Mikko Välttilä Laatikon ulkopuolella on usein hyviä ajatuksia!

Minusta ei sitten tullut tukimiljonääriä

Tänä Helmikuisena aamuna 2016 tein päätöksen.

Päätöksen tein, kun puhelin soi kello 8.53 ja Ely-keskuksen tarkastaja ilmoitti olevansa peltojeni keskellä tarkistamassa niiden kasvipeitteisyyttä. Siis kasvipeitteisyyttä pelloista, joilla on 10 senttiä lunta päällä.

Minut on viime kesän aikana tarkistettu kahdesti. Ensin koko tilan "satunnaisotannalla" tehty pinta-alojen tarkistus. Siinä kolme ihmistä ajeli pitkin pientä tilaani satelliittipaikannin piipaten ja laittoi joka neliömetrin ylös. Sitten tuli luomuvalvontakäynti. Se on normaali ja jokavuotinen toimenpide jossa tarkastetaan, että noudatan luomun säädöksiä. Tämän lisäksi tuli asiakirjavalvonta, jossa minut velvoitettiin lähettämään dokumentit tilalla viimeisen viiden vuoden aikana käytetystä karjanlannasta. Ei ole käytetty, joten ei ole dokumenttejakaan. Nähtäväksi jää mikä meteli siitä syntyy, että jätin tähän vastaamatta. 

Päätökseni on siis jättää kaikki tukihakemukset tekemättä vuodesta 2017 eteenpäin. Keskityn siihen, että saan tilasta riittävästi tuloja ilman tukiakin. Minun kohdallani tämä voi olla jopa mahdollista, koska tuotantoni on varsin erikoistunutta ja markkinoin kaiken tuottamani suoraan kuluttajille. Suurin osa tuottajista ei ole siinä asemassa, että voisi edes harkita tällaista.

Perustelen päätökseni seuraavasti: pieni 18,5 hehtaarin tilani pystyisi huippuvuonna tuottamaan leipäviljaa 130 tonnia. Siis kolme rekkakuormaa.
Jos tämän kolmen rekkakuorman tuottamisen valvontaan yhteiskunta haluaa käyttää virkamiesten aikaa karkeasti arvioiden kuusi työpäivää, ei kyllä olla mitenkään kestävällä pohjalla. Suomessa tuotetaan kuitenkin miljoonia rekkakuormia viljaa vuodessa.

Suurin syy on kuitenkin ehkä koko tukivalvontajärjestelmän mielivalta. Jossain kohtaa systeemiä on tapahtunut mutaatio, jossa virkakoneisto on sokeutunut. Yksittäiset virkamiehet ovat kyllä ihan inhimillisiä ja fiksuja ihmisiä, mutta organisaatio on täysin harkintakyvytön. Ei ole mikään urbaani- (tai jos haluatte: agraari-) legenda se, että yksi rasti väärässä kohdassa kymmenien sivujen tukihakemuksessa voi aiheuttaa koko vuoden tukien menetyksen. Pahimmassa tapauksessa viideltä vuodelta takautuvasti.

Siis: jos tehdastyöläinen laittaa 20 sivua pitkään kellokorttiin rastin yhteen kohtaan väärin, lähtee koko vuoden liksa. Ja päälle tulee maksettavaa vielä muutamalta vuodelta aiemminkin. 

En minä valvonnoista silti mihinkään pääse. Se on varmaa. Vaikka jättäydyn ulos kaikesta tukimaksatuksesta, koskevat minua silti ympäristö- ja eläinlainsäädäntö. Tällaisellla "laatikosta ulos hyppimisellä" takuuvarmasti tilaan itselleni jatkuvia tarkastuksia eläinten ja ympäristön hyvinvointiin liittyen. Mutta mutta. Antaa tulla vaan. Veikkaan, että se on sen arvoista. Enkä ainakaan ole papereita täyttämällä ja rahaa vastaanottamalla pyytänyt tarkastajia paikalle. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

46Suosittele

46 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (85 kommenttia)

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Taas hienosti reaalimaailmaa valoittava kirjoitus.
Kiitos!

Henry

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Loistava kirjoitus, toisaalta kuvaamaan millainen absurdistan tämä maa on, toisaalta alleviivaamaan paksulla kynällä sitä, millainen säästö- ja tehostamispotentiaali tässä sirkuksessa on.

Niin kauan kuin aikuisilla ihmisillä on aikaa, energiaa ja resursseja touhuta tarkastamassa kasvipeitteisyyttä lumisilta pelloilta tai istua keksimässä mielikuvituksellisia tarinoita siitä miten karvaisen miehen naamataulu rommipullon kyljessä saa aikaan kuvitelman viinanjuonnin ja seksuaalisen menestyksen välisestä positiivisesta korrelaatiosta, on kenenkään turha selittää ettei turhaa byrokratiaa ole karsittavaksi.

Käyttäjän OckuKuusava kuva
Ocku Kuusava

Tarkoitat että karvaisella miehellä EI ole moisia yhteyksiä? Vai tarkoitatko että siitä kannattaisi tehdä halpa tutkimus, vai ei kannata, vaikka olisitkin väärässä? ;-)

Käyttäjän TaunoMatiasRoto kuva
Tauno Roto

Kiitos Mikko hyvästä jutusta.

Suomessa on kaikenkarvaisia julkisen talouden ihmisiä lähes 60% työtä tekevästä väestöstä, Ruosissa vajaan 10% vähemmän ja Virossa vain noin 40%.

Suomella on siis varaa panna pellolle noista julkisen sektorin ihmisistä noin yksi kolmannes. Näin saadaan talouselämään kilpailuvoimaa kun yritysten ei tarvitse vetää perässään raskaita savirattaita siinä missä kilpailevien talouksien yritykset voivat osallistua kilpakärryillä samaan sarjaan.

Otetaanpa tähän vielä rinnalle vertailu siitä mikä on peräisin EU:sta ja mikä on ihan sitä itteään suomalaista.

Lupamenettelyissä EU vaatii ympäristölupamenettelyn noin 2000 tapauksessa. Ruotsi selviytyy vastaavasti noin 5000 lupatapauksella. Mutta Suomipa pääsee porskuttamaan noin 180.000 pakollisella lupatapauksella.

Suomi saadaan kuntoon vain kun nuo täysin ylimitoitetut yhteiskunnan rasitteena olevat paperityöt voidaan lopullisesti heittää menemään.

Kai Hentilä

Minut saisi helposti uskomaan tuohon 180.000 eri lupaan kun kerran Suomessa ollaan, mutta olisiko kuitenkin 18.000.

Käyttäjän jennitamminen kuva
Jenni Tamminen

Yrittäjälle kysymys: millä konkreettisilla toimilla uudistaisit valvontakoneistoa?

Tästä on nyt uutinenkin: http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/173265-munayrittaj...

t. Jenni / US

Käyttäjän MikkoVlttil kuva
Mikko Välttilä

Kiitos kysymyksestä. Mahdollisuuksia tähän olisi kaksi, kummatkin todella vaikeita:
Koko valvontakulttuuri pitäisi saada muuttumaan niin, että valvoja voisi käyttää maalaisjärkeä. Ja toisaalta olisi velvoitettu käyttämään sitä. Esimerkiksi puntaroida tahallisuutta, rahallista hyötyä jne. Tämä on hirmuisen vaikeaa, koska samalla tarkastajasta tulisi tulkitsija, eikä se oikein istu meikäläiseen kulttuuriin.

Toinen vaihtoehto olisi luopua koko tukijärjestelmästä. Se vain on melkoisen vaikeaa myös, koska maatalouden tukeminen on maailmanlaajuinen ilmiö, ei mitenkään suomalainen tai eurooppalainen.

Joten suoraan sanottuna: en tiedä vastausta kysymykseen.

Sen tiedän, että tällä hetkellä sanktiot ja viljelijän oikeusturva ovat kamalalla tolalla.

Janne Suuronen

"
Toinen vaihtoehto olisi luopua koko tukijärjestelmästä. Se vain on melkoisen vaikeaa myös, koska maatalouden tukeminen on maailmanlaajuinen ilmiö, ei mitenkään suomalainen tai eurooppalainen.
"
Maataloustuista luopuminen auttaisi myös kehitysmaiden köyhyyteen. Ja Suomessa mukavasti tasapainottaisi julkista taloutta.

Käyttäjän jennitamminen kuva
Jenni Tamminen

Kiitos vastauksesta. Tämä "silloin tarkastajasta tulisi tulkitsija" -ongelma tosiaan varmaan on todellinen.

Tiedätkö muuten ketään muuta, joka toimisi / pärjäisi ilman tukia Suomessa?

t. Jenni / US

Käyttäjän harripihl kuva
Harri Pihl

No jaa, pinta-alat perustuvat hallinnon omiin mittauksiin (digitointi) joista viljelijän on vaikea poiketa. Viljelijä kuitenkin kantaa vastuun jos tämä digitoitu pinta-ala poikkeaa todellisuudesta; jos todellinen ala on suurempi kuin digitoitu, viljelijältä jää tukea saamatta hallinon virheen takia ja jos todellinen pinta-ala pienenpi kuin digitoitu, viljelijän tukea leikataan hallinnon virheen takia (tämä voi tapahtua myös taannehtivasti uuden digitoinnin yhteydessä). Suurin osa - kuulemani mukaan 80-90% - tällaisista virheistä on korkeintaan muutamien kymmenien aarien suuruisia eli saatu hyöty tai tappio on yleensä mitätön suhteessa näiden valvonnan aiheuttamiin kustannuksiin.

Asia olisi hyvin helppo korjata lukitsemalla ala vuosittain hakupäivän digitoidulle tasolle ja hallinto puuttuisi vain jonkun selkeän rajan yli, esim. 5%, meneviin poikkeamiin esim. sateliittikuvien perusteella. Ja kas, suurin osa pinta-alaan liittyvistä valvonnoista muuttuisi tarpeettomiksi ja rahaa säästyisi moninkertaisesti verrattuna mahdollisen liian suuren alan aiheuttamiin tukikustannuksiin. Tämä ei tietenkään korjaa tilannetta jossa digitoitu pinta-ala on liian pieni mutta kevyempi valvonta varmasti lisäisi viljelijän halukkuutta pyytää asiaan korjausta. Nykytilanteessa suurin osa viljelijöistä hyväksyy ennemmin liian pienen alan kuin yrittää korjata sitä raskaan byrokratian kanssa.

Muutoin toivotan parasta menestystä valitsemallanne tiellä. Itse en maidontuottajana tuollaiseen kykene; tuloista on kuitenkin kolmannes tukea.

Käyttäjän CarolusLinden kuva
Carolus Linden

Esitin toisaalla ehdotukseksi, että yritystoiminnalle annettavat tuet saatettaisiin samantasoisen valvonnan alle kuin mitä (aatteellisten) yhdistysten ja järjestöjen saamien tukien valvonta on. Tämä tietenkin koskisi maatalousyrittäjiäkin.
Eu-tukien valvonta pitäisi saattaa samalle tasolle kuin muissa EU-maissa.
En tarkoita tätä vitsiksi, mutta ymmärrän että ehdotukseni ehkä ei sinänsä ole täysin toteutuskelpoiset. Ihmettelen kuitenkin miksi valtio suhtatuuu tukien valvontaan kovin erilailla riippuen siitä ketkä tukia saavat.

Käyttäjän KariHartikainen1 kuva
Kari Hartikainen

Luopuminen tukijärjestelmästä on järkevin vaihtoehto, mutta se edellyttäisi merkittävää asennemuutosta kuluttajissa, jotka joutuisivat maksamaan ruoasta sen todellisen hinnan eikä tuetun hinnan. Todellista hintaa voitaisiin ehkä rukata alaspäin, jos luovutaan teollisesta pääomavaltaisesta maanviljelystä ja teollisesta pääomavaltaisesta elintarviketeollisuudesta ja siirrytään ruoan tuotannossa ja jalostuksessa pienempiin demokraattisempiin yksiköihin. Tämäkin edellyttää merkittävää asennemuutosta kuluttajissa, jotka eivät saa enää ruokapöytänsä ylellisesti ja tuhlailevasti katettua, minkä tuettu teollinen maanviljely ja elintarviketeollisuus on mahdollistanut. Tärkein seuraus tästä kuitenkin olisi ekologisesti kestävämpi ja terveellisempi ruoan tuotanto.

Käyttäjän VesaKiljunen kuva
Vesa Kiljunen

Tukien valvontakoneisto voidaan lopettaa kokonaan,kun lopetetaan tukienki maksu.

Jari Mäkelä

Minä en teistä "luomucityvihreistä" paljon perusta, juttusi kyllä oli hyvä, ja koskee valitettavasti myös "oikeita" maajusseja.

Käyttäjän MikkoVlttil kuva
Mikko Välttilä

No johan on, kun minusta on tullut "luomucityvihreä". :D Perustelisitko tämän jotenkin? Minua maalaisempaa savisaapasta saa hakea.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Jari Mäkelän kuva kertoo miksi hän ottaa oikeudekseen haukkua kaikkia mahdollisia ihmisiä ylimalkaisesti valituilla määreillä kuten cityvihreä tai suvakkihuora tai karvaranne.

Jari Mäkelä Vastaus kommenttiin #23

Sinillä karkasi hiukan sivuraiteelle, puhe oli kuitenkin enemmän maatalouden ongelmista, ei hänen ranteistaan eikä tavoistaan.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Sinun ongelmasi on että sinulla on vain 18,5 hehtaaria viljeltyä. Jos sinulla olisi 185 ha tai mieluummin 1850 hehtaaria mitään ongelmia ei olisi!

Käyttäjän MikkoVlttil kuva
Mikko Välttilä

Itseasiassa se ei ole ongelma, vaan mahdollisuus päästä eroon oravanpyörästä.

Reijo Tossavainen
Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Perussuomalaiset ovat jo unohtaneet tuon sanonnan.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Tossavainen onkin yksittäistapaus.

Käyttäjän JukkaMattsson kuva
Jukka Mattsson

Herra Tossavainen:

Ei tämä ole EU ongelma. Tämä on Suomen ongelma johon pitää akuutista rahapulastamme johtuen saada pikainen muutos!

"Kello 8.53 ja Ely-keskuksen tarkastaja ilmoitti olevansa peltojeni keskellä
tarkistamassa niiden kasvipeitteisyyttä" Keskellä talvea! Ei voi kuin ihmetellä noita ELY keskusten virkamiehiä. Tutkitaan pelkästään tutkimuksen vuoksi jotta on näyttää että kyllä täällä ELY:ssä töitä tehdään?

Ei vaikuta olevan EU ongelma. Eiköhän tämän ongelman ole luoneet omat kansanedustajamme ja ministerit. Olisiko aika keventää valtiohallintoa ja vähentää tyhjäntoimittajien määrää virastoista ja ministeriöistä?

Lisäksi lähes jokaisessa valtion virkaan ilmoitetussa työnhakuilmoituksessa on pääsyvaatimuksena ylempi korkeakoulututkinto. Näihin tyhjäntoimittajan hommiinko näitä korkeakoulukasvatteja koulutetaan?
Kannattaisiko harkita uusien työntekijöiden pätevyysvaatimuksen laskemista? Hakuprosessin avaamista vaikkapa työn tai muun opiskelun kautta pätevöityneille ihmisille? Samaa tapaan mistä kuulimme tänään kuntatyöntekijä sektorilla tapahtuvan.

Saataisiin hiukan edullisempia työntekijöitä varustettuna rehellisellä maalaisjärjellä ja siten vaihtoa sisäsiittoiseen valtionhallintomme virkamieskoneistoon.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Itse käsite EU ei parhaimmillaan uneksittuna ole 'se' ongelma, mutta sen nykyinen reaalinen toteutus on jo suuri ongelma.

Pauli Smolander

Vain korkeakoulututkinnon suorittanut teoreetikko menee pellolle tutkimaan kasvipeitettä, kun pellon peittää 10 cm:n lumikerros. Vaikuttaisi siltä et säästöjä saadaan jo koulutustasovaatimusta alentamalla ja sitä kautta töihin agraari-/ maalais-/kaupunkilaisjärkeviä ihmisiä, jotka ymmärtävät mennä kasvipeitteisyystutkimuksiin kesäaikaan. Eli kaikki muut järki-ihmiset, kolutustasosta huolimatta, selviäisi tuostakin työtä kunnialla, muttei korkeakoulututkinnon suorittanut teoreetikko! :-)

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Tuttavani hankki maaseudulla olevan liikkeensä pihalle vuohen asiakkaiden iloksi ja kertoi minulle vuohella olevan keltainen lappu korvasssaan.
Siis vuohen omistaja joutuu elättämään virkamiehen vuohen lisäksi.

Käyttäjän RaimoKorhonen kuva
Raimo Korhonen

Hyvä ja hauska kirjoitus, mutta mikähän se rasti on, jonka puuttuminen tai väärään paikkaan laittaminen aiheuttaa moiset seuraukset?

Taitaa mennä kaunokirjallisuuden puolelle tämä kirjoitus?

Käyttäjän RaimoKorhonen kuva
Raimo Korhonen

Ei tullut vastausta - on siis pakinasta eli kaunokirjallisesta teoksesta kysymys!

Eero Mattila

Rasti, jolla haetaan maataloustukien maksamista. Ne kaikki muut rastit yksilöivät erilaisia toimenpiteitä mihin sitoudut.
- ja kyllä tämä on ihan ihmisystävällisten suomalaisten virkamiesten keksintöä - PUHTAASTI. Missään muussa EU-maassa ei ole vastaavaa hirmuvaltaa olemassa...

Käyttäjän RaimoKorhonen kuva
Raimo Korhonen Vastaus kommenttiin #47

Totta varmaan on, että kun laittaa rastin ruutuun 'en hae tukia' - yllätys, yllätys - tukia ei saa.

Hirveetä hirmuvaltaa on!

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Jos Kafka eläisi, hän joutuisi työttömäksi.

Käyttäjän TimoSorvali kuva
Timo Sorvali

Niin vuosi sitten mittani täyttyi myös täysin. Lopetin tukihaun ja nyt tuotan linnun lihaa, ilman tukia suoraan asiakkille. Ei puutu korvamerkkejä eikä tarkastaja väijy nurkissa. Ja eu tukineuvojana on paljon parempi sanoa tarkastajille mielipide järjestelmästä kun ei ole vaaraa että itseen koskisi.
Syy ei aina ole eu.n, suurin syy taittaa olla siinä että ison osa mavin virkamiehistä on niitä joiden veli tai sisko jäi viljelijäksi ja joutuivat lähtemään siisteihin sisähommiin maville laatimaan säädöksiä!

Risto Kantonen

Niinkuin sanonta kuuluu: Byrokratia kasvaa kattaakseen kasvavan byrokratian tarpeet.

Tässä vanha hyvä pätkä Asterix animaatio-elokuvasta joka kuvaa hyvin kaikkea tätä byrokraattista hulluutta: https://www.youtube.com/watch?v=5sN-_LSAqcY

Käyttäjän TomBlomqvist kuva
Tom Blomqvist

Kohtuus on kaukana!

Näin suomessa työllistetään virkakoneistoa.

Käyttäjän JohannaSaukkonen kuva
Johanna Saukkonen

Jos maanviljelijä tekee virheen häntä rangaistaan viimeisen päälle mutta jos virkamies tekee virheen se yritetään pimittää viimeiseen asti https://www.youtube.com/watch?v=VYfIdYSjSP8

Eero Mattila

Niin, siis virkamiehellä ei ole ollenkaan vastuuta virheistään.
- Minulla on hallinto-oikeuden päätös, jonka mukaan viljelijä on vastuussa kun noudattaa ELY-keskuksen tarkastajan ohjeita. Viljelijän pitää tuntea lakipykälät, hän on vastuussa myös virheellisten ohjeiden noudattamisesta.(tarkastajan ilmeisesti ei tarvitse lakipykäliä tuntea, koska kyseinen henkilö edelleen jatkaa neuvonta- ja tarkastustehtävissä)

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Gandhin aikana maattiin junakiskoilla, nykyään jätetään nostamatta tukia.

Nostan hattua kansalaistottelemattomuudellesi, toivottavasti se johtaa lopulta muutokseen tässä virkamiehen diktatuurissa.

Nick Nolan

Viranomaisten aktivoimistoimet toimivat sittenkin. Yksi henkilö pois tukien oravanpyörästä elättämään itsensä omalla työllään.

Ihme että, tuesta luopumista perustellaan viranomaisten tarkastuksilla. Eikö tuesta pitäisi luopua, heti jos siihen on mahdollisuus. Ilmeisesti erilaiset maataloustukia (jotka ovat asiassa ostettavia ja vuokrattavia omaisuuslajeja) ei koeta häpeällisinä.

Käyttäjän PekkaKarjula kuva
Pekka Karjula

Kiitos Mikko loistavasta hölmölä-kuvauksesta! Voiko olla totta, mutta totta se on. Onnittelut myös päätöksestäsi hypätä ulos laatikosta ja yrittää omillaan. Järjestelmän hölmöyttähän se ei poista, mutta tuolla vapautat itsesi.
Hyvää viljelyvuotta sinulle ja tarkastajille vain vähän intoa tehdä järjettömyyksiä.

Ville Alatalo

mitä siellä tilalla kasvaa? tuli välitön tarve ostaa jotain:)

Pasi Annala

Nick Nolan minä kutsun tuota mainittua tukea syömistueksi ruoka-avustukseksi ruuan ostajalle.

Käyttäjän TimoSorvali kuva
Timo Sorvali

Samaksi sanon minäkin tukea kutsun, jos tuottaja saisi tuotteestaan tuotantokustannuksia vastaavan hinnan tukea ei tarvittaisi. Maataloutta tuetaan euroopassa ja monessa muussakin maanosassa. jos ei suoraan niin piilotuella.

Jussi Hyvönen

Hyvin kirjoitettu. Itsellä huomattavasti pienempi tila ja en todellakaan aijo sille hakea tukiaisia sun muitakaan avustuksia...ei maksa vaivaa..mutta aijon kyllä laittaa maatilkkuni tuottamaan siinämäärin että osa elannostani tulee maatilalta ja osa sitten vakityöstä.Minulla on muutakin tekemistä kun laukata selvitysmiesten kanssa pitkin pellonreunoja ja ei ole takautuvasti takaisin maksettaviin tukiaisiin vaara sotkeentua kun ei niitä edes hae. Kyllähän siinä varmasti joku este on,että voisin muokata maitani ilman,että virkamiehet yrittäisivät lopettaa pienen maatilkkuni viljelyn. näillä mennään ja voin vielä laittaa tuotemainokseen lauseen "tukivapaa luomutuote" :D

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Et voi mainostaa eli myydä luomuna tuotetta, ellei joku taho ole sitä tarkastanut luomutuotannosta tulleeksi. Ja kukaan ei tarkasta ilman maksua. Voit kuitenkin mainoksessasi kertoa, miten tuote on syntynyt. Luomu-sana on kielletty, jos ei ole esittää tarkastuksessa hyväksyttyä paperia.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Hyvältä kuulostava ratkaisu. Toivottavasti onnistut pitämään itsesi (ja perheesi) kohtuullisesti leivän syrjässä kiinni.

Olen samaa mieltä noista tuista. Taitaa vain olla sama tilanne kuin asevarustelussa. Kukaan ei halua alkaa luopumaan ensimmäisenä. Olisi varmaan mielenkiintoista, millaisia tukia vaikkapa kuljetuksiin sisältyy. Nehän eivät näy suoraan maataloustukena. Vaikka ymmärränkin, että merikonteissa pystyy kuljettamaan tavaraa pienin yksikkökustannuksin, siitä huolimatta ihmettelen, mikä tolkku on siinä, että uusiseelantilaisen lampaan saa puolella siitä hinnasta, mitä suomalainen maksaa.

Muuten hieman ihmettelen, että olet valinnut puolueeksesi Vihreät. Kyllä silläkin porukalla on hirveä tarve määräillä, miten muut elävät. Mutta joo, eipä taida olla juuri sen kiiltävämpi kylki muillakaan.

Jari Aalto

Tyly homma.. kannattais ottaa yhteyttä teidän ministereihin.. teillähän on oma maalaisliiton lesta ministeri

Käyttäjän MikkoVlttil kuva
Mikko Välttilä

Kannattaisko tsekata viiteryhmät ennenkuin lähtee ennakkoluuloisesti aukomaan päätään?

Jari Aalto

Mistäs ne viiteryhmät löytyy???

Käyttäjän MikkoVlttil kuva
Mikko Välttilä Vastaus kommenttiin #44
Käyttäjän JoukoNieminen kuva
Jouko Nieminen

Tässä on kääntynyt painotukset jotenkin päälaelleen. Valvonta on muodostunut tärkeämmäksi kuin tekeminen.
Kuitenkin jos touhua pystyy jatkamaan luopumalla tuista niin onhan sekin jotakin. Monelle rakennusalaa lähellä toimivalle firmalle on tullut viime vuosina huomattavasti tylympi tilanne eteen. Pienet sahat, rakennustarvikkeiden valmistajat, pienet metallifirmat....niille on sääntelyn myötä toiminnan jatkamiseksi joko mahdollisuus sertifioida toimintansa tai sitten lopettaa tai yrittää löytää joku uusi toimiala mitä ei ole vielä säännelty. No miksi ei sitten haeta sertifiointia...? Yksinkertaisesti siksi että pienelle (pieni on muutaman hengen työllistävä yritys) firmalle se on yksinkertaisesti liian kallista ja työlästä. Sertifiointi maksaa halvimmillaan 15 tuh ylöspäin plus prosessiin käytetty oma työaika ja konsulttipalkkiot. Siihen päälle mahdolliset vaadittavat investoinnit ja säännölliset tarkastusviranomaisen auditoinnit (2000 - 5000 € / kerta)
Parinsadantuhannen liikevaihtoon tuollainen kustannus ja lisääntynyt työ pistää jo miettimään jatkamisen mielekkyyttä. Ja ehkä hieman turhauttaa jos olet parikymmentä vuotta tehnyt työsi mallikkaasti ja aiempaa säädösvaatimustasoa noudattaen ja nyt tulet tilanteen eteen että ammattitaitoisi ja osaamisesi mitätöidään kun sinulla ei ole varaa todistaa sitä hankkimalla sertifiointia.
Ja huvittavinta (surkuhupaisinta) tässä on se että onko mitään muuttunut käytännössä....sahatavarapuolella samat kierot laudat ja levyt ovat myynnissä ainoastaan erotuksella että valmistajalla on ollut varaa hankkia tarvittava oikeus leimata ne sertifioiduksi samalla kun joku pieni laadukkaan tavaran toimittaja on joutunut pistämään lapun luukulle.

Eero Mattila

Tämä on hyvä esimerkki. Tuhansia vuosia on rakennettu leimaamattomasta puusta. Nyt sitä ei saisi enää edes sahata tai ainakaan myydä...
- Meillä on siis poliitikkojen lisäksi virkamieskunta, joka ymmärtää hyvin vähän käytännön elämästä. Mutta silti nämä ymmärtämättömät asettavat säännöt ja valvovat niitä - lopputulos on katastrofi!
- Kaiken lisäksi näitä palkataan koko ajan lisää kun hommat ei suju. Maahanmuuttosektori on viimeisin linnake jonne virkamiehiä on alkanut pesiytyä. Käytännössä jokainen heistä tuottaa puhdasta tappiota yhteiskunnalle.

Käyttäjän EijaErkola kuva
Eija Erkola

Hyvä! Syytäkin olla hakematta tukia, sillä yrittäjän tulee tulla toimeen omillaan!!!!!

Käyttäjän RistoEloranta kuva
Risto Eloranta

Eija Erkola: Maatalousyrittäjäkin tulee erinomaisesti toimeen omillaan mikäli ei joudu kilpailemaan muiden tuettua tuotantoa vastaan. Ruoka on likimain yhtä välttämätöntä kuin Carunan sähkönsiirto, pakko sitä on ostaa, maksoi mitä maksoi...

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Mikko, hieman korkea on sinun keskisatosi, jopa lounaissuomalaisittain (yli 7 tonnia/ha) mutta hyvä tavoite kuitenkin. Itse hyppäsin tukikyydistä pari vuotta sitten ja pitkälti samoista syistä.

Eero on aivan oikeassa siinä, että tämä tukiviidakkohirviö on kotimaista laatua: MTK:n ja MMM:n pitkän iltalypsyn ja kädenväännön lopputulos. Siihen kun vielä yhdistetään EU-byrokratia sekä Suomen viranomaisten tsaariperinteet, niin soppa on valmis..

Käyttäjän MikkoVlttil kuva
Mikko Välttilä

Seitsemän tonnia läpi noista pelloista on huippuvuonna saatu

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Jenni Tamminen kysyi "miten uudistaisit valvontakoneistoa?". Toisaalla joku kysyy, miten työllistäisit valvontakoneistosta poistetut ihmiset.

Valvontakoneisto takaa toimijoilleen automaattisen työllisyyden, jälkimmäinen kysymys taas pakottaa pohtimaan sitä, mihin aikaa ja varoja kannattaisi todella käyttää. Siis jotta ihmiskunta tulisi ruokituksi...

Maataloustuki puolestaan saattaa jo yksin ilmastollisista (Närpiö vs. Espanja) syistä vääristää alan markkinoita ja yrittäjien keskinäisiä suhteita markkinoilla sekä elintarvikekorien kuluttajahintoja mm. eri puolilla EU:ssa. Tasapainottelu ei ole helppoa...

Marko Pätsikkä

En kyl ymmärrä miksi yleensäkään maatalouteen annetaan tukia, kun ei muiden alojenkaan ammatinharjoittajat niitä saa. Lisäksi monet maatalousyrittäjät ajelee diesel autoilla, vähentävät polttoainekulut ja autonsa (pick-up, paku, maasturi tms) verotuksessa tulonhankkimisvähennyksinä tms. Siis vaikka sillä ajetaan siviiliajoa 90%. Huoltiksella on piikki, et kaikki polttoainekulut menee siihin piikkiin millä ostetaan tilan koneisiin polttoöljyä tai dieseliä. Tää nähty monet kerrat huoltiksilla parin kolmenkymmenen vuoden aikana.
Jotenkin toi valvonta taitaa johtua ihan siitä, et maatalouden parissa olevat ammatinharjoittajat ovat vuosikymmeniä kiertäneet veroja mitä törkeimmin ja nostaneet tukiasia milloin mitenkin. Niin makaa kuin petaa sanotaan.

Käyttäjän KrisHyry kuva
Kristiina Hyryläinen

Ihailtavaa "kansalaistottelemattomuutta"! Lisää sitä! Minä en aio suostua pienhiukkasmittauksiin (mummon kolme uunia), jos niitä aletaan vaatia. Näen ne painostuksena tulla riippuvaiseksi sähköstä.

Juha Korhonen

Onnittelut jos todellakin pystyt pyörittämään pientä tilaasi ilman tukia. Suoramyynti lienee ainoa vaihtoehto ja sekin vaatii, että lähelläsi on tarpeeksi asiakaspotentiaalia. Suurimmalla osalla maatiloja tämä ei ole realismia. Valtaosa maanviljelijöistä kuitenkin myy tuotteensa elintarviketeollisuudelle raaka-aineeksi ja se hintataso ei elätä yhtään ketään. Elintarviketeollisuus kilpailee kuitenkin globaalia tuontia vastaan ja maanviljelijöille maksettu hinta peilaa tätä kilpailutilannetta.
Ja näille jotka moittivat maataloustukia yleensä kehottaisin tutustumaan historiaan. Viljelijöille maksettavat tuet on luotu alun alkaen sen takia, että näin voidaan keinotekoisesti pitää ruuan hinta alhaalla. Jos globaalisti viljelijöille maksettaisiin heidän tuotteistaan kustannuksia vastaava hinta, niin silloin pitäisi olla myös valmius maksaa huomattavasti korkeampaa hintaa myös ruokakorista kaupan kassalla.
Ne maat maailmassa (lähinnä kehitysmaat ja Etelä-Amerikka) missä tukia ei makseta, niiden tuotanto ei riittäisi kuin murto-osalle maailman väestöstä.

Petri Routalinna

Eikä nois tukiasiois neuvota.....sais suomi helpommin eu rahoja

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Muistan lukeneeni, että yksi viljelijä oli tehnyt kerran itsemurhan riideltyään valvojan kanssa.
Se liittyi jotenkin satelliittivalokuviin pelloista.
Rohkea teko blogistilta jättää tukibyrokratia.

Käyttäjän PasiTikka kuva
Pasi Tikka

Tosi epäuskottava tarina. Ihan varmasti on olemassa erikseen lomake jolla ilmoitetaan jos ei ole käyttänyt karjalantaa lainkaan..

Jukka Virtanen

Ne jotka äänesti kyllä EU:lle,heidän on turha valittaa!sitä saa mitä tilaa.

Käyttäjän MiikaKautto kuva
Miika Kautto

Tähän muutama huomio:

-Viranomaisille on varattu tässä aina konnan rooli. Jokainen ymmärtää ettei tukia valvomatta voida jakaa, joka näkyy byrokratiana. Väärin maksetut tuet nostaa myrskyn verorahojen tuhlaamisesta. Valvontaa on liikaa tai liian vähän riippuen näkökulmasta.

-Kauppaketjuen helppo laskea hintoja, koska he eivät joudu kilpailemaan ostajan mrkkinoilla. Maataloustuotteita tuotaan liikaa, joka varmistaa ettei maatalosuyrittäjä saa ansaitsemaansa palkkaa. Ainoa mahdollisuus yrittäjälle nostaa hintoja on erikoistua.

-Nyky hinnoilla ei voi kaikki pärjätä, sen vuoksi tarvitaan tukia. Voidaan tilojen koko kasvattaa, mutta se edelleen laskeen tuottajahintoja kun ylijäämää kasvaa. Tuet voidaan poistaa, mikä tarkottaa että suomeen tuotaisiin entistä enemmän tuotteita ulkomailta sekä kannattamattomien tilojen kuolemaa, kuitenkin se nostaisi tuottajahintoja.

-Tukien tuoma byrokratia ei vain ole suomen ongelma, se on myös ongelma muualla euroopassa. Tuet pitäsi kohdistaa kustannustehokkuuteen ja erikoitumiseen. Siten voitaisiin parantaa tuottajan asemaa. Nykyinen systeemi ei toimi, mutta sen muuttaminen on vaikeaa.

Pete Sivén

Kuljetusyrittäjällä on kans paljon sääntöjä ja lakeja riesanaan, meitä vaan rahastetaan joka käänteessä sen sijaan että tukiaisia tyrkytettäis.

Toisaalta se kiva puoli meillä nykyään on ettei valvontaa ole enää ollenkaan kun Liikkuva poliisi lakkautettiin. Onkin ruvennu mietityttämään että miks noita vehkeitä enää katsastais tai muutakaan kun kukaan ei valvo.

Pyhä byrokratius kyllä tanssii ripaskaa nykypäivän eu-sääntösuomessa iloisesti.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Tästä kaikesta tulee mieleen ns. Paskalaki.
Selvitin Paraisten kaupungilta, miksi saisi tehdä kompostia eläimen lannasta, mutten muka omista tuotoksistani?
Ei ollut estettä, eli siitä olisi tullut hyvä bisnes: Mummolle tynnyri ja kariketta, tyhjennys määräajoin (ja maksu) ja sitten kompostoidaan aumassa jne.
Multa myydään lopulta takaisin mummolle. ;)

Henry

Eino Kehvatsu

Minä tunnen paljonkin yrittäjiä, jotka eivät hae minkäänlaisia tukia. Näemmä vaihtavat tuotantoa markkinatilanteen mukaan ja tekevät pidempää päivää. Mummo sanoi ennen että suu säkkiä myöten.
Senpuoleen, tälle tuottajalle voisin yksityisesti maksaa kananmunista vaikka tuplahintaa, reko- kauppa pyörimään ja "halpuuttajat " pois välistä

Petri Nikkilä

Vaikea uskoa, mutta näin Ylen sivulla:

http://yle.fi/uutiset/suomessa_on_vahiten_valtion_...

Mikä sitten on vikana?. Se perinteinen oman järjen käytön puute?.

Käyttäjän KaarloKunnari kuva
Kaarlo Kunnari

Tähän on päädytty, kun ympäristöministerinä on muutaman kauden ollut vihreiden edustaja. Myyräntyön purku on iso homma, kuten nykyinen hallitus on todennut.

Käyttäjän MikkoVlttil kuva
Mikko Välttilä

Höpö höpö. Tämä on suomalaisen byrokratiauskonnon tuote, ei yhdenkään poliittisen ryhmän.

Juan Kuvajala

Olen sataprosenttisen varma, ettei täällä Espanjassa kukaan tarkastaja mene lumen tai tulvan peittämälle pellolle arvioimaan... Tuo suomalainen arviointi on sellaista kiltin oppilaan opettajanpyllyn nuolentaa?

Käyttäjän JohannaSaukkonen kuva
Johanna Saukkonen

KYSYMYS ON MAANVILJELIJÄN AMMATTITAIDON ALIARVIOIMISESTA JA SITTEN KUN ON KYSY OIKEASTA ASIASTA HÄNTÄ PYÖRITETÄÄN VIRANOMAISELTA TOISELLE KUN KUKAAN EI HALUA OTTAA VASTUUTA.OSATAAN VAAN LUKEA SITÄ LAKIKIRJAA OMAN MIELENSÄ MUKAAN UNOHTAEN KOKONAAN ELÄINTEN HYVINVOINTI.ALLA ON 2013 VALITUS HALLINTO-OIKEUTEEN
Johanna Saukkonen
XXXXXXXXX
Puh. XXXXXXXXXXXX
HAETAAN MUUTOSTA ELÄINSUOJELUTARKASTUKSEN PÄÄTÖKSEEN päätösnro:1/7-2013/2749
Vaadin muutosta määräykseen nautojen ulkoiluttamisesta ja kumottavaksi eläinsuojelupäätöksen 1/7-2013/2749 vedoten seuraaviin seikkoihin: kyseenalaistamalla eläinlääkäri xxxxxxxxxxx toiminnan karjani eläinlääkinnällisestä hoitamisesta, hänen asiantuntemuksensa karjani terveyden tilasta tarkastushetkellä, tietämyksen Suomen eläintautilaista, eläinsuojelulaista, eläinsuojeluasetuksesta ja valtioneuvoston asetuksesta nautojen suojelusta.
Tässä on selvitys ja perusteet siihen, minkä takia päätin jättää lypsylehmät sisälle:
Minulle tuli 14.12.2012 xxxxxxxxx teurastamon kautta ternivasikoita kasvatukseen noin 28 kpl. Vasikat alkoivat oireilla hengitystieoirein melko heti tulonsa jälkeen ja pyysin eläinlääkärin xxxxxx niitä katsomaan. Niitä hoidettiin monilla erillä antibioottilääkkeillä, mutta mikään ei tuntunut auttavan ja oireet vasikoilla epäiltiin johtuvan mycoplasma Boviksen aiheuttamasta keuhkotulehduksesta, joten otimme 30.12.2012 syväsivelynäytteet 5 vasikasta (kotikonstein) tutkimustodistus 2013–007318, joista tuli vastauksessa todettiin korona- ja rs-virus. Tein ilmoituksen xx, Ett: xxx sekä johtavalle eläinlääkäri xxxxxxxxxx mistä vasikoista oireet alkoivat ,koska kaikki vasikat jotka ensin oireilivat oli tulleet samalta tilalta (tilatunnus:208048933)
Oireet edelleen jatkuivat ja lääkkeet eivät auttaneet, joten lopetimme 4.3.2013 vasikan ja veimme sen Oulun Elviraan tutkittavaksi, josta tulos numero:2013–038670.Tämän jälkeen otimme myös verinäytteitä 4 vasikasta ja yhdeltä lehmältä (154) jolla oli oireita (tutkimustodistusnro:2013–020963). Vasikoita kuoli yhteensä noin 14 kpl( liite: xxxxxxxxxx lausunto)
Tauti rauhoittui lopulta, desinfioin ternikasvattamon puolen ja kuivatin sitä noin kuukauden ennen kuin otin uusia vasikoita. Uusia oireita vasikoille ei ilmaantunut, mutta osalla lehmiä oli nivelturvotusta.
26.3.2013 soitin xxx eläinlääkärille lehmä nro.79 säde oli polkenut vetimen pään rikki sanoin että pitää ilmeisesti ottaa pala pois. xx tuli puudutti utareen ja rauhoitti elukan, mietiskeli pitkään. Minä laitoin potkuraudan lehmälle. Hän haki toimenpide välineeksi kirurgin veitsen. Kysyin että eikö ne normaalisti tee jollakin tongen näköisillä välineillä ensin purista vetimen päätä ettei tulisi niin paljon verta ja sitten leikkaa. xxx sanoi että ei hänellä ole sellaisia. Koska hän vaikutti epävarmalta sanoin että eihän siitä tarvitse ottaa kuin sentti korkeintaan pois. Hän otti utareesta kiinni silpas kirurgin veitsellä, samalla lehmä tietysti nosti jalkaansa vaikka olin kyllä kaverina. xxxxx heilutti koko vedintä edessäni ja sano tässä se nyt on. Johon totesin siihen että taisit ottaa liikaa. xxx säikähti ja lähti maitohuoneeseen. Lehmän utareesta tuli suihkuamalla verta kahdesta kohtaa siinä missä vedin oli. Menin kysymään lääkäriltä että mitä nyt. Sanoi että sen pitäisi kohta tyrehtyä. Ei minun mielestäni, totesin siihen. Joten hän lähti hakemaan nupousraudan että poltetaan umpeen. Tässä vaiheessa pyysin isännän omista töistä pois, kaveriksi minulle navettaan. Yritettiin polttaa kiinni verisuonia. Lehmä näytti kuin teurastuksen jäljiltä kun verta oli niin paljon valunut, sanoin että taitaa kuolla verenhukkaan. xxxx haki ompeluvälineet ommeltiin verisuonet kiinni. Määräsi reilusti lääkkeitä. Kysyin häneltä onko hän ennen tehnyt kyseistä operaatiota, on kuulemma nähnyt kun on tehty. Homma kesti kaikkiaan varmaan 3 tuntia.
Soitti useampaan otteeseen viikon aikana minulle ja sanoi että oli tarkistanut xxxxxx että kyllä ne ottavat koko vetimenkin pois. Sanoi että on vielä koeajalla kun kysyin että onko hänellä vakuutuksia. Sovittiin että virheitä sattuu ja annetaan olla.
Kyseistä lehmää piti vielä lääkitä uudelleen 16.4.2013. Lehmä meni lopulta umpeen ja on edelleenkin elossa jos joku haluaa käydä katsomassa työn tulosta, lypsy lehmää siitä ei enää tule. Amputoitu utare valuttelee koko ajan, se on laitumella hiehojen kanssa.
Kesäkuun alussa yksi lehmä alkoi oireilla. Tilasin eläinlääkäri xxxxxx käymään lehmälle (nro 286 Pöllö). Se oli tiputtanut maitomäärää muutama päivä aikaisemmin ja nyt se ei noussut ylös: niska oli suorana lihasjännitystä, suusta tuli vähän vaahtoa, ei kuumetta. Mielestäni sillä oli selviä hermosto- oireita. xxxx laittoi kipulääkettä /kalsiumia suoneen, mutta varsinainen diagnoosi jäi auki. oireet eivät passanneet oikein mihinkään. Laitoin lehmän sitten ulos, koska eläin oli minun mielestäni heikossa kunnossa enkä halunnut jättää sitä sisälle navettaan. koska, luultavasti se ei selviäisi. Selitin xxxxxxxxxx mitä oli tapahtunut aikaisemmin vasikoilleni ja olihan hän sen itsekin silloin talvella todennut, kun kävi hoitamassa vasikoita ja halvaantunutta lehmää (18.1.2013 korva nro:952 Osteri) Sovittiin, että katson tilannetta yön yli ja jos se ei paranisi, lopetettaisiin lehmä ja lähetettäisiin elinnäytteenä sydän ja keuhkot Elviraan taudinsyyn selvittämiseksi. Aamulla soitin xxxxxxxxx (4.6.2013), että lopetetaan eläin, koska sillä oli jälleen pahoja hermosto-oireita: jalat vispasivat koko ajan, silmät pyörivät päässä, nykimisliikkeitä silmä luomissa, lihasvärinää eikä reagoinut ihmisiin. Kysyin milloin hän ehtii tulla lopettamaan lehmän ja ottamaan elinnäyte Elviraan. Hän ilmoitti, että hän ei ehdi. Lopetin eläimen eläinsuojelullisista syistä ja ruho haudattiin.
Muutama lehmä aristeli jalkojaan, joten lääkitsin niitä kipulääkkeellä. Päätin tilata sorkanhoitajan, jos vika johtuisi siitä ja laittaisin ne sitten ulos muutaman päivän päästä sorkanhoidosta. Olin talvella perunut sorkanhoitajan, epidemian ja tartuntariskin takia.
Minulle tuli 17.6.2013 lomittaja xxxxxxxx, jonka kanssa sovin, että laittaisimme lehmät ulos. Hän totesikin minulle, että onpa rauhallisia, ei muualla ole noin rauhallisia, kun ne laitetaan ensimmäistä kertaa ulos. Laitoimme lehmät ulos 19.6.2013. Laitoimme ensimmäisenä vain toisen puolen ruokintapöydän lehmistä, pidimme ne ulkoilemassa noin 3 tuntia ja otimme sisälle. Seuraavina päivinä laitoimme sitten kaikki navetan lehmät ulos. Pidimme ulkona noin 5h päivässä, jonka jälkeen otimme ne sisälle aina yhdessä lomittajan kanssa. Lomitus loppui 21.6.2013, jonka jälkeen rupesin taas itse hoitamaan lehmät. Maitotuotos laski, oli laskenut jonkin verran, mutta pidän sitä normaalina laidunkauden alussa (mukana maitomääräkaavio 6.2013). Sitten rupesin seuraamaan enemmän lehmiä, kun ne eivät syöneet. Huusivat vain aidan vieressä, vaikka veimme lisäruokaakin laitumelle. Jätin kaksi lehmää lopulta sisälle 23.6.2013: toisella oli kintereet turvoksissa ja toinen (no 235) oli laihtunut todella rajusti ja vasentakakinner oli turvoksissa ja se hengitti todella raskaasti. Kuumetta sillä ei, ollut annoin kuitenkin sille kipulääkettä. Sitten 24.6.2013 aamulla, kun olin laittanut jo muut lehmät ulos, tämä no 235 sai jonkinlaisen kohtauksen (lähetän ohessa video kuvaa muistitikku). Oireet olivat kuin rs-viruksessa, annoin sille kipulääkettä, koska oireet olivat niin rajut ja annoin kalsiumia suun kautta (minkä se nieli heikosti). Mutta oireet olivat todella pahat (ks. video).
Seurailin 6.7.2013 asti tilannetta. Lehmiä olivat siihen asti ulkona, mutta sen jälkeen en enää laittanut niitä ulos, koska minusta se eivät olleet kunnossa. Soitin 10.7.2013 eläinlääkärille, että nyt on jotain hämminkiä kaikilla lehmillä ja pyysin hänet käymään katsomassa juuri poikinutta lehmää ja 3 muuta mielestäni epänormaalia lehmää. Hän sanoi, että kyseessä on lämpöhalvaus ja, että muut eläimet voisi laittaa ulos. Ihmettelin, että eihän sairailla eläimillä ole edes kuumetta - kuinka niillä voi olla lämpöhalvaus, jos ruumiinlämpö ei ole yhtään noussut. Sanoin, että mielestäni lehmät ovat selvästi sairaita, enkä laita sairaita eläimiä ulos. Mielestäni kaikki ei ollut kohdallaan. Myös ternivasikat oireilivat juottamon puolella. xxxxxx totesi vielä, ”ei nuista tule enää lypsylehmiä ”.
Tässä välissä laitoin hiehot ja ummikot laitumelle.
Eläinlääkäri xxxxxxxx kävi 10.7, 12.7, 15.7, 16.7, 22.7 ja 29.7.2013.
Olen näyttänyt myös hänelle videon tiukalla olevasta lehmästä, sanoi että passaa lämpöhalvaukseen, minä olen eri mieltä.
Olin myös asiasta yhteydessä kaupungin johtavaan eläinlääkäriin xxxxxxxxx, joka sanoi puhelimessa, että kyseessä on rs-virus lähettämieni kuvien perusteella. Hän määräsi xxxxx ottamaan verinäytteet 2 eläimestä (nro:2013–042541)ja jättämään kipulääkkeitä tilalle. Hän ei kuitenkaan tullut käymään pyynnöstäni huolimatta. Ilmoitin hänelle, että en tule laittamaan eläimiä ulos niiden kunnon vuoksi. Noin 4 päivän kuluttua tästä tuli eläinsuojelutarkastus laiduntamisen valvontana.
Olen ollut yhteydessä myös ETT:n xxxx, MTK:hon ja AVI:n läänineläinlääkäriin koskien eläinsuojelutarkastusta laiduntamisen osalta sekä Kuopion Eviran laboratorioon otettujen verikokeiden osalta. Evirassa kerroin heille oireista ja sieltä sanoivat, että pitää ottaa hengitystienäytteitä. Pyysin, että he soittaisivat xxxxxxx ja ohjeistaisivat näytteiden ottamisessa ja niin he myös tekivät. Läänineläin lääkäri oli myös ohjeistanut häntä ottamaan sydän/keuhkonäytteen. Selvitin heille taustat ja mielestäni he eivät tainneet aluksi oikein ymmärtää asian vakavuutta tilan eläinten kannalta. Kerroin Oulun läänin eläinlääkärille, että samassa pihapiirissä on yli 200 sonnia mieheni xxxxxxxxxxx navetoissa. Kerroin myös hänelle, että meidän pitää ehkä lopettaa yksi sairastavista lehmistä ja hän lupasi soittaa xxxxxxxxxxx, että ottaa siitä sydän /keuhko-näytteen tutkittavaksi.
xxxxxxxxxxx sitten tuli 17.7.2013, otettiin hengitystienäytteet ja pyysin, että lopetetaan lehmä no 259. Pyysin häntä ottamaan näytteeksi lehmän sydän/keuhko paketin ja lähettämään tutkittavaksi Eviran laboratorioon. Kysyin häneltä että onko hänellä lopetusvälineitä, kuulemma vain lopetusainetta, mutta että sitä voitiin tässä tapauksessa käyttää, vaikka elinnäytteet menisivät tukittavaksi. Sanoin hänelle, että poika voisi lopettaa lehmän ampumalla. Siihen hän totesi, että sinähän olit laittamassa sitä teuraaksi. Sanoin että en voi tuon kuntosta laittaa teurastamolle eläinsuojelullisista syistä enkä senkään vuoksi, että tauti voi levitä kuljetusmatkan varrella useammalle tilalle. Tilanne jäi sitten siihen, eläinlääkäri sanoi vain, että osaathan sinä itsekin.
Tämän jälkeen xxxx kävi meillä vielä 2 kertaa. Soitin xxxxxxxx ja kysyin miten saisin toisen mielipiteen eläimistä, kun asiat eivät tuntuneet edistyvän yhtään. xxxxxxxx kun oli yhä sitä mieltä, että eläimillä oli lämpöhalvaus useita päiviä oireiden alkamisen jälkeenkin . xxxxx ehdotti, että soittaisin Pro Agrian xxxxxxxxxxxx. Toiminkin näin ja selitin asiani hänelle, johan hän totesi, että voikohan hän tehdä asialle mitään. Sanoin, että tarvitsisin lausunnon eläinten terveydentilasta Oulun hallinto-oikeuteen, koska teen valituksen laiduntamismääräys-asiasta. xxxxxxxxxx kertoi, ettei voisi kirjoittaa todistusta, mutta voisi tehdä terveydenhuoltokäynnin (mukana 9.8.2013 muistio).
9.8.2013 xxxxxxx tuli käynnille, kunto luokitti lehmät, tutki ja kuunteli niiden hengitysäänet. Hän kehotti lopettamaan 5 lehmää. Kysyi häneltä, voisiko hän kirjoittaa todistuksen siitä, että joudun lopettamaan eläinsuojelullisista syistä lehmät. Hän sanoi, että se kuuluu hoitavalle eläinlääkärille. Kerroin, että olin pyytänyt sitä häneltä, kuten olin pyytänyt häneltä myös todistusta eläinten terveydentilasta hallinto-oikeuteen menevään valitukseen. En kuitenkaan ollut saanut kumpaakaan. xxxxxxx sanoi että ota sydän/keuhko-paketti tutkittavaksi, mutta kun pyysin häntä ottamaan sen, hän sanoi että osaathan itsekin. xxxxxxxxxx lähti ja me lopetimme 5 lehmää hänen suosituksestaan.
Soitin tämän jälkeen xxxxxxxxx ja pyysin lausuntoa lopetetuista eläimistä. Hän sanoi kuitenkin, että miksi Kurkela ei voinut sitä kirjoittaa. Hän vielä ilmoitti minulle, että enhän minä ole kuulemma halunnut kuin hallinto-oikeuteen menevän lausunnon eläinten terveyden tilasta. Sanoit vielä että voithan sinä laittaa terveet eläimet navetasta ulos. Totesin siihen että kirjoita lappu minulle mitkä eläimet minulla on, terveitä niin leikitään sinun elinkeinolla ja vakuutuksilla. Tuntui, että voiko tämä olla totta? Hän kuitenkin kirjoitti lopulta lausunnon lopetetuista eläimistä (mukana liite).
8.8.2013 xxx Evirasta lähetti hengityspaketintutkimustulokset sähköpostiin(nro:2013–044953)i. Yhdessä näytteessä todettiin coronavirus epäily, muissa ei mitään.
12.8.2013 soitin eläinlääkäri xxxxxxxxxxx, joka tuli sitten katsomaan eläimiäni, kirjoitti lausunnon (lausunto 17.8.2013,lausunnossa väärä lopettamispäivämäärä eläimillä se on 9.8.2013) ja lääkitsi eläimet. Olimme puhelinyhteydessä koko viikon sen jälkeen. Otin vielä näytteitä lannastakin ja lähetin ne tutkittavaksi sisäloisten varalta. Mitään ei löytynyt.

Soitin MTK:n xxxxxxxxxx kun hän oli kysellyt kuulumisia. Sanoin että, seinä oli tullut vastaan ja enkä oikein tiennyt mihin seuraavaksi ottaisin yhteyttä. Konstit oli aika vähissä. xxxxxxxxxx kanssa sovittiin, että laitetaan paperit MTK:n eläinlääkärille. Soitin vielä Helsingin Eviraan eläinlääkäri xxxxxxx ja selitin hänelle asiani aika painokkaasti. Hän lupasikin hoitaa asiaa eteenpäin.
xxxxxxx soitti minulle Kuopion Evirasta ja sanoi, että asia pitää tutkia perin juurin sekä ehdotti jälleen, että otetaan sydän /keuhkonäyte. Sanoin, että yritetty on ja monesti ja selitin asian juurta jaksain. Sanoin, että minun mitta alkaa olla täysi. Olen yrittänyt viedä asiaa eteenpäin ja saada tilanteen ratkaistua jo kaksi kuukautta. Sovittiin, että otetaan kaikista lypsylehmistä verinäyte ja minä laitan 2 sairastanutta lehmää teuraaksi, joista otetaan keuhkonäytteet.
Tilanne on tällä hetkellä tämä, että lypsylehmät ja ternivasikat ovat selvästi sairaita, yli 3kk ikäiset oireilevat yhdessä navetassa ja kylmäpihatossakin on oireita. Ulkona olevillakin on oireita, jouduin ottamaan 2 eläintä sisälle ja lääkitsemään ne..
Toivoisinkin että soittaisitte xxxx apteekkiin kyselläksenne xxxxxxxxx reseptin kirjoitustaitoja ja mitä mieltä he ovat eläinlääkäristä. Minun navetassa työskennellessä hän ei ole osoittanut tarpeellista ammattipätevyyttä vaikka hänet on kyllä laillistettu 4.6.2012 Suomessa ja valittu määräaikaiseen virkasuhteeseen ajalle 7.1–31.12.2013. Ja hänet voidaan hakemuksesta vakinaistaa, kun valittu osoittaa tutustuneensa Suomen asianomaiseen lainsäädäntöön koskien eläintauti-, elintarvike- ja eläinsuojeluvalvontaan Eviran hyväksymällä tavalla (mukana pöytäkirja xxxxxx kaupunki). Hän mm. käyttää samoja neuloja eläimiä pistettäessä ja huuhtelee ruiskut sisältä vesihanan alla, kun kuulemma voi uudelleen käyttää (ainakin näin se on minun navetassa tehnyt). Olen ehkä katkera mutta ei tarvitse ihmetellä.
Olenkin miettinyt missä vaiheessa katsotaan että maanviljelijä on ammattitaitoinen arvioimaan oman karjansa terveyden tila. Riittääkö yli 20 vuoden työkokemus omasta karjasta ja on kotoisin perheestä jossa on ollut aina karjaa. On nähnyt Rs viruksen oireet jo 2010 jolloin se on minun tilalleni rantautunut. On ollut coronaa .On tuotu xxxx kautta sairaita elukoita joilla on ollut sorkkavälin tulehdusta, sorkka kuumetta yms. On ollut pälvisilsaa Ja aina aikaisemmin Eläinlääkärit on ottaneet näytteet ajallaan ja hoksanneet ja nimenomaan kuunnelleet maanviljelijää koska hän on oman karjansa asiantuntija. Mikäli minua olisi kuunnellut, voisin väittää että tilanne karjassani olisi toinen
En tiedä olisiko minun kuulunut ottaa itse sydän-keuhkotutkimus paketti. Olisin sen varmasti ottanut jos olisin edes kerran elämäni aikana nähnyt kuinka ja miten se otetaan mutta kun kukaan ei näyttänyt. Tuntuu vaan ihmeelliseltä että maanviljelijä ei ole pätevä ottamaan syväsivelynäytteitä sieraimista mutta eläinten anatomia kyllä pitäisi olla hallussa kun keuhkoista ja sydämestä pitää ottaa näytteitä.
Silloin joulukuussa 2012 kun tämä homma rantautui minun navettaan sanoin että nyt minulle on tuotu joku tauti jota minulla ei ole ennen ollut, koska lääkkeet eivät vaikuttanut.
Jos kentällä ei ole ammattitaitosta porukkaa mikään viesti ei mene ylöspäin, kuten huomaatte tästä selostuksesta. Ja maanviljelijän on todella vaikea saada viestiä eteenpäin vaikka on kuinka yrittänyt.
Itse kyllä olen yrittänyt noudattaa ETT:n ohjeita, jotka on annettu virusepidemioissa, koska en ole saanut eläinlääkäreiltä sen parempia ohjeita. Minun on pitänyt miettiä naapureiden sekä isännän elinkeinoa.
Kun tuijotetaan yhtä pykälää koko ajan, niin unohdetaan toiset pykälät tyystin. Maanviljelijöiden kyllä pitää kantaa omista toimistaan vastuu, mutta eläinlääkärin ei tarvitse. Vaikka eläinlääkäri toimii virkavastuulla, kuten läänineläinlääkäri minulle sanoi, vastasin läänineläinlääkärille, että joudun toimimaan omalla vastuulla niin kauan, kunnes minulla on mustaa valkoisella.

Kunnioittaen
Luola-aavalla 2.9.2013

Johanna Saukkonen

TIEDOKSI:MTK http://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&sour...

Linnea Novia

Iso hatunnosto Mikolle entiseltä kunnan ympäristötarkastajalta. Minäkin hyppäsin oravanpyörästä kun olisi pitänyt mennä rehellisiä maanviljelijöitä ja muita yrittäjiä kiusaamaan pelkän byrokratian olemassaolon pönkittämiseksi.

Käyttäjän JariMiettinen kuva
Jari Miettinen

Organisaatio koostuu virkamiehistä. Jos se on harkintakyvytön, niin joukossa on oltava myös vähemmän fiksuja ja inhimillisiä virkamiehiä. Yleensä näihin pesiytyy sosiaalisesti epäonnistuneet ja vallan väärinkäyttöön pyrkivät kyykyttäjät.
Eri asia on, jos lainsäädäntö ja säännöt ovat mielipuolisia. Tällöinkin fiksu virkamies ymmärtää yleisen edun nimissä tehdä päätöksen viljelijän eduksi.

Käyttäjän JuhaniHirvonen kuva
Juhani Hirvonen

On vallalla käsitys. että maatalousenkeinoja tuetaan vain kepun toimesta.
Miettikää mitä ruoka maksaisi, jos ei tukia olisi. Hintaan ja hinnan määrittelyyn käytettäisiin todellisia kustannuksia. kauppa ei myisi mitään kotimaista ja kotimaassa ei olisi tarjolla mitään maataloustuotteita Suomessa tuotettuina. Työttömiä tulisi lisää; maanviljelijät, teollisuus yms. Jos tulisi joku poikkeustilanne, ruokatarvikkeita ei tulisikaan muualta; oma tuotanto olisi 0, pettuleipä nousisi arvoon.....

Käyttäjän JanneRuusunen kuva
Janne Ruusunen

Voidaan miettiä mitä ruoka maksaisi. Onko sinulla jotain verrokkikohdetta josta voit esittää sen että ruoka kallistuisi ja kotimainen ruoka jäisi kauppaan?
Käsittääkseni Ruotsissa ei tukiaisia enää makseta ja ruoan hinta nousi tukien lopettamisen kohdalla 2%. Eli loppujen lopuksi tuet eivät ole mitään tukia vaan koko touhu on kannattamaton rahan kierrättämistä kepulaisille.
Koko ketju joka liittyy tukiaisiin on rahan siirtoa keinotekoiseen tulonsiirtoon.
Jos tukiaiset lopetettaisiin olisi tuloksena paljon työttömiä, tosin työttömät olisi tukiaisviidakkoa pyörittävät turhakkeet. Julkishallinto on julmetun suuri ja paperinpyörittäjien armeija ei ainakaan paranna sitä maatalousyrittäjän elämää.

Käyttäjän MikkoVlttil kuva
Mikko Välttilä

Käsityksesi siitä, ettei Ruotsi maksa maataloustukia on väärä. Muuten olet kyllä päättelyketjussasi oikeassa. Tämä ei ole kuitenkaan vain maatalouden ongelma. Alkutuotannon saamat tuet ova vain n. 5% koko elinkeinoelämän saamasta tukipotista. (TiKe).

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #88

Aivan kuten Mikko toteaa, Ruotsissa maksetaan EU-tukea ihan kuten muissa EU-maissa, mutta heidänkin tukimallinsa on huomattavasti selkeämpi kuin Suomen. Suomi on onnistunut neuvottelemaan itselleen unionin ylivoimaisesti monimutkaisimman tukipaketin. Saavutus sekin:

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/212188-olis...

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Osaatko sanoa jotain siihen, että vihreän puolueen voi katsoa olevan Suomen puolueista se, joka on ehkä eniten EU:n vallan ja EU-kontrollin kasvattamisen suuntaan nojollaan? Näin toisen (vihreähkösti ajattelevan) maajussin näkökulmasta puoluevalintasi ja EU-byrokratian kritiikki ovat jossain määrin ristiriitainen pari.

Käyttäjän MikkoVlttil kuva
Mikko Välttilä

Vihreät eivät itseasiassa ole sen enempää EU:n päin kallellaan kuin moni muukaan. Toisaalta Vihreät eivät myöskään hyväksy EU:ta kohtaan jaettavaa kritiikkä, jos se perustuu muuhun, kuin faktaan. Tässä kirjoituksessani en kritisoinut unionin maatalousbyrokratiaa, vaan ihan kotimaista kankeaa virkamiehistöä ja sen "valumista" vallankäyttäjiksi.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Ok, hyvä selitys. Tosin katson vihreiden vetävän aktiivisesti kasvavan EU-kontrollin suuntaan jokseenkin kaikissa asioissa, ja kotimaan maatalousbyrokratian ongelmien johtuvan pääasiassa EU:n kautta annettujen määräysten tunnontarkasta noudattamisesta. Varsinainen luonnonsuojeluvihreys tuntuu jäävän turhan usein unohduksiin (tai idealistisiksi toiveiksi).

Käyttäjän MikkoVlttil kuva
Mikko Välttilä Vastaus kommenttiin #84

Tuon kritiikin myönnän oikeutetuksi.

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Onnea valitsemallasi tiellä, terveisin entinen lihantuottaja. Sympatiat ovat puolellasi. "Been there, done that", siis tukiviidakkohelvetin.

Toimituksen poiminnat