Mikko Välttilä Laatikon ulkopuolella on usein hyviä ajatuksia!

Onko väärässä LIDL vai MTK?

LIDL, saksalainen monessa maassa toimiva yritys, teki päätöksen jatkossa olla myymättä virikeellisessä pienryhmäkanalassa tuottettuja kananmunia, eli niinsanottuja virikehäkkimunia.

 

Tästä suivaantuneena MTK haukkuu LIDLin


Minusta tämä on luonnollista. Ihan molemmin puolin. LIDL tekee omat arvionsa ja laskelmansa siitä, mikä on heille kannattavinta. He miettivät, kuinka paljon myyntiä jää tekemättä jos häkkimunia ei myydä ja vertaavat sitä todennäköisiin saavutettuihin etuihin. Juuri näin toimii liikeyritys. Tässä kohtaa LIDL poimi ilmassa roikkuneen helpon maalin parempaan talteen ja nosti pisteitään roimasti. Ja saa paljon ilmaista julkisuutta, niinkuin nyt vaikka tässä kirjoituksessa, tai muuallakin SOMEssa. 

MTK taasen reagoi juuri niinkuin edunvalvoja vain voi. Oli kyseessä mikä tahansa edunvalvoja, muutosvastaisuus on se tapa, jolla jäsenistö pidetään edes jotenkin tyytyväisenä. MTK:n jäsentyytyväisyys on tällä hetkellä kovasti niukkaa, joten muutosvastaisuuden pitää olla hyvin kovasanaista.

 

 

Itse haluaisin nyt herätellä kotimaista maataloutta ja toisaalta päätöksentekokoneistoa: 

 

Eikö tämä ole nyt jo selkeä merkki uudesta megatrendistä? Trendistä, jossa sillä todellakin on merkitystä, miten tuotannon eettisyys on huomioitu? Ne merkit ovat olleet ilmassa jo pitkään, mutta tämä on nyt ensimmäinen maamme rajojen sisällä nähty oikeasti iso juttu. 
 

Valtiolla on käytännössä kaksi keinoa ohjata ruoan tuotantoa. Toinen on lait joissa kielletään asioita, toinen tukijärjestelmä, jolla kannustetaan toivottuihin lopputuloksiin. On ihan jumalattoman tyhmää ohjata tuilla tuloksiin, joita kansa ei halua ostaa. Yhtä tyhmää on kuitenkin se, että lailla kielletään asioita, joita muualla maailmassa ei ole kielletty, koska jokaisella kiellolla on hintalappu ja kotimainen maatalous on suorassa kilpailuasemassa muiden kanssa. Onko kovin viisasta olla siinä kilpailuasemassa? Ei varmaankaan, mutta emme me voi enää nykyistä enempää rajoittaa kotimaisen ruoan tuotantotapoja, jos sitä muuallakaan ei rajoiteta.

Mitäpä, jos nyt kerrankin tekisimme fiksusti ja ajattelisimme hieman laajemmin? Maataloudelle sorvataan kovaa tahtia pelastuspaketteja. Entäpä, jos yhdistäisimme maaseudun pelastuspaketit siihen, että kotimainen maatalous ryntäisi kertarysäyksellä kohti eettisempää eläintenpitoa? Maaseutu- ja erävihreät julkaisi muutama viikko sitten kannanoton, jossa oli esitelty varsin kattava valikoima keinoja maaseutumme ja maataloussektorimme tervehdyttämiseksi. Mikä parasta, keinot ovat ainakin lähes kustannusneutraaleja ja tavoitteet sellaisia, joissa maaseudusta tulisi huomattavasti vähemmän riippuvainen yhteiskunnan tuista. 

MTK:n ja keskustavetoisen hallituksen olisi oikeasti aika alkaa heräillä. Kuluttajat kaikkialla Euroopassa haluavat ruokaa, jota voivat hyvällä omallatunnolla syödä. Suomessa ei ole kilpailukykyä tuottaa halpaa bulkkia oikeastaan missään muissa tuotteissa, kuin nautoihin perustuvassa tuotannossa. Tästä pitäisi ymmärtää vetää johtopäätös erikoistumisen välttämättömyyteen. Suomi voisi erikoistua eläinten hyvinvointiin, ympäristöystävälliseen maatalouteen ja erittäin laadukkaaseen ja maukkaaseen ruokaan ylipäänsä. Meillä ei ole siihen mitään estettä, melkein kaikki elementit maatilojen vastuullisuutta myöden ovat jo valmiina. Mitään estettä ei ole myöskään sille, että viemme kallista ruokaa ja tuomme halvempaa, jos tarve vaatii. Meidän pitää vain kertoa maailmalle, että kaikkein paras ruoka tulee täältä. Olemme niin pieni maa, että vaikka tuottaisimme hiki hatussa vientiin, ei hyvinbrändättyä tuotetta tulisi yhtään liikaa markkinoille ja hinta sitä myöden laskisi.

Joten kysynpä taasen: Tekikö LIDL todellakin väärin luopuessaan virikehäkkimunien myynnistä?

Minusta ainakaan ei tehnyt. LIDL osoitti olevansa rohkea trendien haistaja. MTK taasen osoitti olevansa jumittunut sinne aikaan, jota ei enää ole. Aikaan, jossa kuluttajalle kerrottiin mitä kuluttaja haluaa syödä. MTK ja poliitikot elävät yhdessä aikaa, jossa lakia säätämällä suojellaan tuotantoeläimiä. Kansalaisten lompakolla niitä suojellaan oikeasti, ei lainsäädännöllä.

Voitaisiinko nyt oikeasti oppia jotain? Lähteä rohkeasti ja avoimin mielin tekemään parempaa ruokaa ja rinta kaarella, kansana kertomaan siitä maailmalle? 

 

 

Toivoo Mikko, kananmunantuottaja

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Mikolta taas hyvä kirjoitus.
Jakoon meni.

Itse asiaan: Totta kai tuote maksaa sen minkä sen tuottaminen maksaa + kohtuu voitto, jolla tuottaja pitää leivän pöydässä. Ja se maksaa hieman enemmän jos tuotetaan eettisesti oikein, verrattuna Roope Ankan kuutiokanoihin, jotka munivat kuutiomunia... ;)

Välikädet tuotteissa, varsinkin maataloustuotteissa, maksavat liikaa.
Iloinen asia on se, että tuottajat ovat itse ottaneet hoitaakseen myyntiä ja joku jätti, kuten Lidl ottaa haasteen vastaan.
Lidlhän tuli hieman väärä kylki edellä Suomeen, mutta onhan Lidl koko ajan korjannut tilannetta ja alettu ymmärtämään "Pohjoismaista etiikkaa". Tosin tätä etiikkaa löytyy joistakin Keski-Euroopan maiden kuluttajista, (vaikka Hollanti), vielä enemmän kuin Suomesta.
Mutta sitten meillä on joku jääräpää järjestö, joka ei ymmärrä eikä panosta asioihin, jotka pitkän päälle ovat ehdottomasti jäsentensä etu.
___________________________

Tämä on hieman sivuraiteelle menemistä, mutta miksi kaikki kukot tapetaan?
Luulisi, että heitä ainakin kesällä voi kasvattaa 'vapaana' aitauksissa, vai eivätkö he löydä tarpeeksi ruokaa, jotta ruokakustannukset voitaisiin pitää suht' kurissa. Ajattelen lähinnä jotain alaa jota pidetään kesannolla. Kukot syövät käytännössä kaiken mikä maasta nousee, kuopivat ja lannoittavat.
Onko heillä reviiriongelmia?
Käsittääkseni kukonpoika on hyvää?

Henry

Käyttäjän VilleSavonlahti kuva
Ville Savonlahti

Vastaan Mikon puolesta, että heillä on käsittääkseni alettu kasvattaa myös kukonpojat lihoiksi eikä heitetä suoraan munasta silppuriin.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Juu, en tarkoittanut Mikkoa. :)

Henry

Käyttäjän mikaletonsaari kuva
Mika Letonsaari

Lidlin päätöstä kun syytetään suomalaisten munantuottajien kiusaamiseksi, niin hyvä on muistaa, että Siipikarjaliiton Hanna Hamina sanoi Hesarissa: ”Päätös oli odotettavissa, koska Lidl on luopunut virikehäkkimunista muissakin maissa”. Eli tosiaan megatrendi Keski-Euroopasta, ei suomalaisia tuottajia syrjivä pr-temppu. Siinä missä suomalaiset kaupat vain kiillottavat imagoa iloisten eläinten kuvilla, hyvä että Lidl tekee oikeasti jotain konkreettista eläinten hyväksi.

Kyösti Grefve

Hyvä kirjoitus ja jakoon meni. Samaa MTK:n asennetta ihmettelin. Itse arvostan maatalousyrittäjiä, koska on tavallisen rankkaa hommaa ja kyllä kotimaista ruokaa tarttee olla.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Siirtyminen häkkikanaloista häkittömiin kanaloihin voi sisältää terveysriskejä. Ruotsalaisen tutkimuksen mukaan lattialle munittuun munaan voi tunkeutua matoja, jotka voivat päätyä ihmisen ruuansulatuselimistöön. Ilmeisesti häkitön kanala tarvitsee lisää kehittämistä.

Maaseutu- ja erävihreiden ohjelma, johon oli linkki tässä plokissa, on vielä raakile. Se kaipaisi esityksen vaihtoehtoisesta ruokalogistiikasta, joka kulkisi suoraan tuottajilta kuluttajille tai lähikauppaan. Kesko, SOK, HK, Atria yms. eivät kuulu mielestäni tulevaisuuden Ruoka-Suomeen.

Käyttäjän PirjoPohjanhovi kuva
Pirjo Pohjanhovi

Hienoa Mikko, pidä tuo linja. Sinä tiedät mitä me haluamme syödä, se on jo nähty :)

Käyttäjän jaana kuva
Jaana Nyström

En osta mitään muita munia kuin niitä joiden leima alkaa joko 0 tai 1. Hyvä Lidl!

Toimituksen poiminnat