WWF ja syyllistämisen taito

Tänään on taas se päivä, kun meitä suomalaisia syyllistetään oikein urakalla ja me nöyrästi otamme lakin päästä ja kumarrumme syyttävän sormen tuomittaviksi. On nimittäin suomalaisen ylikulutuksen päivä. Olemme tänään käyttäneet oman osamme maapallon antimista per capita, loppuvuoden elämme velaksi luonnolta ja lapsiltamme.

Meidän perheessä tuskaillaan näiden asioiden kanssa jatkuvasti. Yritämme olla kovin ekologisia. Kasvattaa itse ruokaamme, vähentää ja kierrättää jätettä, minimoida lämmitystä, vähentää lihan syöntiä ja niin edelleen. Oikeastaan ainoa asia jossa emme ole asiaa juurikaan huomioineet on autoilu. Siihenkin on olemassa syynsä, taloudelliset sellaiset. Perheen molemmat autot (välttämättömiä) kuluttavat paljon bensaa. Kuitenkin nekin vaihtuvat pienempikulutuksisiin heti, kun meillä on yksinkertaisesti varaa ostaa auto joka kuskaa perhettämme turvallisesti, mutta vähäpäästöisesti. Otamme siis vakavasti huolen tämän maapallon tulevaisuudesta.
 

MUTTA!

Kun luin WWF Suomen kotisivulta tiedotteen tästä päivästä, tuli paha mieli. Pääsihteeri Liisa Rohwederin sanoin me suomalaiset olemme suoraan vastuussa siitä, että maailma köyhtyy ja kurjistuu. Tiedotteessa heitellään epämääräisesti lukuja liikenteestä, herkistä ekosysteemeistä ja maataloudesta. Etenkin se on selkeän lihansyöntivastainen. Kuitenkin, kun sitten tutustui hieman paremmin tiedotteen linkkeihin, kävi selville että Suomi kuuluu maailman ehdottomaan parhaimmistoon ns. ekologisessa tasapainossa. Maamme biologinen kapasiteetti on paljon suurempi kuin sen kulutuksemme. Olemme itseasiassa koko Euroopan parhaita tässä asiassa. Maailmassakin ihan kärjessä ja teollistuneista maista ykkönen.

Meidän kokonaisjalanjälkemme luonnonvarojen käytössä ei ole yhtä hyvällä tasolla. Käytämme luonnonvaroja todella paljon. Silti jokainen suomalainen käyttää niitä vähemmän kuin Suomen maa-alue tuottaa.

Meillä on siis hyvin omalaatuinen kulutusprofiili: Asumme maassa jonka biokapasiteetti on todella suuri ja meitä on täällä vähän. Etäisyydet ovat pitkiä ja ilmasto kylmä. Liikenteeseen ja lämmitykseen kuluu paljon energiaa. Nyt, jos ajattelisimme että Suomen väkiluku kaksinkertaistuisi, kävisi helpostikin niin, että meidän jalanjälkemme per capita pienenisi huimasti vaikka kulutus todellisuudessa kasvaisi. Silloin tilasto näyttäisi, että mehän olemme täällä pienessä maassamme edistyneet huimasti, vaikka todellisuudessa kulutuksemme kasvaa kovaa tahtia. Ymmärrätte varmaan, mitä ajan takaa?

Paha mieli tuli siis tavasta jolla ehkä kaikkein arvostetuin ympäristöjärjestö vetää mutkat suoriksi. Sen Suomen pääsihteeri sortuu jakamaan tietoa tavalla joka ei ole analyyttistä vaan lähinnä propagandistista. Ymmärrän toki, että huono omatunto ja syyllisyys ovat tehokkaimpia keinoja vaikuttaa ihmisten käytökseen. Tässä on kuitenkin myös toinen puoli: meitä ruoskitaan aina vain parempiin suorituksiin ja WWF:n kaltaisen vahvan mielipidevaikuttajan sanaa kuunnellaan myös politiikkaa tehdessä. Kun katselin esitettyjä karttoja ja tilastoja, en voinut välttyä ajattelemasta että me käytämme meille annettuja runsaita luonnonvaroja todella fiksusti. Koko ajan käytämme vähemmän kuin itse niitä tuotamme. Ei meidän ole edes mahdollista alentaa kulutustamme maailman alimpien kuluttajien tasolle. Maissa joissa jalanjälki on pienin on nimittäin nälänhätä tai sen jatkuva uhka. On hyvä tiedostaa roolimme tällä pallolla. Toisaalta tällaisia asioita mietittäessä pitäisi muistaa myös se toinen puoli: Jos kaikilla maailman mailla olisi samanlaiset edellytykset kuluttaa kuin Suomella on, joka vuosi pallollamme säästyisi vähän vajaa puolen vuoden biokapasiteetti varastoon. Meidän kulutuksemme on hyvinkin pitkälti (ei kokonaan tosin) olosuhteiden pakosta sellaista kuin se on, mutta ne samat olosuhteet antavat sen myös anteeksi.

MikkoVlttil
Somero

Minä olen somerolainen ruokayrittäjä. Toimitan ruokaa suoraan maatiloilta kuluttajalle Eggspress- verkkokaupan ja Pieni Ruokakauppa -kotiinkuljetuspalvelun kautta.
Poliittisesti olen joskus määritellyt itseni "oikeistolaiseksi viherliberaaliksi".
Tässä blogissa aion kertoa mielipiteitäni paitsi kaikesta ruokaan, maatalouteen ja yrittäjyyteen liittyvästä, myös satunnaisesti muista aiheista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu