Mikko Välttilä Laatikon ulkopuolella on usein hyviä ajatuksia!

Vihreät aikovat tappaa suomalaisen maatalouden?

Kesäkuun 17. päivä kuluvaa vuotta julkaistaan Tampereella äänestystulos joka näyttelee aivan olennaista osaa Suomen politiikan lähitulevaisuudessa. Vihreiden uusi puheenjohtaja pitää silloin linjapuheensa. Kuntavaaleissa tuli kunnon vihreä vyöry. Seuraavasta puheenjohtajasta on kiinni se, tuleeko vihreistä lähitulevaisuudessa yksi neljästä suuresta puolueesta vai ei.

Olen hyvin huolestunut vihreiden sisällä käyvästä kuohunnasta varsinkin suhteessa maatalouteen ja ruokaan. Olen itse antanut aivan kaikkeni sekä työelämässä, että yhteiskunnallisessa keskustelussa sen eteen, että meillä olisi mahdollisuus rakentaa uutta suomalaista tietä ruoantuotantoon. Sellaista, jossa meidän monet vahvuutemme: pohjoisen ilmaston tuomat edut toisaalta kasvi- ja eläintautejen osalta, toisaalta ruoan maku- ja laatuominaisuuksien osalta, keskimääräistä paremmin koulutettu viljelijäväestömme, hyvä infrastruktuuri ja vahva menneiden aikojen tutkimus- ja kehitystyö voisi korvata heikkoutemme. Se on täysin mahdollista. Olemmehan millä tahansa mittarilla erittäin laadukasta ruokaa tuottava maa. 

Me voisimme nousta eettisen ja ekologisen, kestävän ruoantuotannon mallimaaksi ja huippuosaajaksi. Myös niiden kovimpien brändien tuottajaksi ja viejäksi. Se ei olisi edes vaikeaa jos halua vain löytyisi.

Vihreillä olisi mahdollisuus tulla perinteisen ajattelun ulkopuolelta ja uudistaa asioita, tehdä ruokapolitiikkaa joka nostaisi maan haja-asutusalueet vahvaan nousuun samalla, kun maaseudun riippuvaisuus maatalouden tuista pienenisi merkittävästi. Nyt vain näyttää, ettei vihreillä ole halua rakentaa. Vain rikkoa. 

Ulostulo toisensa jälkeen tulee siitä, miten maatalous on rahareikä. Ja miten liha on eläinrääkkäystä. Ja miten liha on ilmastollisesti kestämätöntä. Eikä kukaan uskalla sanoa vastaan. Tai jos sanoo, sitä ei uutisoida. 

 

Tietysti lihankulutusta pitää vähentää ja kasvisten lisätä. Vihreä provosointi vain alkaa saavuttaa mittakaavaa, jossa se kääntyy itseään vastaan. Meillä Suomessa kun voidaan vaikuttaa vain siihen, miten ja millä hinnalla Suomessa tuotetaan ruokaa. Jos Suomessa ei tuoteta, ruoka ostetaan ulkoa. Juuri sillä hinnalla, mitä sieltä suostutaan myymään. Ja mitä halvemmalla sitä sieltä ostetaan, sitä arveluttavampaa se on 

* Ympäristöpoliittisesti
* Ilmastopoliittisesti
* Eläinten hyvinvoinnillisesti
* Elintarvikelaadullisesti
* Työolosuhteellisesti
* Antibiootti- ja kasvinsuojeluainejäämällisesti

Eli: mitä halvempaa, sen huonompaa, tiivistetysti.

Ja miten tämä kaikki kaartuu vihreiden puheenjohtajaan? Siten, että kansan enemmistö tajuaa tämän kyllä. Kansan enemmistö haluaa ostaa suomalaista ruokaa. Kansan enemmistö haluaa myös syödä lihaa. Kohtuuhintaista ja hyvää. Monella tavalla hyvää: sekä maultaan, että ketjun läpinäkyvyydeltään ja etiikaltaan. SELLAISTA ruokaa meidän täällä pitäisi tuottaa myös kuluttajien mielestä. Ne samat kuluttajat ovat myös ne äänestäjät. Ne, joille muiden puolueiden on helppo myydä viesti siitä, että vihreät haluavat ajaa alas suomalaisen maatalouden. 

Totta puhuen, minulla alkaa olla argumentit lopussa torpata näitä väitteitä, kun otsikko toisen perään tulee ehdotuksia jotka oikeasti näyttävät siltä. Uskon että ruokapolitiikka ratkaisee sen, jääkö vihreät omaan marginaaliinsa ja pienpuolueeksi vai onko meissä ainesta olla pääministeripuolue. 

Tulevalla puheenjohtajalla olisi syytä olla valmiiksi mietittynä toteutuskelpoinen ohjelma suomalaisen maatalouden, ja sitä myötä koko maaseudun pelastamiseksi. Toistaiseksi tarjolla on ollut joko hiljaisuus, tai lisää kuraa niskaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Siitä vaan maaseudulle ruokaa tuottamaan, kun se on niin helppoa. Kyllä sinä vihreys karisee, kun joutuu kaupan ehtojen ja muun byrokratian rattaisiin. Harrastella aina voi, kun toieentulo tulee muualta, mutta olisi ihan mukava nähdä aidon vihreän viljelijän, joka myös tilallaan tulee toimeen.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Taisit Viljo juuri kirjoittaa yhden sellaisen blogiin.

Mikko on ihan asian ytimessä tässä ja toivotan onnea. Tällä hetkellä vihreiden kuva on Ville Niinistö, Antero Vartia ja Emma Kari joilta ei taida ymmärrystä herua taajama-alueiden ulkopuolelle. Lähin kosketus maatalouteen on lasissa oleva tuuli-
tai aurinkovoimalla tuotettu ja jäähdytetty omppusiideri.

Vihreiden takavuosien vaalikampanjointi "maaseudun puolueena" herättää vieläkin naurunhörähdyksiä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Tuskimpa aikovat tappaa. Puhut blogissasi vaihtoehdoista ja kuinka vihreillä olisi mahdollisuus uudistaa asioita ja ruokapolitiikkaa. Kuitenkin blogissa lähinnä edelleen luodaan joko tai vastakkainasettelua ratkaisujen sijaan. Miten sitä mielestäsi pitäisi uudistaa? Miten mainitseamsi tavoitteet voidaan saavuttaa?

Ratkaisu tuskin on se, että kaikki tehdään kuten ennenkin. Keskustelu maataloustuista ajautuu samantien juuri tähän, tapetaan suomen maatalous ja ja muu Suomi on maaseutua vastaan jne.

Totta hemmetissä myös maataloustuista ja niiden kohdentumisesta pitäisi keskustella sekä miettiä ohjaavatko ne maataloutta oikeaan suuntaan - ja ovatko ne esimerkiksi kannustavia kuten sosiaalimenojen kohdalla jaksetaan jauhaa lakkaamatta.

Suomessa jaetaan yritystukia, joiksi myös maatalouden tuet lasketaan, noin 8,5 miljardia valtion tukea sekä EU:n tuet tämän päälle. Tuo on valtion budjetista 15%. Maataloustuen kansallinen osuus on tuosta noin 1,1 miljardia ja EU:n tuki yhteenlaskettuna päästään 2,1 miljardiin. Se on sama summa kuin kuluu perusturvaan koko työttömien laumalle, kun ansiosidonnaisen osuus tulee työttömyyskassoilta eikä valtiolta.

En usko että kukaan vihreistä ajaa maataloustukien poistoa, mutta niitä pitäisi voida tarkastella ilman julmettua haloota siinä kuin muitakin tukia. Sekä miettiä millaisilla muutoksilla ne toimisivat paremmin. En usko etteikä niissä olisi tarpeen tehdä viilauksia ja muutoksia painopisteisiin kuten muissa yritystuissa. Tämä hallitus ei vaan uskalla tai halua tehdä niille mitään.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"En usko että kukaan vihreistä ajaa maataloustukien poistoa..."

Ainakin yksi uber-kansanedustaja niitä on aivan avoimesti ajanut.
Sinällään ikävä että et ilmeisesti lukenut ajatuksella sanaakaan, mitä Välttilä blogissaan yritti sanoa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kiitos Janne, jatka samalla linjalla.

Käyttäjän MikkoVlttil kuva
Mikko Välttilä

Minä yksittäisenä keskustelijana ja toisaalta Maaseutuvihreiden hallituksen jäsenenä olen useita kertoja ollut ehdottamassa sisäistä keskustelua, uusia keinoja, uusia ideoita siihen, miten olemassaoleva kestämätön tilanne saataisiin korjattua.

Nyt otin kantaa vain siihen, että kaikki mitä pj-pelin ja toisaalta puoluekokouksen alla puhutaan maaseudusta ja ruoasta, on ollut irrallisia ja rikkovia heittoja. Kukaan ei kerro miten asiat korjataan. Vain miten ne rikotaan.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Hyvä jos näin, mielelläni näkisin niitä vaikkapa täällä blogin muodossa. Tämä keskustelu menee samaksi jankkaamiseksi kuin ennenkin juuri vastakkainasettelun ja konkreettisten ehdotusten puuttuessa.

PJ-pelissä tuskin luodaan puoluepoliittista ohjelmaa vaan koitetaan tavoitella samoin ajattelevia kannattajia. Konkreettisten ohjelmien aika lienee myöhemmin lähestyttäessä seuraavia vaaleja.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ei uskalla tämä hallitus, eikä sitä edellinen, eikä sitä edellinen jne. :)

Josko seuraava hallitus sitten uskaltaisi? Sitä odotellessa.

Maataloustuoet ovat yritystuista mielestäni niitä parhaita, tuotamma Suomalaista puhadasta ruokaa, ja se on Suomalaisille tärkeä asia.

Kaikki tukia voi tutkia, ja kaikkia tukia voi kohdentaa paremmina, mutta kun muutkin EU-maata jakavat tukia omalla maataloudelleen roimasti, niin ensimmäisenä Suomen ei kannata pienenä maana niitä lähteä ainakaan laskemaan.

Kaikilta puolueilta tulee mielenkintoisia aloitteita, ja voisinpa sanoa, että täysin ala-arvoisiakin. Yksi tällainenhan oli maatalouslomituksen lopettaminen. Se mistä näitä aivopieruja tulee, niin se onkin sitten eri juttu. :)

Mutta tuskin vihreät mitään tappavat, sillä eivät ne sentään yksin asioista päätä, vaikka vaalivoiton jälkeen välillä siltä ehkä tuntuukin.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Niin, menneitten hallitusten toimiin lienee hankala vaikuttaa, joten pragmaattisena ihmisenä itse käsittelen nykyistä. Eivät toki ole kummoisia olleet edellistenkään tulokset tässä asiassa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kepulla tiukka ote "maataloustuissa".Vihreiden eduskuntarymällä ei siihen rakoon pääse.

27.4.2017
Jari Leppä on Suomen uusi maa- ja metsätalousministeri.

Anne Kalmari valittiin maa- ja metsätalousvalionkunnan johtoon
Tiistai 9.5.2017

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015051819711883_u...

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kai Bioenergia-,metsä-,tuulivoimalatuet ym. korvaa maataloustukia? Kun tehotuotantoa vientiä varteen rakennetaan urakalla suurnavetoita,kanaloita,sikaloita ym.

VU 6.2.2014
EU-parlamentin liberaaliryhmä Alde on julkaissut tavoitteensa kevään EU-vaaleissa. Yksi Alden vaatimuksista on leikata maataloustukia.

– Maataloustuet EU:n ulkopuolisissa maissa vääristävät eurooppalaisten maanviljelijöiden asemaa. Tästä syystä tuemme maataloustukien pienentämistä maailmanlaajuisesti ja EU:n maatalouspolitiikan uudistamista tehokkaammaksi ja kilpailukykyisemmäksi, Alde toteaa.

Suomessa Alde-ryhmään kuuluvat keskusta ja RKP.
Keskusta julkaisi ohjelman torstaina kotisivuillaan.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Vihreät haluavat ajaa alas, ei pelkästään maataloutta, vaan myös muuta teollista toimintaa. Pari-kolme vuosikymmentä on tullut seurattua kuinka vihreiden taholta on yritetty lyödä kapuloita vientiteollisuuden rattaisiin. Varsinkin Satu Hassi on tässä kunnostautunut, Hassin hampaissa on ollut metsä-ja metallitellisuus, joita hän vanhanaikaiseksi "savupiipputeollisuudeksi" halventavasti kutsuu. Mutta, mitkä ovat ne alat joilla vienti juuri nyt vetää ja tuo hyvinvointia Suomeen, no, juuri metsä-ja metalliteollisuushan ne alat ovat.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Vihreä Liitto syntyi puolueena 1980-luvun alkupuolella, jollon hyvinvointi (ISEW-indeksin mukaan mitattuna) saavutti maksiminsa Suomessa.

Vihreän liiton ydinkannattajakunta on sen hyvinvointisuomen kasvatteja, joka rakennettiin Neuvostoliiton painostuksesta ja Ruotsin inspiroimana toisen maailmansodan jälkeen, ja jota on sittemmin purettu Neuvostoliiton romahtamisen ja EU:iin liittymisen jälkeen.

Vaikka Vihreän Liiton toiminnassa on mukana myös entisiä aktiivivasemmistolaisia, suurella osalla puolueen kannattajista ei ole harmainta aavistusta siitä, mitä kapitalismi ja sosialismi tarkoittavat. Ja ne puolueaktiiivit, jotka tuon eron ymmärtävät, ovat luopuneet toivosta kansanvallan toteuttamisesta talouden saralla.

Huomattava osa puolueen kannattajista on korkean koulutuksen (ilmaiseksi) saaneita työväenluokasta lähtöisin olevia henkilöitä, jotka kuvittelevat hyvinvointivaltion olevan jonkinlainen luonnonlaki, jonka puolesta ei tarvitse taistella.

Ei ihme, että Vihreästä Liitosta on 30 vuodessa kehittynyt Kokoomuksen apupuolue, jolla ei ole tarjota oikeastaan yhtään mitään -- paitsi illuusiota valinnan vapaudesta.

Käyttäjän HenriJrvi kuva
Henri Järvi

Vihreät, Kokoomuksen polkupyöräsiipi

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Vihreät eivät kyllä onnistu tukemaan suomalaista maataloutta vaikka haluaisivat: keskisuuripuolue, jolla ei ole asiasta päättävissä elimissä mitään jalansijaa.

Sen sijaan keskusta saattaa hyvinkin onnistua tuhoamaan suomalaisen maatalouden pitkällä aikavälillä: aina kun keskusta on ollut pääministeripuolue, niin maataloudella on mennyt heikosti.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Tosin maatalouden huonot ajat alkoivat silloin kun vihreät olivat hallituksessa päätöksiä tekemässä.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi Vastaus kommenttiin #24

60-luku oli hyvää aikaa, neljä vuotta sitten alkoi se todellinen alamäki.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Maaseutu- ja erävihreiden jäsenenä tulen äänestämän Touko Aaltoa uudeksi puheenjohtajaksi. Vihreillä on kieltämättä ongelma, että erilaiset vihreät yhdistykset tekevät joskus yllättäviä ja ajattelemattomia ulostuloja. Lopulta se miten eduskuntaryhmä ja puolueen hallitus asioita linjaavat ratkaisee. Erilaiset kuplista pärähtäneet asiantuntemattomat aivopierut voi hyvin jättää omaan arvoonsa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Missä vihreät ja Kepu ,sieltä löytyy tuet.
Vihreät vaatii "luonnon" puolesta.Kepu kerää tuet .
Veronmaksaja maksaa.
Jätevesiasetus/tuulivoimalatuet/Luonnonhaittakorvaukset/Bioenergia-tuet,päästösopimus (autot).
Yritykset ja sijoittajat tekee bisnestä edm.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Niin, maataloustukien määrässä Suomi on Euroopan kakkonen Ranskan jälkeen - ei per tila tai per hehtaari vaan siis absoluuttisessa määrässä. Mainitsit tuossa muutaman tuen, maataloustukia löytyy noin 200 erilaista eikä niistä ota enää kukaan selvää paitsi kenties neuvokkain viljelijä MMM:n tukipalvelujen avulla. Jostain kumman syystä kattavaa listaa ei ole saatavilla mistään.

Tässä muutamia esimerkkejä: Eläinten hyvinvointikorvaus, Kasvihuonetuotannon tuki,Kriisituet, Lammas- ja vuohipalkkiot, Lypsylehmäpalkkio,Maidon pohjoinen tuotantotuki, Metsämarjojen ja -sienten varastointituki, Nautapalkkio, Peltokasvipalkkio, Pohjoinen kotieläintuki, Puutarhatuotteiden varastointituki, ​Sokerijuurikkaan kuljetustuki, Sokerijuurikkaan kansallinen tuki, Tilapäinen tuki hedelmien ja vihannesten tuottajille 2015–2017, Viherryttämistuki, Yleinen hehtaarituki, peltokasvien erityinen aluetuki (ns. kuivauskorvaus), teurastuspalkkio ja sen lisätuet, laajaperäistämispalkkio...

Itse en missään nimessä kannata maataloustukien poistoa vaan edelleenkin niiden tarkastelua ja pohdintaa järjestelmän yksinkertaistamiseksi sekä sitten kohdentamiseksi mahdollisimman oikeudenmukaisella tavalla.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ei kokonaan pois mutta joku tolkku maatila-Yritystoimellekin on oltava

http://www.talouselama.fi/tebatti/suomessa-on-maai...

Käyttäjän FreeThinking kuva
Jukka Heikkinen

Nikon kommentti tuo hyvin esille kuinka hyvin laajassa tukiverkostossa maataloustukien osalta yhteiskunnassamme pyöritään. Jos miettii tukien tarpeellisuutta ja tukien käyttöä niiden käyttötarkoituksiin, kuka niistä ottaa selvää ja tietää. Kaikki tuottajatko vai pelkästään maatalousviranomaiset, jotka opastavat, jos osaa kysyä? Jostain syystä itsellä tulee aina mieleen kenelle tuet ovat tarkoitettuja. Kaikille niillekö, jotka vain osaavat niitä perustellusti hakea tukea myöntäviltä hallintoalueilta. Ovatko ne silti tarpeellisia myös sellaisille, joilla heidän omalla varallisuudellaan pystyisi heidän omaa maatalous tuotantoaan pyörittämään. Tuissa ja tuissa on selvästi eroa. Miksi tukia haetaan? Siksikö, ettei kyseistä tuotantoa pystyisi muutoin kannattavasti pyörittämään. Siis kannattavasti. Tästä päädyn ikävään johtopäätökseen, nämä tuet ovat välttämättömiä, jotta kansakunnallamme on omavarainen maataloustuotanto ja niitä ei pystytä kannattavasti tuottamaan ilman tukia. Ilmeisesti sama toteutuu jokaisen maataloustuotantoa ylläpitävän valtion osalta. Syöminen on välttämättömyys, mutta kaikki mikä ei paranna elintarvikkeiden laatua, sen tuottamiseen tarvittavaa kustannustehokkuutta, mahdollisuutta saada myös kotimaisia tuotteita edullisesti ja samalla mahdollistamalla sekä edesauttamalla tuottajan elinkeinoa, ei pitäisi tukea.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Voimme vaikuttaa jokainen meistä kehitykseen omalta osaltamme ostamalla lähiluomuruokaa. Käytännössä tämä ei ole aina helppoa.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Ääni per euro niinkuin osakeyhtiödemokratiaan kuuluu.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Jos aloittaa luomukaurapuurolla niin ei se niin kalliiksi tule!

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Juu tulee 3x tuet ,kun mitä muista tuotteista saa.

Sipilän kikyjen jälkeen useamman valinta on Lildi ja Hurstin "City-market" missä ei ole edes ALV.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Jaa, vai laskee se ostovoima kun tekee viikossa 30min enemmän töitä.

Käyttäjän TimoJokela1 kuva
Timo Jokela

Katselin Ruotsalaista dokkaria jossa kaveri laskeskeli erilaisten ruokatuotteiden oikeita hintoja.Luotan länsinaapurin ohjelmiin paljon enemmän kuin täällä lobbareiden paratiisissa.
Ruotsalaisia kasvihuoneessa kasvatettuja ja väkilannoitteella turvoksiin potkittuja tomaatteja oli vertailukupissa vastaan mustanpojan tomaatit, jotka olivat kasvaneet ikuisen auringon alla vahvassa maassa, typpeä ja muita kaasvutekijöitä huomattavan paljon.
Niitä kannatti tuoda lentorahtina Ruotsiin ja homma oli vielä hyvää bisnestä. Tuotteen laatu ja maku sai huomattavan korkean arvosanan. Ruotsalainen lämmitti ja valaisi kasvihuonetta talvella KWH-mittarin ujeltaessa tuskallisesti, mikä on tosi outoa puuhaa.

Tiedän että moni ottaa mut ristikkoon, mutta EU:n alueella Suomea rankempi tukiaistenmaksaja on Ranska, kuten tuossa jo todettiin.
Miksi ei purettaisi tullimuureja ainakin osittain ja lopetettaisi väkisin viljely, mikä on outoa puuhaa ns. pohjoiskalotissa. Kasvuaika on riivatun lyhyt ja kylmää riittää.
Omavaraisuus pitää olla, mutta nykymeininki on jotain muuta.
Mulla maistuu vieläkin 70-80-luvun kalanmakuiset kananmunat, ja muistan kun lomareissulla lyötiin eteen kanarialla kasvaneita vihanneksia ja kananmunia, joiden keltuainen oli vaalean keltainen ja sisältä timanttia. Matsku käyttäytyi pannulla ihan eri tavalla kuin kotimainen horseshitti.
Voisiko joku kertoa mistä termi ``puhdas`` Suomalainen ruoka tulee. En väitä että se on erityisen likaista ja täällä on vähän ihmisiä/neliökilometri, mutta on myös paljon raskasta teollisuutta sekä sellu/paperitrollisuutta yhdistettynä ojituksiin joilla saatiin broileripuu kasvamaan nopeammin.
Suomen luonto on puhdistunut paljon, mutta tuskin Evira haluaa huvikseen rajoittaa määrättyjen kalojen käyttöä. Esimerkkinä vaan. Jos verrataan muihin pohjoismaihin, en näe Suomella olevan mitään etulyöntiasemaa, vaan lähinnä bönden lobbausta, missä Suomi on onnellisuustutkimuksineen ihan lyömätön.

Joten kun tehtaanukko laitetaan kävelemään ruskean kirjekuoren kanssa, miksi maaseutua pitää väkisin pitää hengissä mielestäni tolkuttomalla tukiaispotilla?
En halua että maaseutu näivettyy, mutta en halua enkä ymmärrä tätä nykysysteemiäkään ollenkaan.
Sitäpaitsi Suomessa säädetään lakeja joilla tuetaan suuria ABC-helvettejä, tukevaa politiikkaa, eikä siinä ole pienellä tuottajalla mitään saumaa, osuuskauppa latelee säännöt ja tuottaja vikisee.
Suomessa laiminlyödään rajusti lasten lääkärintarkastuksia kouluissa, ja kaikesta mikä liittyy lapsiin, vanhuksiin ja sairaisiin ihmisiin leikataan isolla kädellä vaikka lähtötasot jo olivat alimitoitettuja.
Esim. viikkarin ja vastaavien tuet ovat aivan järjettömiä, heillä on Taxfree bisnes jo, mutta mikään ei riitä.
Tiet ja infra yleensä alkavat olla entisen itäeuroopan tasoa ja yksi mihin ei kosketa on yritystuet.
Jos vaikka kolmannes yritystuista leikattaisiin ja vaikka AY-jäsenmaksut laitettaisiin verolle, tiet voisi päällystää moneen kertaan. Jäisikin vielä ettei leikattaisi koulutuksesta ja tutkimuksesta, mikä on todella hölmöä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
ja vaikka AY-jäsenmaksut laitettaisiin verolle,

1.)-EK-jäsenmaksut
2.)-MTK-jäsenmaksut
3.)-Yrittäjien jäsenmaksut
4)-SPR jäsenmaksut
5)-SRK (lestad.Helluntal.ym)jäsenmaksut
6)-YTK-jäsenmaksut
7.)-Yrittäjien työttömyyskassan jäsenmaksut.

Eduskuntahan on tehnyt kaikille jäsenmaksuista SAMAT säännöt.
Pääasiassa Kepu,kok hallituksissa.

Miksiköhän noita on enemmän kuin palkansaajien puolella , verovapaita jäsenmaksuja?
Vedettäisikö omille kannattajille hyöty verottomuudesta?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

MTK:n jäsenmaksu on verovähennyskelpoinen.
2. Ammatissa: MTK huolehtii asioista ja pyrkii pitämään suomalaisen maanviljelijän puolia

AY-liittojen jäsenmaksut on verovähennyskelpoinen.
2.Ammatissa:AY-liitot huolehtii kaikkien eri alojen n.2,2 milj. palkansaajien puolia.
(jotta maataloustukiin maksettujen verojen jälkeen jäisi käteenkin jotain)

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Tähän tuoreeseen "avaukseen" kiteytyy hyvin se miksi en voi enää äänestää vihreitä vaikka joskus aikoinaan niin vielä tein. On toki muitakin kysymyksiä joissa olen erimielinen, mutta yksi tärkeimmistä on tämä vihreisiin pesiytynyt usko ultramoderniin utopiaan. Sen mukaan länsimaisen ihmisen tulee olla ei ainoastaan moderni, vaan suorastaan ultramoderni. Tähän kuuluu mm. teknologian palvominen kaikki ongelmat ratkaisevana voimana (vaikka sen kehittyminen myös tuottaa uusia ongelmia samalla kun se ratkaisee entisiä), sekä ennen kaikkea luonnon ja kulttuurin jyrkkä erottaminen toisistaan. Ihminen nähdään kuuluvan kulttuuriin ja luonto on taas erotettava siitä täysin, sillä muuten meillä olisi noista kahdesta ikään kuin huonommat versiot. Tästä seuraa tietysti se, että maaseutu sellaisena kuin me sen tunnemme ei vastaa tätä ultramodernia ideaalia. Myös domestikoituneet eläinlajit nähdään aina joko orjuuden tai kärsimyksen kautta, minkä takia domestikaatiosopimus tulee yksipuolisesti ihmisten toimesta purkaa. Tämän tietysti väitetään olevan eläinten oma tahto tai ainakin niiden omaksi parhaaksi. Koska lehmiä, lampaita ja sikoja ei voi "palauttaa luontoon" konkreettisesti, on niiden hävittäminen lajina lopullinen päämäärä, ellei sitten johonkin vegaanien supertiukat standardit täyttävään eläintarhaan niitä jätetä vähän kuin museoitavaksi. Yhtä kaikki, tämän ajattelun takana on äärimmilleen välineellistetty järki josta Adorno ja Horkheimer hyvin kirjoittivat Valistuksen dialektiikassa. Tuon maailmankuvan takana lymyilee käytännössä kauniiksi harmoniaksi kuorrutettu fasismi. Tuota jyrkän determinististä, reduktionistista ja ihmiskunnan historiaa avoimesti halveksuvaa maailmankuvaa en voi allekirjoittaa, enkä siksi tuota kyseistä luontovihamielistä (niin ironista kuin se onkin!) puoluetta äänestää.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Tännehän on tunkenut kaikenmaailman itsensäterapoijaa avautumaan...

Mutta asiaan: Mikä suomalaisessa maataloudessa/ elintarvikeketjussa on sinun mielestäsi tervettä ja kunnossa, malliksi kelpaavaa?

Ja pari huomautusta: Vartian ym. libertaristipojujen hörähdyksistä ei kannata pillastua, cavapäissään ovat niitä tornihotellin yökerhossa keksineet. Ja maaseutu ei ole sama kuin maatalous. Tässäkin noin 500 asukkaan kotikylässäni maatalouden parissa työskentelee 2-3 ihmistä (helsinkiläisten hevosten hotellia henkilökuntineen en laske maataloudeksi).

Käyttäjän AnttiKoivula1 kuva
Antti Koivula

Kyseessä ei ole maatalouden vaan koko suomen teollisuuden alasajo ja siirtyminen reaalitaloudesta mielikuvatalouteen. Tuotteella itsessään ei ole merkitystä, mielikuvilla eletään. Rahaa saa valtiolta, kuten vasemmistoutopia haluaa opettaa.

Koskahan tuo luomu humpuuki kupla puhkeaa? Samaan määrään tarvitaan 2-3 kertainen ala maata... siinäpä seuraus siitä kun koitetaan kasvattaa pyhällä henggellä..

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Kyseessä ei ole maatalouden vaan koko suomen teollisuuden alasajo ja siirtyminen reaalitaloudesta mielikuvatalouteen. Tuotteella itsessään ei ole merkitystä, mielikuvilla eletään. Rahaa saa valtiolta, kuten vasemmistoutopia haluaa opettaa."

Tuo on kylläkin oikeisto- eikä vasemmistoutopiaa, ja minä kutsun tuota lottovoittajamentaliteetiksi.

Lottovoittajamentaliteetin ydin on siinä, että kuvitellaan, että kunhan rahaa on tarpeeksi, niin kaikki on hyvin. Mitään ei tarvitse tuottaa, koska "joku muu" tuottaa kaiken tarpeellisen, ja se voidaan sitten ostaa rahalla kaupasta.

Tuota ideologiaa sitten tyrkytetään jopa niille "muille", jotka itse asiassa tuottavat niitä tuotteita, joita vielä toistaiseksi voi kaupasta ostaa.

Oikeistolaisten märkä uni on se, että kukaan ei enää tuottaisi mitään muuta kuin rahaa, ja me kaikki eläisimme numeroita syömällä.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Kaikkien kannalta olisi paras jos selvitettäisiin mistä kaikesta kotimaisen ruoan hinta, niin duopolissa kuin suoramyynnissäkin kuluttajalle muodostuu. Sen jälkeen olisi helpompi alkaa miettiä jatkotoimia mielikuvien sijaan.

Nythän halvempi muualla tuotettu ei automaattisesti ole epäeettisempää eikä kotimaisuus ihan kaikissa tapauksissa olekaan laadun tae, vaikka useasti onkin.

Pekka Iiskonmaki

''Vihreät aikovat tappaa suomalaisen maatalouden?''

Johan Kepu teki sen 60 -luvulla.

Katselin vierestä, kun maalle jäi tyhmän isän tyhmin poika, kun Kepu vei elämisen mahdollisuudet.

Käyttäjän KimmoKlemola kuva
Kimmo Klemola

Hyvä kirjoitus Mikko. En tosin ole "vihreiden sisällä kuohuntaa" liiemmin huomannut. Ei tähän yksittäisten vihreiden tekemään aloitteeseen ole merkittävää kannatusta löytynyt.

Toimituksen poiminnat