Lintuinfluenssa, kanalayrittäjyys ja byrokratia.

Olinpa tänään kokouksessa. Tai oikeastaan se oli nimeltään "keskustelutilaisuus".

Aiheena oli ulkokanat ja lintuinfluenssa. Paikalla oli neljä ulkokananmunia, eli free range -munia tuottavasta seitsemästä yrittäjästä. Sen lisäksi oli viisi teollisuuden ja siipikarjaliiton edustajaa ja laskujeni mukaan 17 virkamiestä.

Keskustelua tilaisuudessa ei juurikaan ollut. Enemmänkin ylhäältä annettuja päätöksiä, joiden yksityiskohdista sitten sopii kysyä kysymyksiä. Päätökset oli jo tehty.

Mistä sitten on kysymys? Siitä, että Eurooppaa riepottelee poikkeuksellisen raju H5N8 -korkeapatogeeninen lintuinfluenssaepidemia ja että ihminen tekee tapojensa mukaan kaikkensa estääkseen sen leviämisen ja että niissä talkoissa pitää kaikkien olla mukana. Varsin selvää siis tähän asti, eikö?

Sitten päästään siihen ihanaan osaan, eli byrokratiaan. Free range -eli ulkokananmunilla on EU:n asettama säädöstö. Siellä sanotaan, että ulkokana saa olla suljettuna sisätiloihin enintään kahdentoista viikon ajan munintakaudessa. Jos tuo aika ylittyy, munia ei saa enää markkinoida ulkokananmunina.

No, tuo aika on nyt ylittymässä ihan jokaisella tuottajalla Suomessa, koska valtiovalta on (tietyin poikkeuksin) määrännyt ulkonapitokiellon joulukuun alussa 2016. Tämä tarkoittaa, että kaikki se ekstra työ ja ekstra investoinnit valuvat hukkaan, koska munat tulee markkinoida lattiakanan munina, eikä suinkaan enää ulkokanan munina.

Eipä tässäkään mitään ihmeellistä vielä. Harmittaahan se ja käy kalliiksi, mutta sitten: On kuitenkin määritelty poikkeusehdot, joilla kanoja voisi ulkoiluttaa myös nyt. Kanojen laidun tulee olla katettu ja aidattu pienisilmäisellä verkolla, luonnonlintukontaktin estämiseksi. Ihan kiva juttu, että mahdollisuus on olemassa. No, oma laitumeni on 5 hehtaaria, eli 50 000 neliömetriä. Mitenköhän sen saisi katettua verkolla? Varsinkin kun suuressa osassa sitä kasvaa 12-metrinen koivikko? Ja vaikka saisikin, niin miten tuo verkko estää luonnonlintuja istahtamasta sille ja antamasta jätöksensä valua alla olevaan tarhaan?
Kuitenkin juuri tuo lantakontakti on eläinkääkäreiden mukaan se pääasiallinen tartunnan aiheuttaja.
No, ei siis onnistu sääntöjen mukaan kanojen ulkoiluttaminen millään järkevällä ja perustellulla tavalla tällä hetkellä.

 

Seuraavaksi keskustelimme siitä, miten muissa EU-maissa on reagoitu. Eurooppalaisista palavereista juuri palanneet viranhaltijat kertoivat, että joissakin maissa on todettu riittäväksi se, että siipikarjan ruokinta ja juomapisteet eivät altistu luonnonlintujen jätöksille. Tämän täyttää jokainen suomalainen free range -kanala. On nimittäin kiellettyä pitää ruokaa tai vettä tarjolla ulkona. Tämän perussäännön noudattaminen riittää erikoistoimenpiteeksi siis jossain. Tanskassa taasen on todettu, että kunnes uhka raukeaa, siipikarja pysyy sisällä MUTTA kanalat saavat pitää statuksensa olivat ne mitä hyvänsä. Kun kysyin että miksei Suomessa voida tehdä samoin, se ei kuulemma käy koska se on EU-sääntöjen vastaista. En saanut vastausta siihen, miksi se Tanskassa sitten käy.

Sitten tulimme peruskysymykseen. Koska kaikki olimme yhtä mieltä siitä, ettei tässä poikkeustilanteessa sääntöjen mukainen ulkokananpito onnistu millään järkevällä tavalla, eikä suomalaisella viranomaisella ole tanskalaisen virkaveljensä rohkeutta antaa kanalan pitää statustaan vaikka sen syyt ovat nimenomaan virkamiespäätöksissä eikä kananpitäjässä, niin ehdotimme, että täksi poikkeusajaksi kanojen ulkoilualueeksi riittäisi pienempi alue. Sellainen, että kanat pääsevät ulkoilemaan ja että se on kohtuullisin järjestelyin tehtävissä riittävän suojaavaksi luonnonlintuja vastaan. Kerroimme, etttä useammalla ulkokananpitäjällä tällainen alue on jo valmiina. Ei se vaan käy. Ei edes poikkeusolosuhteissa. Muualla Euroopassa käy vaikka mikä, meillä ei edes tämä kompromissi mene läpi. 

Nyt olemme siis tilanteessa jossa ulkokananpito Suomessa loppuu 23.2. 2017 viranomaispäätöksellä ennaltamääräämättömäksi ajaksi. 

Meiltä se taitaa loppua kokonaan. Olen alkanut miettiä sitä, että miksi yrittää noudattaa näitäkään sääntöjä, kun ne eivät tuo mitään turvaa niiden noudattajalle. Ratkaisuna taidan luopua ulkokanastatuksesta. Taidan jatkossa pitää lattiakanalaa jossa kanat saavat ulkoilla aina lain niin salliessa, ylitämme nyt jo ulkokanaloiden laatuvaatimukset mennen tullen, tehdäänpä sitten niin, että viranomaisten sijasta kutsun kuluttajat valvomaan kanojemme ulkoilua aina kun he vain haluavat.

MikkoVlttil
Somero

Minä olen somerolainen ruokayrittäjä. Toimitan ruokaa suoraan maatiloilta kuluttajalle Eggspress- verkkokaupan ja Pieni Ruokakauppa -kotiinkuljetuspalvelun kautta.
Poliittisesti olen joskus määritellyt itseni "oikeistolaiseksi viherliberaaliksi".
Tässä blogissa aion kertoa mielipiteitäni paitsi kaikesta ruokaan, maatalouteen ja yrittäjyyteen liittyvästä, myös satunnaisesti muista aiheista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu