Mikko Välttilä Laatikon ulkopuolella on usein hyviä ajatuksia!

Tarvitsemme hyvinvointisikaloita!

Meillä on meneillään projekti jossa hankitaan osakeannilla, siis joukkoistetulla rahoituksella, pääomaa uuden maataloutta harjoittavan yhtiön perustamiseen. Koko homman jujuna on tehdä yhteiskunnan asettamat maatalouden lainalaisuudet kyseenalaisiksi. Tuottaa ruokaa avoimesti ja eläintä sekä ympäristöä kunnioittaen, ilman maataloustukia.Ruokaosakeyhtiö Maakunto on uuden yrityksen nimi ja osakeanti on parhaillaan käynnissä. 


Ensimmäisenä isona tavoitteena on tehdä sikala. Olin eilen illalla tapaamassa sijoittajia ja he kysyivät minulta, että miksi sikala? Eikö hyvin pyörivä kanala riitä? 

Minäpä kerron miksi sika.


Olen suurimman osan iästäni tehnyt töitä sikojen kanssa ja nähnyt kehityksen kaaren 70-luvulta nykypäivään sillä alalla. Ulkoilevat emakot ja vain hetken kiinni olleet porsituskarsinat ovat vaihtuneet ahtaisiin, tiukasti suljettuihin karsinoihin. Joutilasajan pihatot ovat onneksi yleistyneet. Emakot asuvat niissä kuitenkin kolme neljäsosaa ajastaan.

Sikatalous Suomessa ei kuitenkaan suin surminkaan halua oikeasti vastata siihen haasteeseen, johon oikeastaan jo kaikkien muiden eläinlajien pitäjät ovat vastanneet. Meillä on laiduntavat naudat, laiduntavat lypsylehmät ja free range -kanat. Ja sitten tietysti luomu. On luomusikaloitakin muutama. Sikasektori kuitenkin yrittää tiukentaa puolustustaan ja kiillottaa kilpeään ja väittää, että sioilla on ensiluokkaiset olosuhteet nykysikaloissa.

Ei ole.

Yksi lempilausahduksistani on "pitää muistaa, että eläinten hyvinvointi tarkoitaa muutakin, kuin ettei eläin ole sairas". Sikatalous ei ymmärrä tätä.

Sikateollisuus yrittää puristaa tuotantoeläimistämme kaikkein älykkäimmän ja sosiaalisimman samaan muottiin kuin broilertuotannon. Minuuttiaikataulutetuksi teollisuudeksi. Ne siat, jotka kasvavat nykyaikaisissa isoissa sikaloissa, eivät voi hyvin.

Ne elävät ahtaassa, eikä niillä ole mitään tekemistä. Niillä ei ole riittävää mahdollisuutta liikkua. Niiden turhautuminen aiheuttaa stressikäytöstä ja agressiivisuutta. Ne on jalostettu kasvamaan nopeasti ja synnyttämään niin paljon porsaita, että niitä imettäessä ne laihtuvat vaikka saavat syödäkseen optimaalista rehua. Ja kun ne laihtuvat eivätkä pääse liikkumaan imettäessään, makuuhaavat ovat todellisuutta.


Muutama suomalainen sikafarmari on jo lähtenyt tekemään asioita toisin. Minäkin olen kehitellyt kesäpossuilla uutta ja parempaa tapaa tuottaa sianlihaa. Vauhtia tarvitaan vain lisää. Kun ei ole tarjontaa, ei ole kysyntääkään. Ja markkinatalous tämänkin homman ratkaisee. Sianlihaa tuotetaan juuri sillä lailla kuin kuluttaja haluaa. Tähän asti harva kuluttaja on halunnut yhtään mitään, koska sikateollisuus on tarkoituksellisesti jättänyt kertomatta tuotannon varjopuolista yhtään mitään.

Ja kuitenkin teurastamoteollisuus tähtää vain ja ainoastaan matalaan hintaan ja mahdollisimman helposti teollisesti prosessoitavaan bulkkilihaan. Tuottajaa en tästä syytä. Tuottaja mukautuu teollisuuden tarpeeseen. Ja teollisuus yrittää miellyttää kauppaa. Ja kauppa haluaa vain halvinta. 
Kun kysyin kuusi vuotta sitten HK:n edustajalta miksei voitaisi lähteä tuottamaan hyvinvointisikaa, vastaus oli selvä: "Koska sitten koko muu tuotanto olisi pahoinvointisikaa".

Tätä varten Maakunto on perustettu. Kulkemaan edellä. Näyttämään mallia. Moni siankasvattaja haluaisi tehdä asioita eri lailla. Maakunnon pitää näyttää tietä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

" teollisuus yrittää miellyttää kauppaa. Ja kauppa haluaa vain halvinta. "

Tämähän se ongelma on. Miten aiotte kiertää tämän ongelman. Yllä mainitulla konseptilla tuotetaan vain bulkkia, niinkuin sanoit. Meidän tuskin kannattaa kilpailla eurooppalaisen bulkkiylijäämän kanssa. Tarvitaan uusia kuvioita. Toivotaan hankkeellenne menestystä.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Tätä olen jo odottanut. Tuotantoeläimien kohtelun periaatteet otetaan (esim.) luomusäännöistä, rehu olkoon 'tehotuotettua'. Lopputuotteen hinta luomun ja tavallisen väliin. Ostaisin.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Voiaan myös kysyä; Miksi sika maistuu erilaiselta, paremmalta, niissä maissa missä on ns. 'kotisikoja'?
(Tosin näistä maista löytyy myös Lidlin ja muiden ketjujen myymää tehotuotettua sikaa).

Henry

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Joskus lapsena pari pihaporsasta kasvattaneena sanoisin, että niiden ruokailu- ja liikuntatottumukset poikkeavat hyvin paljon teollisesti kasvatetun eläimen vastaavista. Ravasivat ympäri peltoa, kaivoivat joka päivä metrisiä kuoppia, söivät juuria, horsmaa ja ylipäätään mitä tahansa mihin hyvällä mielikuvituksella pääsi käsiksi silloin kun silmä hiukankin vältti.

Tuon seurauksena ravintoa kului paljon enemmän kuin häkkisialla ja siitä huolimatta läskiä ei kertynyt käytännössä lainkaan. Liha oli kyllä maultaan selvästi parempaa kuin teollinen tuote.

On varmaan hiukan hankalaa saada toiminnasta taloudellisesti kannattavaa. Ehkä niin, että ruhoja myisi paloiteltuina suoraan kuluttajalle jollain 5-10 euron kilohinnalla. Todennäköisesti joku direktiivi kieltää tuollaisen toiminnan tai ainakin hankaloittaa sitä kohtuuttomasti. Tai jos ei kiellä, niin sitten kieltää kun toiminnalla alkaa olla taloudellisia vaikutuksia päättäjien busineksiin.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Menee vähän ohi aiheen mutta olen tuollaista kesäsikaa miettinyt joka talvi, "ensi keväänä sitten". Tontinreunalla on vanha hirsirakennus joka on toimittanut mm. kesäsikalan ja savusaunan virkaa, ilmeisesti joskus samaankin aikaan.

Mun ongelmani on, että Wagneria ei varmaan syksyllä lahdattaisi vaan tontilla olisi monisataakiloinen sika vielä kymmenenkin vuoden päästä. Jotkut ideat on vain syytä jättää toteutumatta.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #6

Samoin täällä - olisi tonttia ja possun saisi halvalla, mutta tiedän, että sika on viisas eläin ja hyvin seurallinen.

Henry

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Komppaan projektia ja uskon että pienimuotoisena sille on riittävästi kysyntää hinnasta riippumatta.

Oletteko Mikko laskeskelleet, mikä näin tuotetun sianlihan hinnaksi tulee vs. tehotuotanto?

Toimituksen poiminnat