Mikko Välttilä Laatikon ulkopuolella on usein hyviä ajatuksia!

Ruokasumutus a'la Valio

Kuluneella viikolla on taas keskusteltu suorastaan ruokasumutuksista.

Raisio myy brändillään Virossa tehtyä maitorahkaa. Se on Raision oikeus, mutta kuluttajan kannalta hieman kyseenalaista. Tämän jälkeen tuli esiin uutinen Valion astetta raskaammasta sumutuksesta: Lihapyörykät, joiden kotimaisuusaste on 90% ja jotka kuitenkin sisältävät 62% saksalaista naudanlihaa.

Yksi kysymys olisi tietenkin se, että miksi ihmeessä Valio myy lihapyöryköitä? Toinen kysymys on, että miksi ihmeessä Valio, suomalaisten maidontuottajien osuuskunta myy saksalaista lihaa suomalaisena?

Valiolla on puhtoinen brändi: Kiira Korpi Polarjuustoa syömässä ja lehmät joilla on nimi ja jotka ovat perheenjäseniä.  Taitavasti rakennettua mielikuvamarkkinointia ja hyvin uskottavaa, mutta miksi se sitten tahrataan näin? Näkisin, että kotimaisuusasteella "kikkailu" on oman maineensa tietoista tahraamista, kun ei vain voi olettaa ettei sitä joku joskus huomaisi. En siis nyt tässä halua miettiä sitä, kuuluisiko Valion käyttää ulkomaista lihaa vaan sitä, miksi sen käytöstä ei kerrota rehellisesti.

Tällä kertaa esiin nousseet tapaukset ovat mielestäni hyvä ajankuva nykyisestä ruokabisneksestä. Isot ostajat vaativat kokonaistoimituksia. On tehtävä mahdollisimman halpa tarjous ostajan haluamasta koko paletista, että pääsee edes tarjoamaan. Ja sitten sitä halpaa haalitaan sieltä mistä sitä ikinä saa. Valion tapauksessa kuvio menee käsittääkseni niin, että voidakseen myydä päätuotettaan, pitää kasvikset tuoda Belgiasta ja liha Saksasta. Vaikeaa on pitää brändistä huolta siinä kohtaa.

Omasta mielestäni on lähinnä asiakkaan aliarvioimista horeca-toimijoilta se, että vain hinta ratkaisee. Laatu ei ole enää mikään kriteeri ruoassa. Kunhan tavaraa, jota ihmisille syötetään maksua vastaan, voi jotenkin kutsua ruoaksi, se käy. Maku, alkuperä, ketjun jäljitettävyys, eläinten kohtelu... kaikki nämä ovat sivuseikkoja. Hinta ja vain hinta ratkaisee. Ja sitten ihmiset syövät lounaansa työpaikkaruokalassa hyvillä mielin, kun se on "kohtuullisen makuista, mutta halpaa". 

Ei se ole edes halpaa. Uskokaa vain, niillä raaka-ainehinnoilla joilla tavara ostetaan sen pitäisi olla puolet halvempaa. Tai kääntäen: työmaalounaan hinnalla pitäisi ymmärtää vaatia huomattavasti parempaa.

Haluaisin kuitenkin pureutua Valion brändiin vähän lisää:

Sitä on ollut helppoa rakentaa. Suomalainen maitotalous on ollut järkevää, eläintä yksilöllisesti hoitavaa ja kohtuullisen pienimuotoista. Ei ole valehtelua kertoa siitä, että hyvin monet lypsykarjatilalliset kohtelevat lehmiään erittäin hyvin ja tunnepitoisestikin. Jokainen yksilö tunnetaan paitsi nimeltä, myös luonteeltaan ja on suuri suru, kun pitkäaikaisen työtoverin aika tässä maailmasa loppuu.

Muutenkin ketju on jotenkin järkevä ja inhimillinen ja kaukana agribisneksen karuista puolista. On siis ollut ainakin tähän asti.

Nyt alkavat paineet olla niin kovat, että pelkään Valion puolesta. Tiloja tippuu pois, kun maitotilillä ei elä. On olemassa riski, että eläimistä tulee tilallisille vain tuotantokoneita, kun oma jaksaminen heikkenee. Monopoliaseman menettäminen on heikentänyt Valion kykyä maksaa kunnollista maitotiliä tuottajille, eikä se tahdo löytää uusia kanavia markkinoida tuotettaan, kun Venäjän vientiautomaatti on kiinni. 

Lisäksi kotimainen lihankulutus on muutoksen kourissa. Vaikka lihan tuottajahinta on Euroopan alhaisimpia, pitää SILTI tuoda halpaa lihaa muualta. Tämä on puremassa myös Valion (ja kaikkien muidenkin suomalaisten maitofirmojen) brändiin: Sonnivasikat kasvatetaan täällä lihaksi. Muualla ei, koska se on kannattamatonta. Jo pitkään sonnivasikat ovat lähteneet maitotiloilta käytännössä ilmaiseksi kasvamaan lihaksi siihen erikoistuneille tiloille. Ilmaiseksi siksi, ettei sonnikasvattamoilla ole varaa maksaa niistä mitään lihan hinnan ollessa niin heikko. 

Tämä älytön systeemi, jossa järjestelmä imee kaiken rahan jättäen tuottajille luun käteen, on johtamassa suurella todennäköisyydellä vielä älyttömämpään ratkaisuun. En pitäisi yhtään ihmeenä, että suomalaisten maitorotuisten sonnipoiikien kasvatus loppuu. Ollaan hyvin lähellä sitä pistettä silloin, kun edes ilmaiseksi saadun vasikan kasvatus lihaksi ei enää kannata ja sonnivasikat tapetaan pois heti syntyessään kulujen minimoimiseksi.

Kysymys Valiolle kuuluu: Miten saksalaisen lihan myyminen kotimaisena helpottaa tämän valtavan imagoedun ylläpitoa? Vai ettekö ole ymmärtäneet imagoetuanne? Vai pidättekö sitä vain etuoikeutenanne, jonka kotimainen fiksu ja eettinen tuotantoketju teille automaattisesti tarjoaa, eikä siitä sen enempää tarvitse pitää huolta?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Paljonkohan Atrian Viron Linnanmäellä tuottamaa sianlihaa tulee meidänkulutukseen ?

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Kiva olisi tietää summa jonka Valio kärsii Eu:n takia? Siis venäjä pakotteiden? Vai johtuuko siitä ollenkaan ?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Jos Valio vie 100 maahan elintarvikkeita.Sillä on tytäryhtiöitä ulkomailla. Valiohan myy muutakin kuin vain maitotuotteita.
Kotimaan kulutus on sama kuin ennenkin . Niin oliko pakotteita muillla kuin Venäjällä?
MTK "traktorimarssi " vedätys. "Pyhälisiä" maitotukina jo 3 kertaa+ korotetut maataloustuet jotka oli "myöhässä" . MAVI ilmoitti siitä jo -14.
EU yhtenäiset maataloustuet.Maksutapa muuttuu.

Käyttäjän MikaPeltokorpi kuva
Mika Peltokorpi

Tulipa tästä mieleen, että Saksasta paluun jälkeen ei ole pahemmin tullut työpaikkalounasteltua. Pääsyy on laatu, ei niinkään hinta. Joka tapauksessa en ole oikein koskaan pitänyt sitä hinta-laatusuhteeltaan järkevänä. Epäilin sen johtuvan ketjusta. Mutta syy saattaa ollakin tavarantoimittajissa.

Mielenkiintoinen havainto oli myös se, että pääkaupunkiseudulla sijaitsevalla pääkonttorilla lounas oli 2-3x parempaa laadullisesti, kuin muilla toimipisteillä. Samaan hintaan.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Helppohan tuosta on laskea lihapullan naudanlihapitoisuus. Kun tuotteessa on 10% ulkomaista raaka-ainetta ja jos kaikki tuo on saksalaista naudanlihaa, tuotteessa on yhteensä naudanlihaa 13,8 %. Loppuosa tuotteesta (86,2 %) on erilaista tuotelisää (sianlihaa, vehnää ja muuta roskaa), jotka tuotetaan siis kotimaassa.

Kyse ei ole missään mielessä huijauksesta. En usko saksalaisen naudanlihan olevan yhtään sen heikompilaatuista kuin suomalaisenkaan. Se vain on halvempaa. Miksi näin on? Se on tämän villakoiran ydin.

Minusta kuluttajan kannalta kyse on siitä, mistä saamme edullista ja laadukasta ruokaa. Miksi kotimaiset tuottajat eivät pysty sellaista toimittamaan? Miksi kotimainen tuotanto ei kelpaa suomalaiseen eikä eurooppalaiseen ruokapöytään hintansa ja laatunsa puolesta? Onko suomalaisessa elintarviketuotannossa jotain vikaa, kun suomalainen tuotanto kelpaa vain Venäjälle?

Pekka Iiskonmaki

#5
Kauan Virossa asuneena ihmettelen aina suomalaisten elintarvikkeiden heikkoa laatua.

Virosta on pakko ottaa eväät mukaan ja syynä ei ole hinta, vaan laatu.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Makkarat ovat lihaisia ja saunapalvisianliha onkuin itsepalvaamaani, myös jurella tehtyä ruisleipää on, tosin lihakeiton täytyy itse valmistaa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Valtio myy Kemira GrowHow'n Norjaan

-Valtio myy Kemira GrowHow'n omistuksensa norjalaiselle lannoiteyhtiölle. Valtio saa osakkeista noin 200 miljoonaa euroa.
2008 YLE

MTK: Lannoitteiden hinnat karanneet käsistä

-Maaseudun Tulevaisuus
07.04.2015
Suomessa lannoitteiden hinnat ovat kallistuneet lähes 50 prosenttia viidessä vuodessa, kun muissa EU-maissa nousua on vain 20 prosenttia, jos sitäkään, MTK syyttää Yaraa hintojen ohjailusta.

Oliko "talousnerot" Vanhasen II asialla?

Jo Ka

No samoja löytyy noista jugurteista - eräskin tuottaja ei ilmoita maidon valmistusmaata ja se onkin Puola. Pitää kuulema etsisä, jostakin mikrotekstistä ja sieltä löytyy jokin koodi. Lukekaapa tarkkaan valmistusmaa - yllätyin Elovenan kaurahiutaleiden saksalaisesta viljasta.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Maidonhan valmistaa lehmä, mutta missä maito on jalostettu markkinakuntoon on syytä tietää,

Käyttäjän KariHartikainen1 kuva
Kari Hartikainen

Valiosta ja ruokasumutuksesta muistui mieleeni tieto, jonka kuulin n. 10 vuotta sitten entiseltä Valion työntekijältä. Tämä oli pahoillaan siitä, että Valiossa käytetään jäätelön valmistuksessa melamiinia. Melamiinin avulla jäätelö saadaan tiiviimmäksi ja halvemmaksi tuottaa. Melamiini on teollisuuden käyttöön kehitetty kemikaali, josta tehdään mm. laminaattia. Kehomme ei pysty käsittelemään sitä ja tämän seurauksena syntyy mm. liukenemattomia munuaiskiviä. No, ei Valio ole ainoa, joka sitä käyttää. Elintarviketeollisuus käyttää yleisesti melamiinia tuotantokustannusten minimoiseksi ja Kiinan elintarviketeollisuus sattui jäämään siitä kiinni v. 2008 (ns. maitojauheskandaali). Ruoka ja kapitalismi on erittäin huono yhdistelmä.

Toimituksen poiminnat