Mikko Välttilä Laatikon ulkopuolella on usein hyviä ajatuksia!

Ei minkään arvoinen elämä.

Nyt täytyy sanoa HK Scanille, että KIITOS!

Olen tässä viime aikoina ollut hyvin väsynyt, lähestulkoon nujertunut, työtaakkani alle. Eilinen Maaseudun Tulevaisuuden uutinen HK:n teurastamolta suoraan tapon jälkeen Honkajoen tuhoamislaitokseen toimitetuista täysin hyvistä sianruhoista kuitenkin muutti kaiken. 

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/hk-vie-sikoja-honkajoelle-h%C3%A4vitett%C3%A4v%C3%A4ksi-1.128450 


HK siis tosiaan on tuonut maatiloilta autokuormittain sikoja. Viljelijöiden parhaan taitonsa mukaan kasvattamia. Sitten he ovat tappaneet ne ja saman tien nostelleet ne autoon, joka vie ne Honkajoelle laitokseen, joka käsittelee lämmöksi ja biodieseliksi kuolleita eläimiä ja teurasjätteitä. Tämä kaikki siksi, että tehtaalla oli lakko ja sikaruuhka on niin valtava, että tuhansia sikoja oli jonossa ruuhkaa tekemässä. HK:n oli kannattavampaa jättää ruhot prosessoimatta elintarvikkeiksi ja vain toimittaa ne polttolaitokselle.

Ei siinä mitään. Minä ymmärrän, että liiketalouden lait ovat kovat. Että jos joka tapauksessa tehdään tappiota, se pitää minimoida.MUTTA! 

Missä on etiikka? Millä ihmeellä yksikään pörssisijoittaja, toimitusjohtaja, hallituksen jäsen, tehtaanjohtaja, lihanleikkaaja, teurastaja tai JUMALAUTA EDES TARKASTUSELÄINLÄÄKÄRI ei tehnyt stoppia tälle mielettömyydelle? Sille, että se sika joka sinne teurastamoon on tuotu, on kasvatettu ihmisen toimesta ihmiselle ruoaksi ja sitten se haaskataan näin? Viljelijä ei saa sian kasvattamisesta enää palkkaa, teurastamon on kannattavampaa haaskata liha, kuin prosessoida se ruoaksi? Muistaakseni se on jollakin tapaa kuitenkin HK:n ydinbisnestä?

Ja ennen kaikkea: Se sika on ollut elävä eläin. Eikö meillä ihmisillä ole enää minkäänlaista kunnioitusta niitä kohtaan? Ensin kasvatamme ne lihaksi tieteellisesti tutkituin metodein mahdollisimman nopeasti ja sitten kun joku erä (tuhansia eläimiä) ei satu sopimaan myyntitilanteeseen,  se tylysti tapetaan ja jauhetaan energiaksi? Miten me saatamme tehdä niin?Olen käynyt jonkinlaista yhdenmiehen sotaa Oikeutta Eläimille -järjestöä vastaan.

En ole voinut hyväksyä heidän toimintatapojaan ja sitä, miten he kohtelevat tuottajia samalla pitäen mediaa pikkurillinsä ympärillä. Nyt täytyy kyllä sanoa, että HK vei minulta kaiken halun siihen sotaan. Jos eläintuotanto on oikeasti NÄIN järjetöntä, niin olen aseeton. 

En siis edelleenkään hyväksy OE:n toimintaa, enkä motiiveja, mutta puolustamani ala on itse tehnyt taisteluni mahdottomaksi. 

Alussa kiitin HK Scania

Pitänee selittää: Kuten sanoin olen ollut kovin väsynyt. Tuo eilinen lehtijuttu muutti asian. Nyt uhkun taistelutahtoa. Asiat pitää tehdä toisin ja se toisin tehdään askel kerrallaan. Walk with me!
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän HelenaSrkijrvi kuva
Helena Särkijärvi

Kiitos Mikko, kun jaksat! Minäkin voin tämmöisestä hyvin pahoin. Tämmöisestä järjettömyydestä on syytä elämöidä!

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Onpa mielenkiintoinen juttu! Sian näkökulmasta tarinassa ei ole mitään poikkeuksellista, koska sehän eläinyksilönä teurastetaan täsmälleen samaan aikaan kuin normaalisti pyörivässä teurasprosessissakin olisi tapahtunut.

Lihakarjankasvattajan ajatuksia tuollainen menettely varmasti sekoittaa, kuten blogitekstistä käy hyvin ilmi. Vaikka eläinkohtainen tienesti säilyy, on työn ilo varmasti poissa, tai ainakin vähissä.

Lehtijutussa ruhojen hävittämistä perustellaan työtaistelulla, joka jumitti ennestäänkin ruuhkaisen teurastusjonon täysin. Nyt ollaankin jo yhteiskunnallisissa ja poliittisissa kysymyksissä, joiden ratkaisuja lihasikaloiden isännät ja emännät eivät voineet jäädä - eläimineen - säästöliekillä odottamaan.

Aivan äskettäin uutisjutuissa muistutettiin elintarvikkeiden valtavasta hävikistä ja suoranaisesta hävittämisestä nykyisenkaltaisessa ja mittasuhteiltaan valtaisassa tuottaja-kauppa-kuluttaja -ketjussa. Sitä aihetta ylläoleva blogikirjoitus ajankohtaisesti täydentää.

Kaikki tämä pakottaa kinkkusiivuja leivällään popsivan peruskuluttajan miettimään valintojaan ja koko homman mielekkyyttä, jälleen kerran. Yleislakkomaisen työtaistelun järjestäjät tekevät toivottavasti omasta vinkkelistään samoin.

Mette Almay

Viitaten Tuomo Kokon kommenttiin voin todeta että jos järjestelmä on niin haavoittuvainen että muutaman tunnin häiriö järjestelmässä aiheuttaa noin mittavan ongelman kuin tuo sikojen turhaan tappaminen niin silloin oikea osoite kritiikille eivät ole ne mielenilmaisuun osallistuneet vaan he jotka vastaavat tuosta liian tiukille vedetystä järjestelmästä.

Lihan syöntiä pitää vähentää ja satsata laatuun, myös niiden syötävien eläinten elämänlaatuun. Tuollainen turhaan tappaminen ei ole puolusteltavaa mitenkään vaan kertoo vinksahtaneista arvoista, tai arvojen puutteesta.

Käyttäjän MaijaPispa kuva
Maija Pispa

Kyseessähän ei ollut muutaman tunnin häiriö, vaan tehtaan sisäinen, useamman päivän työtaistelu.

Käyttäjän JaniMiettinen11 kuva
Jani Miettinen

Edes useamman päivän työtaistelu ei saisi johtaa tuollaiseen. Samanmittaisia taukoja voi tulla myös laitteiston hajoamisen tai rakennusten tuhoutumisen takia.

Ketju on nyt vedetty vaan aivan liian tiukalle.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Sen verran täytyy tarttua täkyyn, että alkuperäisessä Maasturin jutussa kuitenkin kerrotaan HK:n vieneen sikoja Viroon, Puolaan ja Ruotsiin, jotta Honkajoelle päätyisi mahdollisimman vähän.

Ja samalla kun muistutan, että syyllinen taitaa kuitenkin suurimmaksi osaksi löytyä sieltä kuluttajan peilistä (kun se sianliha pitää saada halvalla), ei voi kuin olla häpeissään oman ammattikuntansa puolesta. Jokin on toimitusketjussa pielessä, jos se ei pysty tuon paremmin reagoimaan.

Käyttäjän AriNihtil kuva
Ari Nihtilä

En pitäisi ihan tuulesta temmattuna sitäkään ajatusta että Honkajoen käyttäminen juuri nyt, oli osa asetelmaa työntekijä- ja työnantajaosapuolten välillä; ehkä haluttiin näyttää minkälainen vahinko muka päivänkin työtaistelusta voisi eettisesti aiheutua. Tosiasiallisestihan jos lukee aiheen kaikki uutiset edes Massikasta, huomaa että Forssan tuotantolaitos oli lähes koko viikon pois ketjusta sisäisten työtaisteluiden takia. Sen lisäksi lihataloilla on kaikilla tänä vuonna menekki ollut huomattavan paljon huonompi edellisiin verrattuna nimenomaan sianlihan (ml. makkarat jne) osalta ja HK-Scan tiedotti jo aiemmin sopimusten purkamisista ylituotannon takia. Ei ihan yksinkertainen juttu eikä todellakaan ole päivän työtaistelun tulos. Ymmärrät sen varmaan yön nukuttuasi.

Käyttäjän MikkoVlttil kuva
Mikko Välttilä

Kommenttisi yön yli nukkumiseen oli osuva: tekstistä kyllä huomaa, että umpiväsynyt mies on kirjoittanut sen silmät ristissä. Missä kohtaa mä sanoin, että työtaistelua oli vain yksi päivä? En vain halunnut puuttua millään lailla siihen nyt. Se on toisarvoinen seikka. Tärkeintä tässä on se moraalittomuus, jolla kohtelemme elävää eläintä.

Käyttäjän AriNihtil kuva
Ari Nihtilä

Toki, moraalitonta on ehdottomasti kasvattaa eläintä suoraan jätteeksi, sitä ei kukaan voi kiistää. Jotenkin jäi vain jutusta itselleni kuva että tuo "perjantain yleislakko" olisi ollut se syy yksin tähän haaskuuseen, mutta en olekaan se penaalin terävin kynä. Vaikeita juttuja ja hyvä että näitä puidaan.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Mikko, ehkä siinä oli myös viesti maahantulleille muslimeille ettei sikojen kasvattamista suosita tulevaisuudessa kotimaassa.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Ilmankos K-Marketissa on HK:n possun ulkofile tarjouksessa. Ketju toimii tehokkaasti.

Pekka Nummela

Viekää pakolaiskeskuksiin. Valittavat siellä nälkäänsä. Sanokaa vaikka että se on Halal-Nautaa.

Tinja Toikka

Tärkeä aihe, mutta minua jäi askarruttamaan, että mitähän ne tarkastuseläinlääkärit olisivat tälle kaikelle mahtaneet? Jos syntipukkia täytyy asiaan etsiä, syyttäisin ennemmin juurikin kuluttajia, joiden mielestä ruuan täytyy olla puoli-ilmaista (mitä se meillä yleiseen ansiotasoon suhteutettuna melkein onkin). Mielestäni myös noinkin mittavaan (ja laittomaan) lakkoon ryhtyjien tulisi hieman punnita, onko oikein laittaa niinkin viaton osapuoli kuin eläimet kärsimään lakon seurauksista (ylitäyttö ja pitkät kuljetukset ulkomaille).

Käyttäjän MikkoVlttil kuva
Mikko Välttilä

Eivät varmaan mitään olisi mahtaneet. Ehkä kaikkein vähiten olisivat. Korostin heitä siksi, että heidän roolinsa on kuitenkin olla talon ulkopuolinen virallinen tarkkailija. Eipä kai se heille kuulu kuitenkaan, miten firma omistamansa tuotteen käyttää, jos se ei tee sitä lainvastaisesti.

Atte Peltomäki

Todella mukava nähdä lihateollisuuden edustaja julkisuudessa tällä tavoin. Kaveripiirissä viherpiipertäjiä riittää, mutta itse olen maalta kotoisin ja tiedän tarkkaan, mistä se maito ja kinkku tulee. Lapsena käytiin kesäisin ihastelemassa sitä tismalleen samaista porsasta, jonka perse myöhemmin kruunasi joulupöydän. Sellaista se vaan landella oli, asiassa ei ollut mitään eturistiriitaa kuten nykyään. Possuilla oli lokoisat oltavat ja maukkaat lihat.

Ja todella mukava siis nähdä kerrankin lihateollisuuden edustaja vastustamassa härskeimpiä ja epäeettisimpiä väärinkäytöksiä. Oikeutta eläimille -porukan tyypit ovat hyvin uskonnollista porukkaa, jotka eivät hyväksy minkään sortin lihansyöntiä, jos edes maitotuotteiden käyttöä. Minusta tämä on täyttä typeryyttä, ihminen on biologisesti sekasyöjä eikä lihansyönnin ehdoton tuomitseminen ole rakentavaa. Ylläoleva kirjoituksesi on.

Kari Hytönen

Niin. On järjetöntä haaskata ruokaa jätelaitoksiin ja kaatopaikoille ja ylipäätään roskiin. Mutta, jos työntekijät eivät pysy työpaikoillaan niin.....Jos eläimet on juuri tapettu ennen järettömän lakon alkua niin ei lihja säily. Pakko se on hävittää. Sen luulis tajuavan kaikkien jotka ruokaa laittavat.

Käyttäjän MikkoVlttil kuva
Mikko Välttilä

Ei siellä niin käynyt. Linjat tyhjänä ja sikalat täynnä. Se oli se ongelma. Ei haluttu ylitöinä purkaa ruuhkaa. Teollisuushallissa, jossa ei ole elintarvikelupia nämä tapettiin.

Eija Lindqvist

Aiheesta kysyttiin eilen YLEn ruoka-aiheisessa striimissä ja MTK:n Manninen vastasi näin: "Hyväksyttävää elintarvikkeeksi kelpaavien sikojen tuhoaminen ei ole. Laajemmassa kuvassa asia liittynee sekaisin olevaan markkinatilanteeseen niin Euroopassa kuin kotimaassakin."

Toisin sanoen, HK:n skandaali ei liittynyt yksin työtaisteluun vaan se on tehdasmaisen tuotantotavan rakenteessa. Näen, ettei näillä tuottajilla ole tuotantoketjussa mitään merkitystä ja vielä vähemmän elävillä eläimillä.

Isot laitokset eivät tingi katteistaan. Jos meillä halutaan jonkunlaista mielekkyyttä ja huoltovarmuutta ruuan tuotantoon, tuottajien on organisoiduttava uudelleen ja kehitettävä tapoja saada lopputuote lähemmäs kuluttaja-asiakasta itse. Tämä isojen ruokatalojen hallitsema tie on nyt nähty ja siinä ei voita ainakaan tuottaja eikä asiakas.

Kansainvälinen syöpätutkijoiden järjestö WCRF päätyi taannoin ns. "pahoja tauteja" (elinajan odote 4-7 kk diagnoosista) koskevia tutkimuksia ravinnon näkökulmasta analysoidessaan suosittelemaan, ettei ihmiset söisi lihaa kuin kerran-pari viikossa, ja jalosteita ei lainkaan. Jos ihmiset söisivät järkevämmin, jokaisella olisi varaa maksaa lihasta oikea hinta.

Voimia kanalan pitoon!

Toimituksen poiminnat