Vihreät aikovat tappaa suomalaisen maatalouden?

Kesäkuun 17. päivä kuluvaa vuotta julkaistaan Tampereella äänestystulos joka näyttelee aivan olennaista osaa Suomen politiikan lähitulevaisuudessa. Vihreiden uusi puheenjohtaja pitää silloin linjapuheensa. Kuntavaaleissa tuli kunnon vihreä vyöry. Seuraavasta puheenjohtajasta on kiinni se, tuleeko vihreistä lähitulevaisuudessa yksi neljästä suuresta puolueesta vai ei.

Olen hyvin huolestunut vihreiden sisällä käyvästä kuohunnasta varsinkin suhteessa maatalouteen ja ruokaan. Olen itse antanut aivan kaikkeni sekä työelämässä, että yhteiskunnallisessa keskustelussa sen eteen, että meillä olisi mahdollisuus rakentaa uutta suomalaista tietä ruoantuotantoon. Sellaista, jossa meidän monet vahvuutemme: pohjoisen ilmaston tuomat edut toisaalta kasvi- ja eläintautejen osalta, toisaalta ruoan maku- ja laatuominaisuuksien osalta, keskimääräistä paremmin koulutettu viljelijäväestömme, hyvä infrastruktuuri ja vahva menneiden aikojen tutkimus- ja kehitystyö voisi korvata heikkoutemme. Se on täysin mahdollista. Olemmehan millä tahansa mittarilla erittäin laadukasta ruokaa tuottava maa. 

Me voisimme nousta eettisen ja ekologisen, kestävän ruoantuotannon mallimaaksi ja huippuosaajaksi. Myös niiden kovimpien brändien tuottajaksi ja viejäksi. Se ei olisi edes vaikeaa jos halua vain löytyisi.

Vihreillä olisi mahdollisuus tulla perinteisen ajattelun ulkopuolelta ja uudistaa asioita, tehdä ruokapolitiikkaa joka nostaisi maan haja-asutusalueet vahvaan nousuun samalla, kun maaseudun riippuvaisuus maatalouden tuista pienenisi merkittävästi. Nyt vain näyttää, ettei vihreillä ole halua rakentaa. Vain rikkoa. 

Ulostulo toisensa jälkeen tulee siitä, miten maatalous on rahareikä. Ja miten liha on eläinrääkkäystä. Ja miten liha on ilmastollisesti kestämätöntä. Eikä kukaan uskalla sanoa vastaan. Tai jos sanoo, sitä ei uutisoida. 

 

Tietysti lihankulutusta pitää vähentää ja kasvisten lisätä. Vihreä provosointi vain alkaa saavuttaa mittakaavaa, jossa se kääntyy itseään vastaan. Meillä Suomessa kun voidaan vaikuttaa vain siihen, miten ja millä hinnalla Suomessa tuotetaan ruokaa. Jos Suomessa ei tuoteta, ruoka ostetaan ulkoa. Juuri sillä hinnalla, mitä sieltä suostutaan myymään. Ja mitä halvemmalla sitä sieltä ostetaan, sitä arveluttavampaa se on 

* Ympäristöpoliittisesti
* Ilmastopoliittisesti
* Eläinten hyvinvoinnillisesti
* Elintarvikelaadullisesti
* Työolosuhteellisesti
* Antibiootti- ja kasvinsuojeluainejäämällisesti

Eli: mitä halvempaa, sen huonompaa, tiivistetysti.

Ja miten tämä kaikki kaartuu vihreiden puheenjohtajaan? Siten, että kansan enemmistö tajuaa tämän kyllä. Kansan enemmistö haluaa ostaa suomalaista ruokaa. Kansan enemmistö haluaa myös syödä lihaa. Kohtuuhintaista ja hyvää. Monella tavalla hyvää: sekä maultaan, että ketjun läpinäkyvyydeltään ja etiikaltaan. SELLAISTA ruokaa meidän täällä pitäisi tuottaa myös kuluttajien mielestä. Ne samat kuluttajat ovat myös ne äänestäjät. Ne, joille muiden puolueiden on helppo myydä viesti siitä, että vihreät haluavat ajaa alas suomalaisen maatalouden. 

Totta puhuen, minulla alkaa olla argumentit lopussa torpata näitä väitteitä, kun otsikko toisen perään tulee ehdotuksia jotka oikeasti näyttävät siltä. Uskon että ruokapolitiikka ratkaisee sen, jääkö vihreät omaan marginaaliinsa ja pienpuolueeksi vai onko meissä ainesta olla pääministeripuolue. 

Tulevalla puheenjohtajalla olisi syytä olla valmiiksi mietittynä toteutuskelpoinen ohjelma suomalaisen maatalouden, ja sitä myötä koko maaseudun pelastamiseksi. Toistaiseksi tarjolla on ollut joko hiljaisuus, tai lisää kuraa niskaan.

MikkoVlttil
Somero

Minä olen somerolainen ruokayrittäjä. Toimitan ruokaa suoraan maatiloilta kuluttajalle Eggspress- verkkokaupan ja Pieni Ruokakauppa -kotiinkuljetuspalvelun kautta.
Poliittisesti olen joskus määritellyt itseni "oikeistolaiseksi viherliberaaliksi".
Tässä blogissa aion kertoa mielipiteitäni paitsi kaikesta ruokaan, maatalouteen ja yrittäjyyteen liittyvästä, myös satunnaisesti muista aiheista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu