Mikko Välttilä Laatikon ulkopuolella on usein hyviä ajatuksia!

Palkanmaksun kokonaisuudistus vähentäisi nykyistä vastakkainasettelua.

Tulipas torstaiaamuna kello 6 kuumeisena paperihommia tehdessä aivopieru: 

Suomessa on hirvittävä vääntö käynnissä palkoista. Poteroita ja juoksuhautoja kaivetaan järeällä kalustolla ja joka puolella. Aika monessa kohtaa on mielestäni kysymys ihan puhtaasti siitä, ettei työntekijäpuoli ymmärrä yritysten ajatuksia ja päinvastoin. Hallitus puolestaan ei ymmärrä kenenkään ajatuksia, sen ovat pääministerin pään kääntymiset osoittaneet.

 

Tähän asiaan olisi melko yksinkertainen ratkaisu olemassa. Mullistetaan koko palkanmaksujärjestelmä. Siirretään kaikkien palkan sivukulujen maksaminen maksajalta saajalle. Palkansaaja siis saa käteensä koko sen summan, joka hänen palkkaansa sen maksajalta kuluu, mutta suorittaa itse kaikki sosiaali- vero- ja eläkemaksut. Yksinkertaista, eikö?

Tällä saavutettaisiin se, että yrittäjän työtaakka pienenisi ja aikaa sekä yrityksen kapasiteettia siirtyisi hyödyllisempään työhön. Sillä saavutettaisiin myös se, että palkansaajat sisäistäisivät sen, kuinka paljon heidän käteen saamansa summan lisäksi heidän palkastaan menee erilaisiin maksuihin. Toki tuo tieto on olemassa, mutta usein keskustelua seuratessa tuntuu, että sitä summan suuruutta ei vain ymmärretä.

Homma voisi mennä esimerkiksi niin, että valtio saisi ilmoituksen maksetusta palkasta yrittäjältä ja laskisi automaattisesti sivukulut. Tämä summa eriteltynä olisi näkyvissä jokaisen kansalaisen omalla sivulla internetissä ja se tulisi maksaa eräpäivään mennessä. Ei kovin vaikeaa nykyään, kun verkkopankkien e-laskut ovat olemassa ja toimivat.

Yritin nopsaan miettiä myös mahdollisia vasta-argumentteja.

Ensimmäisenä tuli mieleen perintä. Valtaosa palkansaajista varmasti tunnollisina maksaisi velvoitteensa, mutta aina olisi joku, jolla on sille rahalle muutakin käyttöä. No, nykyinen ulosottojärjestelmä kyllä toimii ja siihen voisi ohjata lisäresursseja. 

Sitten tuli mieleen kustannukset: valtio joutuisi sijoittamaan tähän systeemiin paljon rahaa ennenkuin se toimisi. Olemassa oleva systeemi maksatetaan pitkälti yrittäjillä. He joko laskevat palkat itse ja tilittävät maksuja moneen paikkaan, tai ulkoistavat palkanlaskennan tilitoimistoille. Monesti on kuultu kuitenkin muissa asioissa selityksiä siitä, että yksityistäminen on huono veto ja keskitetysti julkisena palveluna kaikki asiat voidaan tehdä kustannustehokkaammin ja paremmin yhtä aikaa.

AY-liike varmasti pelästyisi. Palkansaaja kun huomaa paljonko palkkaa jäisi enemmän käteen kun karsii näitä sivukuluja, niin ne vapaaehtoiset, mukaanluettuna liiton maksut, jäisivät varmastikin ensimmäisten joukossa pois. Eikö tässä olisi kuitenkin AY-liikkeen uuden tulemisen mahdollisuus? Tarjota palvelua, jolla nämä asiat olisi helppo hallita. Tehdä uusi järjestelmä palkansaajalle mahdollisimman helpoksi ja sillä lailla uusia palveluja tuottaen sitouttaa jäsenistöään entistä paremmin?

 

Tilitoimistosektori varmasti vastustaa myös. Heiltähän lähtee iso osa tasaista kassavirtaa. Tähän en osaa antaa vastausta. Muutakuin sen, mitä jo kirjoitin tuossa valtion kulujen kasvamisen kohdassa yksityistämisestä.

 

Monia muitakin kokonaiskuvan kannalta negatiivisia puolia asiassa varmasti on. Ei vain tule juuri nyt mieleen. Kertokaa te niistä kommenteissa, minä laitan saappaat jalkaan ja lähden kuumeisena töihin. Ei ole tuota sairasajan palkkaa näet.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Kyllähän siinä menisi aamukahvit väärään kurkkuun monella palkkakuittia katsoessa. Ensin iloinen yllätys kun on niin iso summa ja sitten heti perään karmea pettymys. Palkanmaksun yksinkertaistamisessa olisi se hyvä puoli, että yhä useampi voisi maksaa palkkaa. Palkanmaksun koukerot houkuttelevat maksamaan mielummin pimeästi.

Tapani Lahnakoski

Isoissa firmoissa nuo hommat on automatisoitu niin hyvin, että ongelmia ei taida nykyään olla. Työnantajaa ei kuitenkaan pitäisi velvoittaa maksamaan mitään vapaaehtoisia jäsenmaksuja työntekijän puolesta.

Tuon idean voisi kyllä ottaa käyttöön pienissä yrityksissä ja etenkin satunnaisissa työtehtävissä. Jos haluaa jotain apua vaikka kiinteistön hoitoon, törmää nykyiseen byrokratiaan tai sitten joutuu ostamaan palvelun joltain firmalta ja lasku on hirveä.

Käyttäjän MikkoVlttil kuva
Mikko Välttilä

Sain juuri kuulla, että tästä samasta ideasta oli juttua iltapäivälehdessä jo viime viikolla. En ollut kyseistä artikkelia nähnyt, joten ajatteluni oli omaa. Joku muukin oli ajatellut samoin jo aikaisemmin.

Toimituksen poiminnat