Anteeksi, olen maalta.

Täällä huutelee turve-taavi. Rehupuntti. Lanta-lasse. Kansantalouden maanvaiva, kalliisti tuettu kannattamattoman tuotannon edustaja. 

Taas on julkaistu oikein kirja siitä, miten kotimainen ruoantuotanto on pohjaton Molokin kita, johon kansalainen kaataa rahaa saamatta vastineeksi oikein mitään. EVP-toimittaja Seppo Konttinen on yhtynyt kuoroon, jossa huutavat suloisena kakofoniana samaa tekstiä kaupunkilaiset "ajattelijat", joilla ei ole minkäänlaista käsitystä siitä, miten ja ennenkaikkea millä ehdoilla ruokaa EU-Suomessa tuotetaan.

Samaan aikaan huutavat helsinkiläiset kaupunginvaltuutetut, että "maan asuttuna pitäminen on kaatava maan perikatoon". Sitten kaikenmaailman ajatuspajat kertovat miten maataloustuilla saataisiin 15 lastensairaala vuodessa. 

Oikeassahan he ovat. Ruoka on kallista ja jos ruoan hintaan lasketaan mukaan maatalouden erilaiset tuet, se on vielä kalliimpaa. En minä tätä kritisoikaan. Kritisoin sitä, että näiltä vahtikelloilta puuttuu täydellisesti ymmärrys siitä, MIKSI ruoka on niin kallista.

Se on kallista koska Suomessa IHAN KAIKKI on kallista. Polttoaineet, verot, vakuutusmaksut, byrokratiamaksut, eläkemaksut: IHAN KAIKKI on kalliimpaa kuin vaikkapa Saksassa, saati Espanjassa. Jopa arvonlisävero on kalliimpaa. Oikeastaan vain sähkö on halvempaa. Eikä sähkö ole maataloudelle kriittinen kustannuserä. Työvoimakin on kalliimpaa. Elintarviketeollisuuden työvoimakulut ovat ihan suurimpia maailmassa. KIKY-tuottavuusloikka ei oikein ehdi mukaan, kun teurastajien tuntipalkka alkaa kolmosella ja varastohenkilöstökin tienaa pitkälle toistakymppiä tunti.

Ja sitten: Meillä on edelleenkin käytännössä määräävässä markkina-asemassa olevat kaksi kauppaliikettä. Ne, jotka omalla sisäänostollaan ratkaisevat koko maan tuottajahinnat KAIKESSA ruoassa. Samalla nämä kaksi ketjua kilpailevat toisensa henkihieveriin rakentamalla miljoonilla uutta liiketilaa ihan jatkuvasti. Tyhjiä kaupparakennuksia, varsin uusia sellaisia, on pikkukaupunkien keskustat täynnä. Ja syy niihin selviää kun liikkuu sen saman pikkukaupungin sisääntuloväylän varteen: Keskustassa on laitettu kiinni S-market, K-supermarket ja Valintatalo. Jäljellä on kadunkulman Alepa ja pieni K-market, sisääntuloväylän varressa on uusi Prisma. Kaupungissa, jossa väkiluku olisi riittänyt kannattelemaan kaikki kolme pienempää, on nyt yksi iso. Ja ainakin yksi, yleensä kaksi tai kolme kauppiasyrittäjää joutuu laittamaan ovensa kiinni.

Maataloustuista en jaksa tässä nyt jauhaa. En ole niiden fani, enkä edelleenkään aio tukihakemusta enää tänä vuonna jättää (tästä ehkä myöhemmin lisää, omituiset on kuviot siinäkin), mutta sen sanon, ettei se raha ole mitenkään vastikkeetonta. Ei Meillä Suomessa. 

40 000 maanviljelijän lisäksi iso joukko kausityöläisiä (ulkomailta tosin, kun suomalaiset eivät niihin hommiin lähde, kun työvoimatuet heikkenevät), eläinlääkäreitä, pankkivirkailijoita, autoilijoita, kauppiaita…

Lisäksi maataloustukien ympärille nivoutuu sellainen tukityöllistämisten verkko, että oksat pois. Kolme virastoa, ELY, EVIRA ja MAVI työllistyvät hyvinkin pitkälle maataloustukien ympärillä. Rakkenukset, niiden vartiointi, huolto, henkilöstön työterveydenhuolto, toimimattomat atk-järjestelmät, kaikki tukitoimet mitä iso organisaatio tarvitsee. Lisäksi sata- ellei tuhatpäinen virkamiesjoukko valvoo pilkunpaikkaa paperissa ja tekee tarkastuksia lehmälaitumille sen perusteella, että "ilmakuvissa näytti puusto vähän tiheältä". Ihan oikeasti! Valvojat tulevat paikalle, kun lehtipuuvaltainen monisatavuotinen karjanlaidun on kesällä otetuissa ilmakuvissa sen näköinen, että on metsää. Ja tietysti laitumelle on tukiehdoissa määritelty rajat siihen, montako puuta saa kasvaa hehtaarilla. Ja tietysti isoa koivua kasvava kesäinen laidun näyttää ilmakuvassa siltä, että se on vahvasti metsittynyt. Ja tietysti ELY lähettää paikalle tarkastajan jos toisenkin laskemaan puut laitumelta. 

Kyllä maataloustuilla saadaan paljon työllisyyttä aikaan. Älkää sitä epäilkö. 

Tietysti aina voi kysyä että mitä jos lakattaisiin rakentamasta niitä kauppapalatseja ja laskemasta niitä laitumen puita? 

Eniten ottaa pannuun se, että aina kun joku tekee tutkimuksen ja kertoo paljonko maataloustukien summa on, tai kirjoittaa poliittisen kannanoton siitä miten maataloustuet ovat väärin, keskustelu menee siihen että maanviljelijöissä olisi vika. Ei ole. Vika on järjestelmässä. Muuttakaa se, me talikonheiluttajat tulemme perässä kyllä.

Mutta ei kai tässä mitään. Olen maalta. Anteeksi.

MikkoVlttil
Somero

Minä olen somerolainen ruokayrittäjä. Toimitan ruokaa suoraan maatiloilta kuluttajalle Eggspress- verkkokaupan ja Pieni Ruokakauppa -kotiinkuljetuspalvelun kautta.
Poliittisesti olen joskus määritellyt itseni "oikeistolaiseksi viherliberaaliksi".
Tässä blogissa aion kertoa mielipiteitäni paitsi kaikesta ruokaan, maatalouteen ja yrittäjyyteen liittyvästä, myös satunnaisesti muista aiheista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu