Mikko Välttilä Laatikon ulkopuolella on usein hyviä ajatuksia!

Italialaisen halvan ruoan ihanuus. (vastaus Minna Lymin kolumniin Aamulehdessä)

Minna Lymi kertoo Aamulehden kolumnissaan kokemuksiaan Italian ihanasta ruokakulttuurista ja ruoan halvasta hinnasta.

Olen kolumnistin kanssa samaa mieltä. Italian ruokakulttuuri on rikas ja ruoka maassa on meikäläisittäin halpaa. Rehellisesti voin tunnustaa myös olevani Lymille kade. Hän elää elämää jota itsekin haluaisin viettää. Ostaa talorähjän Pugliasta ja laitella sitä kuntoon, ostaa ruokani suoraan torilta aamuntuoreena ja kalat suoraan kalastajan veneestä. Olen rakastunut Italiaan ja tunnen sen henkiseksi kodikseni. Vielä pitää kuitenkin toimia ja yrittää täällä.
Pitää tehdä sitä suomalaista ruokakapinaa, tai #ruokavallankumous2017 :ta  Pohjolassa. Vetää Vaahteramäen Eggspressiä ja yrittää luoda suomalaista ruokakulttuuria. 


Minna Lymi on siis ihan totuuden juurilla kertoillessaan kokemuksiaan. Syyanalyysia hän ei vain onnistunut tekemään. Nimittäin: Italian moninainen ruokakulttuuri pohjautuu siihen, että kuluttajat ovat tuhansia vuosia ostaneet ruokansa suoraan tuottajilta ja kunnioittaneet ja arvostaneet tuottajiaan. Toisaalta, italialainen tuottaja on keskimäärin köyhä. Hän tekee työtään vanhoissa rakennuksissa ja vanhoilla työkaluilla, elää vaatimattomasti ja tyytyy osaansa. Italialainen torilla tuotteitaan myyvä maataloustuottaja on niin kaukana dynaamisesta yritysjohtajasta, kuin vain voi olla. Toki maassa on iso, lähes jättimäinen agribisnes. Niitä tuotteita vain ei juurikaan ole myynnissä maan sisällä. Ei niitä kukaan ostaisi.

Ja juuri TÄMÄ puuttuu Suomesta. Täällä mentiin EU-jäsenyyden myötä metsään siinä, että otimme ainoaksi politiikaksemme maatilojen tilakoon kasvattamisen ja pienten tilojen hävittämisen. Samalla hukkasimme valtavan määrän variaatioita tehdä ruokaa. Homogenoimme koko maaseudun ja hukkasimme eväät ruokakulttuuriin. Suomessa ei myöskään osata elää niukasti ja tyytyä siihen, mitä on. Täällä on kulttuuri, jossa pitää koko ajan parantaa, tienata enemmän ja jättää perillisille omaisuutta. Se on koko yhteiskunnan asenne. 80-luvun pikkufiiatilla ajavaa pidetään täällä hylkiönä, Italiassa ei. Siellä ainoa perintö on se "Vendita" -kyltti (myytävänä) torpan edessä. Niitä kylttejä näkyy joka kylässä useita. Ei näkyisi, jos vihanneskassi torilla maksaisi vitosen sijasta kympin.

Suomessa toki on moni asia myös paremmin kuin Italiassa. Meidän tuotantomme on lähes antibioottivapaata, meillä käytetään murto-osa kasvinsuojeluaineita verrattuna Italiaan, kotieläinperäisissä tuotteissa olemme täysin salmonellavapaita ja niin edelleen.

Ruoan hintaan Suomessa vaikuttaa kaikkein eniten kuitenkin palkkataso. Suomalainen teurastaja vaikkapa tienaa kolme kertaa enemmän tunnissa, kuin ammattiveljensä saapasmaassa. Puhumattakaan kaikista loma- ja sosiaalimaksuista. Kyllä siinä tulee pihville hintaa. Sen karjankasvattajan ammattiveli Italiassa kun saa myymästään sonnista suurin piirtein saman verran molemmissa maissa. Eli raaka-ainekustannus on sama, hinta syntyy muissa portaissa. Mukana vaikuttamassa on myös byrokratia. Täällä sääntöjä viilataan ja kytätään. Italiassa taasen niitä noudatetaan järkevästi "niinkuin järkevää on".


Haastan itsekin suomalaiset ruokakapinaan. Haastan heidät ostamaan suoraan tiloilta markettien sijaan. Tarjontaa on. Ja kun kysyntä lisääntyy, lisääntyy myös tarjonta. Haastan suomalaiset kyseenalaistamaan marketista kaiken ostamisen vaikka se räntäsateessa onkin paljon kivempaa. Se hinta vain täytyy maksaa siitä, että täältä edes joskus saisi muutakin kuin suojakaasuun pakattua ala-arvoista sikanautaa kympillä kilo!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Yhä useamman suomalaisen on vallannut muuttointo muualle.

Päättäjät eivät ole vielä huomanneet itäsaksailmiötä.

Jaettavaa on jatkossa entistä vähemmän ja vasemmisto radikalisoituu.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Ruokaa ei välttämättä tarvitse ostaa kesällä Suomessa, koska järvissä kalaa ja niityillä "salaattia".

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Suomalaisen ruuan alvit alas.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kasvis- ja hedelmäpuolella Suomi on sijaintinsa takia sivussa - varsinkin jos verrataan Välimeren hedelmällisiin alueisiin.

Joskus olen miettiyt sitä, mikä ihme ajoi suomalaiset aikoinaan hallan pantaviksi Euroopan äärirajoille eristyksiin kaukaiseen pohjolaan ?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kasvis- ja hedelmäpuolella Suomi on sijaintinsa takia sivussa - varsinkin jos verrataan Välimeren hedelmällisiin alueisiin.

Joskus olen miettiyt sitä, mikä ihme ajoi suomalaiset aikoinaan hallan pantaviksi Euroopan äärirajoille eristyksiin kaukaiseen pohjolaan ?

Puolukasta on kuitenkin luvassa hyvä sato tänäkin vuonna, mustikasta keskinkertainen.

Toimituksen poiminnat