Me teemme kaiken vähän paremmin. -paitsi markkinoinnin.

Sain tänään kunnian olla MTK:n puheenjohtaja Juha Marttilan kanssa MTV 3:n Huomenta Suomi -lähetyksessä puhumassa suomalaisen maataloustuottajan ahdingosta.

Keskustelu kääntyi kovin nopeasti suomalaisen ruoantuotannon ongelmiin, vaikka alkuperäinen tarkoitus ilmeisesti oli puhua maatalousyrittäjien jaksamisesta valtavien taloudellisten ja henkisten paineiden alla. 

Innostuin kertomaan näkemyksiäni siitä, miten nykyinen tilanne voitaisiin korjata. Suoran lähetyksen rajallinen aika esti kuitenkin pidemmän pohdiskelun aiheesta, joten jatkan täällä.

Olen vakaasti sitä mieltä, että suomalainen maatalous on järkevää ja kannattavaa toimintaa.

 

Me täällä ihan oikeasti osaamme kaiken vähän paremmin. Meidän tuotantomme on ihmisen kokoista, tautitilanne kotieläimillä on todella hyvä, Suomessa tuotettu maito, liha, munat ja kasviperäiset tuotteet ovat maukkaita ja niiden tuottamiseen käytetään EU-mittakaavassa hyvin vähän kasvinsuojeluaineita ja lääkeaineita. Lisäksi suomalainen maatalous on ottanut huimia harppauksia ympäristöystävällisempään suuntaan viime vuosikymmeninä.

Meillä on keskimäärin erittäin hyvin koulutettu maanviljelijäväestö joka osaa ja haluaa ottaa vastaan tutkimustietoa ja soveltaa sitä käytäntöön.

Mikä sitten on ongelma? Miksi viljelijä uupuu ja köyhtyy?

 

Ongelma on imago. 

Ongelma on se, että suomalainen kuluttaja ei usko suomalaisen ruokatuotannon viestiä. Tai ei koe sitä omakseen. Ja jos se viesti ei ole kotimaiselle kuluttajalle läheinen, miten se voisi olla sitä vientimaan asukkaille? 

Tästä me ruoantuotannon toimijat saamme ottaa täyden vastuun. Jos emme osaa tuottaa ja kommunikoida niin, että kuluttaja pitää meistä, se ei ole kuluttajan vika. Se on meidän oman jääräpäisen "näin on aina ennenkin tehty" -asenteen satoa. Samalla varsinkin elintarviketeollisuus saisi katsoa peiliin. Jos lihatehtaan suurin uutuus tältä vuodelta on jauheliha johon jauhetaan vähän porkkanaa sekaan ja maidontuotannon suuren ja kauniin Valion innovaatiorahat ovat menneet paistamisen kestävään raejuustoon, ei olla kovin vauhdikkaasti kuluttajalähtöisen tuotekehityksen tiellä.

Ehdottaisin, että palaamme perusasioihin. Viljelisimme peltomme entistäkin huolellisemmin ja fiksummin. Niin, että ympäristö, mehiläiset, maaperä ja vesistöt otettaisiin korostetun hyvin huomioon. Sitten hoitaisimme eläimemme vieläkin paremmin. Taudittomuuden lisäksi keskittyisimme sen eläimen hyvään kohteluun ja mahdollisuuteen toteuttaa lajityypillistä käytöstä. Tekisimme lainsäädännössä ja maatalouspolitiikassa kaiken mahdollisen sen eteen, että uusia pieniä ruokatehtaita putkahtelisi sinne tänne ja että niiden tuotanto ja markkinointi olisi mahdollisimman helppoa. Ja isoille ruokataloille olisi minulla erityistoivomus: Älkää enää yrittäkö taistella maailmalla hinnalla. Sen pelin te olette jo hävinneet. Opetelkaa nyt viimeistään tekemään huippuluokan ruokaa. Juustoa, joka vie kielen mennessään, lihaa, jota maukkaampaa ja mureampaa ei ole, rapeimpia salaatteja, pohjoisen makuja, villin luonnon imagoa.

Me täällä osaamme kyllä tehdä hyvää ruokaa. Kaikki palikat siihen ovat kohdallaan. Siihen, että suomalaisesta ruoasta tulee lontoolaisen hienostorouvan tapa kertoa asemastaan ja hollantilaisen perheenisän mielestä se kaikkein paras grillaustuote. Kaikki osaset ovat olemassa. Meillä on ravintoloita jotka ostavat kaiken raaka-aineensa kotimaisena. Sekä fine dining- kategoriassa vaikkapa Finnjävel, että pikaruokaosastolla vaikkapa juuri avattu EGG, paikka joka ostaa kaiken saatavilla olevan suoraan tuottajilta reiluun hintaan. Meillä on suoramyyntiin REKOt ja Farmarin Markkinat, sekä allekirjoittaneen luotsaama Eggspress

Yhtä meillä ei ole. 

Taitoa kertoa siitä, mitä me oikeasti osaamme. 

MikkoVlttil
Somero

Minä olen somerolainen ruokayrittäjä. Toimitan ruokaa suoraan maatiloilta kuluttajalle Eggspress- verkkokaupan ja Pieni Ruokakauppa -kotiinkuljetuspalvelun kautta.
Poliittisesti olen joskus määritellyt itseni "oikeistolaiseksi viherliberaaliksi".
Tässä blogissa aion kertoa mielipiteitäni paitsi kaikesta ruokaan, maatalouteen ja yrittäjyyteen liittyvästä, myös satunnaisesti muista aiheista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu