Miksi kauppa myy epäreiluja munia ja pahoinvointipossua? osa3.

Saappaat jalkaan ja navettaan. Sen me viljelijät teemme joka aamu. Tai sikalaan, kanalaan, lampolaan, kasvihuoneeseen, pellolle…

Me menemme, koska olemme niin valinneet ja menemättä ei voi olla. Ei voi olla, koska lehmä lypsää oli se kannattavaa tai ei. Samoin kana munii. Ja vaikkeivät lypsäisi ja munisikaan, nälkä niillä silti on joka aamu, eikä niitä voi lomauttaakaan. Eikä niiden hoitaja lakkoilla.

 

Mutta tiedättekö ihmiset mitä? Se, mitä me siellä teemme on loppujen lopuksi teistä kiinni. Te päätätte sen, miten teidän ruokanne tuotetaan. Emme me, jotka sitä tuottavat. Teillä on siihen kolme vaikutuskanavaa. Te vaikutatte siihen osallistumalla keskusteluun, äänestämällä ja ostamalla. Mutta siihen tarvitaan kaikkia kolmea. Ilman yhtä ei kaksi muutakaan toimi.

Kun siis puhumme ruoan puhtaudesta, eläinten kohtelusta, kemikaaleista joita me käytämme pelloilla tai merten kunnosta ja te ajattelette että nyt ovat asiat väärällä tolalla ja niihin pitää tulla muutos, AINOA tapa tehdä se muutos on keskustella, äänestää ja valmistautua maksamaan se muutos. Koska te maksatte sen aina. Joko suoraan ruokaa ostaessanne, tai sitten veroina joista se maksetaan.

Eikös olekin aika tylyä? Mutta niin se vaan menee: haluamme turvallisempia ja vähäpäästöisempiä autoja ja teemme niistä lakeja. Autoteollisuus tekee työtä käskettyä ja siirtää kustannukset autojen hintaan. Maatalous toimii samoin, mutta sen hinnan sijasta jonka te maksatte kaupassa (siitä maatalous ei saa oikeasti kuin murto-osan), te maksatte siitä veroina. Ne verot sitten siirretään maataloudelle tukina.

Nyt, kun mekanismi nyt on tiedossa, kysynkin: Onko tämä nyt hyvä? Ovatko asiat hyvällä tolalla, kun eläintiloista tulee koko ajan isompia ja isompia, kun suomalainen maaseutu autioituu ja kylät kuolevat, kun fiksut ja ammattitaitoiset maanviljelijät nääntyvät?
Kun ne, jotka teille ruokaa tuottavat, näkevät kohta nälkää?

Ei se ole teidän vikanne, arvon kuluttajat. Teitä on vedätetty. Kaikkia ja ihan jokaista. Teille on luotu illuusio halvasta ja turvallisesta ruoasta jota aina ja ikuisesti riittää kaupassa. Siihen on toki osallistunut se ruoan tuottaja, joka menee joka aamu saappaat jalassa sikalaan koska on pakko. Ennen kaikkea sen vedätyksen ovat tehneet suuri elintarviketeollisuus ja kauppa. Heidän bisneksensä ei oikeasti ole myydä teille hyvää ja turvallista ruokaa. Heidän bisneksensä on välittää ruokaa alimmalla mahdollisella hinnalla mahdollisimman paljon ja OSTAA se halvimmalla mahdollisella hinnalla. Ja voi pojat, että se ostohinta on halpa. Se on halvempi kuin mitä sen ruoan tekeminen maksaa. Ja se voi olla niin halpa, koska te olette maksaneet sen tämän viikon kauppalaskun puuttuvan osan jo viime vuoden ennakonpidätyksissä.

Kuten sanottu, tämä on kuitenkin illuusio. Hyvää ja turvallista ruokaa jota aina vain riittää kaupassa, ei ole olemassa rajattomasti. Sitä tehdään koko ajan lisää. Ja tässä juuri tulee se kuluttajan vastuu ja vaikuttamisen mahdollisuus. Jos sinä ostat halvinta, saat halvinta. Ja sitä halvinta ei ole tuotettu parhaalla mahdollisella tavalla, koska se ei vain ole mahdollista. Jos sinä ostat ruokaa joka on tuotettu parhaalla mahdollisella tavalla, se maksaa enemmän. Nyt sinä kuluttajana kysyt, että enkö minä ole maksanut sitä isompaa hintaa jo ennakonpidätyksessä, niinkuin kirjoittaja äsken kirjoitti? Olet ja et. Olet veroja maksaessasi maksanut siitä kyllä, mutta se raha ei mene perille. Se raha menee illuusion ylläpitoon. Se menee illuusioon ”halpuutuksesta”, joka on oikeasti vain tapa kahmia lisää markkinaosuutta olematta yhtään sen reilumpi kuluttajaa kohtaan, koska koko tuotantoketju on jo imetty niin kuiviin, että kukaan ei pysty tuottamaan enää parempaa.
 

Sinä voit vaikuttaa.

Kun kieltäydyt ostamasta huonoa, sinulle ei sitä yritetä enää myydä. Kun kerrot muillekin, että kieltäydyt ostamasta huonoa, muutkin kieltäytyvät. Ja kun kerrot poliitikoille, ettet anna ääntäsi jos he sallivat huonon, sitä ei enää sallita. Illusio vain on vahva, sitä ylläpidetään koska se on luotu ja ihan hirvittävän isot rahat kertyvät harvoille ja toiset köyhtyvät. Suomalainen ihan oikeasti köyhä maanviljelijä on sadan vuoden jälkeen palannut.

Se oli vain hetken poissa.

 

 

 

Tämä teksti on julkaistu myös FarmersEggPress -blogissa.

MikkoVlttil
Somero

Minä olen somerolainen ruokayrittäjä. Toimitan ruokaa suoraan maatiloilta kuluttajalle Eggspress- verkkokaupan ja Pieni Ruokakauppa -kotiinkuljetuspalvelun kautta.
Poliittisesti olen joskus määritellyt itseni "oikeistolaiseksi viherliberaaliksi".
Tässä blogissa aion kertoa mielipiteitäni paitsi kaikesta ruokaan, maatalouteen ja yrittäjyyteen liittyvästä, myös satunnaisesti muista aiheista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu