Mikko Välttilä Laatikon ulkopuolella on usein hyviä ajatuksia!

Lintuinfluenssa, kanalayrittäjyys ja byrokratia.

  • Näillä mennään viikosta 10 alkaen
    Näillä mennään viikosta 10 alkaen

Olinpa tänään kokouksessa. Tai oikeastaan se oli nimeltään "keskustelutilaisuus".

Aiheena oli ulkokanat ja lintuinfluenssa. Paikalla oli neljä ulkokananmunia, eli free range -munia tuottavasta seitsemästä yrittäjästä. Sen lisäksi oli viisi teollisuuden ja siipikarjaliiton edustajaa ja laskujeni mukaan 17 virkamiestä.

Keskustelua tilaisuudessa ei juurikaan ollut. Enemmänkin ylhäältä annettuja päätöksiä, joiden yksityiskohdista sitten sopii kysyä kysymyksiä. Päätökset oli jo tehty.Mistä sitten on kysymys? Siitä, että Eurooppaa riepottelee poikkeuksellisen raju H5N8 -korkeapatogeeninen lintuinfluenssaepidemia ja että ihminen tekee tapojensa mukaan kaikkensa estääkseen sen leviämisen ja että niissä talkoissa pitää kaikkien olla mukana. Varsin selvää siis tähän asti, eikö?

Sitten päästään siihen ihanaan osaan, eli byrokratiaan. Free range -eli ulkokananmunilla on EU:n asettama säädöstö. Siellä sanotaan, että ulkokana saa olla suljettuna sisätiloihin enintään kahdentoista viikon ajan munintakaudessa. Jos tuo aika ylittyy, munia ei saa enää markkinoida ulkokananmunina.

No, tuo aika on nyt ylittymässä ihan jokaisella tuottajalla Suomessa, koska valtiovalta on (tietyin poikkeuksin) määrännyt ulkonapitokiellon joulukuun alussa 2016. Tämä tarkoittaa, että kaikki se ekstra työ ja ekstra investoinnit valuvat hukkaan, koska munat tulee markkinoida lattiakanan munina, eikä suinkaan enää ulkokanan munina.

Eipä tässäkään mitään ihmeellistä vielä. Harmittaahan se ja käy kalliiksi, mutta sitten: On kuitenkin määritelty poikkeusehdot, joilla kanoja voisi ulkoiluttaa myös nyt. Kanojen laidun tulee olla katettu ja aidattu pienisilmäisellä verkolla, luonnonlintukontaktin estämiseksi. Ihan kiva juttu, että mahdollisuus on olemassa. No, oma laitumeni on 5 hehtaaria, eli 50 000 neliömetriä. Mitenköhän sen saisi katettua verkolla? Varsinkin kun suuressa osassa sitä kasvaa 12-metrinen koivikko? Ja vaikka saisikin, niin miten tuo verkko estää luonnonlintuja istahtamasta sille ja antamasta jätöksensä valua alla olevaan tarhaan?
Kuitenkin juuri tuo lantakontakti on eläinkääkäreiden mukaan se pääasiallinen tartunnan aiheuttaja.
No, ei siis onnistu sääntöjen mukaan kanojen ulkoiluttaminen millään järkevällä ja perustellulla tavalla tällä hetkellä.

 

Seuraavaksi keskustelimme siitä, miten muissa EU-maissa on reagoitu. Eurooppalaisista palavereista juuri palanneet viranhaltijat kertoivat, että joissakin maissa on todettu riittäväksi se, että siipikarjan ruokinta ja juomapisteet eivät altistu luonnonlintujen jätöksille. Tämän täyttää jokainen suomalainen free range -kanala. On nimittäin kiellettyä pitää ruokaa tai vettä tarjolla ulkona. Tämän perussäännön noudattaminen riittää erikoistoimenpiteeksi siis jossain. Tanskassa taasen on todettu, että kunnes uhka raukeaa, siipikarja pysyy sisällä MUTTA kanalat saavat pitää statuksensa olivat ne mitä hyvänsä. Kun kysyin että miksei Suomessa voida tehdä samoin, se ei kuulemma käy koska se on EU-sääntöjen vastaista. En saanut vastausta siihen, miksi se Tanskassa sitten käy.

Sitten tulimme peruskysymykseen. Koska kaikki olimme yhtä mieltä siitä, ettei tässä poikkeustilanteessa sääntöjen mukainen ulkokananpito onnistu millään järkevällä tavalla, eikä suomalaisella viranomaisella ole tanskalaisen virkaveljensä rohkeutta antaa kanalan pitää statustaan vaikka sen syyt ovat nimenomaan virkamiespäätöksissä eikä kananpitäjässä, niin ehdotimme, että täksi poikkeusajaksi kanojen ulkoilualueeksi riittäisi pienempi alue. Sellainen, että kanat pääsevät ulkoilemaan ja että se on kohtuullisin järjestelyin tehtävissä riittävän suojaavaksi luonnonlintuja vastaan. Kerroimme, etttä useammalla ulkokananpitäjällä tällainen alue on jo valmiina. Ei se vaan käy. Ei edes poikkeusolosuhteissa. Muualla Euroopassa käy vaikka mikä, meillä ei edes tämä kompromissi mene läpi. 

Nyt olemme siis tilanteessa jossa ulkokananpito Suomessa loppuu 23.2. 2017 viranomaispäätöksellä ennaltamääräämättömäksi ajaksi. 

Meiltä se taitaa loppua kokonaan. Olen alkanut miettiä sitä, että miksi yrittää noudattaa näitäkään sääntöjä, kun ne eivät tuo mitään turvaa niiden noudattajalle. Ratkaisuna taidan luopua ulkokanastatuksesta. Taidan jatkossa pitää lattiakanalaa jossa kanat saavat ulkoilla aina lain niin salliessa, ylitämme nyt jo ulkokanaloiden laatuvaatimukset mennen tullen, tehdäänpä sitten niin, että viranomaisten sijasta kutsun kuluttajat valvomaan kanojemme ulkoilua aina kun he vain haluavat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän lindapelkonen kuva
Linda Pelkonen

Hyvä kirjoitus! Teimme siitä pienen jutun myös Uuden Suomen uutispuolelle:

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/214691-munayritta...

Toivottavasti kerrot sitten kokemuksia jatkostakin miten sujuu!

t. Linda / US

Käyttäjän MikkoVlttil kuva
Mikko Välttilä

Kivaa, että kirjoititte. Siellä on pari asiavirhettä. Tsekkatko vielä jutun ja blogitekstin ristiin?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Miten ihmeessä kanojen laidun voi olla 5 hehtaaria? Paljonko sinulla on kanoja?

Käyttäjän MikkoVlttil kuva
Mikko Välttilä

8500 kanaa on meillä. Muilla paikallaolleilla oli kaikilla enemmän...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

On siinä sitten tilaa tallustella ainakin.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Luontoradiossa oli siittä, että miten se leviää, ettei leviäiskään vappaitten lintujen välityksellä?

Joo ja yrittäjän osa on hirveä, virkamiehet ei sitä tajua eikä ainakkaan Suomessa, nei tajua olevansa yrittäjän avuksi, vaan yrittäjän opiksi ja aivoiksi voi voi!

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

"Paikalla oli neljä ulkokananmunia, eli free range -munia tuottavasta seitsemästä yrittäjästä. Sen lisäksi oli viisi teollisuuden ja siipikarjaliiton edustajaa ja laskujeni mukaan 17 virkamiestä."

Jos tuo "17 virkamiestä" pitää paikkansa, niin ei ole mikään ihme, että Suomessa on korkeat verot.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Gospodi Tossavaisen mukaan EU päättää meillä ihan kaikesta.
Vaan ajatellapa mitä kaikkea muuta voisi kieltää jos Suomi ei olisi unionin jäsen.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

EU-tukiviidakko ja suomalaisvirkamiesten tsaariajan tausta ovat tunnetusti tappava yhdistelmä...

Käyttäjän TimoSorvali kuva
Timo Sorvali

Suomalaiset virkamiehet kääntävät eu direktiivit niin rajuna kuin vaan on mahdollista. Rankaisevat tuottajaa niin kovalla kädellä että tuotanto loppuu ennenpitkää suomesta. Mielenkiintoinen käännös on myös eläinten kuljetuksesta. Suomessa maksulliseksi katsotaan se että saat lihan myynnistä tuloa. Jos omistaja itse kuljettaa omia eläimiä teurastamolle niin minusta eläimet ei kyllä kuljetusta maksa!!

Käyttäjän jonirikkola kuva
Joni Rikkola

Suomen valtio, virkamiehet ja kunnat eivät vaan osaa pitää suomen kansan puolia. Se on tuo oman navan tuiottelu ja edistäminen aikaa vievää touhua.
Ja vaikka EU ei ryssisi, niin Suomessa se ryssitään viimeistään.
Se on tuo maatalousjärjen käyttö kielletty, saati maalaisjärjen.

Menee niinkuin sokerijuurikas saksaan.

Ja seuraavaksi lähtee saunapalvi virkamiesten tyhmyyden vuoksi.

Toimituksen poiminnat