Minusta ei sitten tullut tukimiljonääriä

Tänä Helmikuisena aamuna 2016 tein päätöksen.

Päätöksen tein, kun puhelin soi kello 8.53 ja Ely-keskuksen tarkastaja ilmoitti olevansa peltojeni keskellä tarkistamassa niiden kasvipeitteisyyttä. Siis kasvipeitteisyyttä pelloista, joilla on 10 senttiä lunta päällä.

Minut on viime kesän aikana tarkistettu kahdesti. Ensin koko tilan "satunnaisotannalla" tehty pinta-alojen tarkistus. Siinä kolme ihmistä ajeli pitkin pientä tilaani satelliittipaikannin piipaten ja laittoi joka neliömetrin ylös. Sitten tuli luomuvalvontakäynti. Se on normaali ja jokavuotinen toimenpide jossa tarkastetaan, että noudatan luomun säädöksiä. Tämän lisäksi tuli asiakirjavalvonta, jossa minut velvoitettiin lähettämään dokumentit tilalla viimeisen viiden vuoden aikana käytetystä karjanlannasta. Ei ole käytetty, joten ei ole dokumenttejakaan. Nähtäväksi jää mikä meteli siitä syntyy, että jätin tähän vastaamatta. 

Päätökseni on siis jättää kaikki tukihakemukset tekemättä vuodesta 2017 eteenpäin. Keskityn siihen, että saan tilasta riittävästi tuloja ilman tukiakin. Minun kohdallani tämä voi olla jopa mahdollista, koska tuotantoni on varsin erikoistunutta ja markkinoin kaiken tuottamani suoraan kuluttajille. Suurin osa tuottajista ei ole siinä asemassa, että voisi edes harkita tällaista.

Perustelen päätökseni seuraavasti: pieni 18,5 hehtaarin tilani pystyisi huippuvuonna tuottamaan leipäviljaa 130 tonnia. Siis kolme rekkakuormaa.
Jos tämän kolmen rekkakuorman tuottamisen valvontaan yhteiskunta haluaa käyttää virkamiesten aikaa karkeasti arvioiden kuusi työpäivää, ei kyllä olla mitenkään kestävällä pohjalla. Suomessa tuotetaan kuitenkin miljoonia rekkakuormia viljaa vuodessa.

Suurin syy on kuitenkin ehkä koko tukivalvontajärjestelmän mielivalta. Jossain kohtaa systeemiä on tapahtunut mutaatio, jossa virkakoneisto on sokeutunut. Yksittäiset virkamiehet ovat kyllä ihan inhimillisiä ja fiksuja ihmisiä, mutta organisaatio on täysin harkintakyvytön. Ei ole mikään urbaani- (tai jos haluatte: agraari-) legenda se, että yksi rasti väärässä kohdassa kymmenien sivujen tukihakemuksessa voi aiheuttaa koko vuoden tukien menetyksen. Pahimmassa tapauksessa viideltä vuodelta takautuvasti.

Siis: jos tehdastyöläinen laittaa 20 sivua pitkään kellokorttiin rastin yhteen kohtaan väärin, lähtee koko vuoden liksa. Ja päälle tulee maksettavaa vielä muutamalta vuodelta aiemminkin. 

En minä valvonnoista silti mihinkään pääse. Se on varmaa. Vaikka jättäydyn ulos kaikesta tukimaksatuksesta, koskevat minua silti ympäristö- ja eläinlainsäädäntö. Tällaisellla "laatikosta ulos hyppimisellä" takuuvarmasti tilaan itselleni jatkuvia tarkastuksia eläinten ja ympäristön hyvinvointiin liittyen. Mutta mutta. Antaa tulla vaan. Veikkaan, että se on sen arvoista. Enkä ainakaan ole papereita täyttämällä ja rahaa vastaanottamalla pyytänyt tarkastajia paikalle. 

MikkoVlttil
Somero

Minä olen somerolainen ruokayrittäjä. Toimitan ruokaa suoraan maatiloilta kuluttajalle Eggspress- verkkokaupan ja Pieni Ruokakauppa -kotiinkuljetuspalvelun kautta.
Poliittisesti olen joskus määritellyt itseni "oikeistolaiseksi viherliberaaliksi".
Tässä blogissa aion kertoa mielipiteitäni paitsi kaikesta ruokaan, maatalouteen ja yrittäjyyteen liittyvästä, myös satunnaisesti muista aiheista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu