maataloustuilla. Kun myytävä tuote ei maksa käytännössä yhtään mitään ja sen saa hinnoitella lähes oman mielen mukaan, on aika helppoa tehdä liiketoimintaa. Samaan aikaan Tuomas ja kaverit käyttävät tämän maan suurinta mahdollista medianäkyvyyttä syyllistäen ruoan alkutuottajat maataloustuista.

Kyllä, Tuomas. Sinä olet huora. Mutta minusta tuntuu ettet itsekään tiedä edes kenelle itseäsi oikeasti myyt.

Keskellä tuota twitter-keskustelua josta olen tähän otteita linkkaillut, sait kutsun tulla tänne maalle juttelemaan. Toistan sen kutsun tässä. Me tykätään susta kyllä, mutta nyt kaipaisit vähän opastusta.

Fanisi Mikko.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Sinänsä en nyt ole aiemminkaan hirveästi Enbuskesta pitänyt. Ei se, että mies on Oulussa syntynyt, tarkoita, että hän ymmärtäisi yhtään mitään maaseudusta.

Vaikka hän pitääkin itseään nokkelan vitsikkäänä älykkönä, ei se tarkoita, että hän oikeasti on sitä. Joten en minäkään maksaisi 1200€ hänen 20-minuuttisestaan. En tiedä, ottaisinko edes ilmaiseksi. Ehkäpä tämän jälkeen jotkun muutkin alkavat miettimään, kannattaako äijälle maksaa noin paljoa.

Akavan palkkiosuosituksista:
https://www.akava.fi/tyoelama/tyossa/palkat/palkki...
---------------------------------------------------------------
d. Palkkiota voidaan korottaa
- jos luento pidetään vain kerran tai erityisen harvoin
- jos kurssin tai vastaavan edustama taso on erittäin korkea tai  tavoite tavanomaista vaativampi henkilökohtaisen kyvykkyyden perusteella
- jos luentomateriaali sovitaan julkaistavan esimerkiksi luennon tilanneen tahon verkkosivuilla.

Näissä tapauksissa voidaan vähimmäistasona 45 minuutin esitelmästä, puheesta tms., pitää 407 euroa  ja kokeneelle asiantuntijalle 659 euroa.
------------------------------------------------------------------------
Joten Enbuske siis pyytää puolesta ajasta tuplasti sen, mitä Akava pitää kohtuullisena vähimmäistasona kokeneelle asiantuntijalle. Olenkin aina ollut sitä mieltä, että kyllä tyhjän puhuminen aina tiedon voittaa...

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

On ensiarvoisen oleellista saada julkinen mielipide kotimaista maataloutta vastaan. Tuotantokapasiteetti on muutenkin menossa alas, mutta Suomi olisi poikkeusaikoina paremmin pässinä narussa, jos sillä ei olisi rehuja omasta takaa. Enbuske on vain muodikkaasti vahvimman puolella tässä asiassa.

Marja Pihanen

Erittäin hyvin kirjoitettu, en voi muuta sanoa.

Toimituksen poiminnat