Mikko Välttilä Laatikon ulkopuolella on usein hyviä ajatuksia!

Avoin kirje Keskon pääjohtaja Mikko Helanderille

Arvoisa pääjohtaja Helander!

Olen pöyristynyt sanomisistanne Keskisuomalaisen haastattelussa. Te esitätte, että maamme hallitus olisi toiminut väärin kun se tulkitsi johtamanne Keskon ja sen suurimman kilpailijan S-ryhmän olevan määrävässä markkina-asemassa. Tätä näkemystänne perustelette sillä, että nyt muillakin kauppaketjuilla on mahdollista kilpailla kansanne, sekä sillä, että valtio-omisteinen alkoholimonopoli on alkanut suosia muita kuin teidän ketjujenne läheisyyttä valitessaan kauppapaikkojaan.

Arvoisa herra Helander! Argumenttinne ovat joko äärettömän härskejä, tai jumalattoman noloja. En oikein osaa päättää, kumpia.

Jos K- ja S- ryhmällä on yhteensä reilusti yli 60% elintarvikekaupan kokonaismyynnistä, ne käyttävät todellakin määräävää markkina-asemaa. Ja vieläpä käyttävät sitä törkeällä tavalla hyväkseen.

Minä en ymmärrä, miten te voitte väittää, että kaupan kilpailun lisääntyminen voisi heikentää suomalaisen elintarviketuotannon asemaa? Teidän kauppatapanne on sellainen, että te kilpailutatte vähäiset kotimaiset elintarviketeollisuuden toimijat käänteisellä huutokaupalla neljännesvuosittain. Ja koska ostajia on vain kaksi, Kesko ja Osuuskauppa, on teollisuuden pakko saada sopimus kansanne hintaan mihin hyvänsä. Tämä johtaa teollisuuden ja alkutuottajien hintojen syöksykierteeseen, joka on jo tappamaisillaan koko kotimaisen elintarvikesektorin.

Miten ihmeessä te, herra Helander, näette siinä että markkinoille tulee muitakin ostajia, riskin suomalaiselle tuotannolle? Päin vastoin se on alalle suuri mahdollisuus! Mahdollisuus saada tuotteitaan kaupaksi, vaikkei haluaisikaan enää myydä teidän sanelemaanne tappavaan alhaiseen hintaan.

Minusta koko ulostulonne oli lapsellinen ja tahallisen valheellinen. Kaksi suurta kauppaketjua on vuosia nauttinut Alkojen sijoittelusta omien kauppojensa viereen, kahminut kaikki parhaat kaavoitetut myymälätontit ja nauttinut määräävästä asemasta ennen kaikkea hankinnassanne kotimaassa. Viimeisenä aseenanne kauppaneuvotteluissa olette käyttäneet ruoan tuontia. Siis sitä, että jos hinta ei teitä miellytä, te voitte aina tuoda haluamanne maailmalta.

Keskolla on kaikkiin muihin ketjuihin nähden yksi valtava kilpailuvaltti. Se on kauppiaat. He ovat yrittäjiä ja tuntevat oman asiakaskuntansa paremmin, kuin kukaan muu voisi tuntea. He ovat innovatiivisia ja uutteria. Kantavat pienyrittäjän vastuut ja murheet samalla, kun yrittävät toimia konseptin mukaisesti. Miksi ihmeessä Kesko ei hyödynnä heidän näkemystään ja ammattitaitoaan enempää ja päihitä mennen-tullen kilpailijoitaan? Miksi Kesko ei ota saksalaisesta kilpailijastaan oppia ja kevennä logistiikka-organisaatiotaan? Lidlillä se on aivan huippuluokkaa, eikä löysää ole missään. Ei kaikkien tarvitse kilpailla halvimmalla hinnalla, mutta kyllä kaikkien pitäisi ymmärtää kilpailla organisaation keveydellä.

Eikö teitä yhtään nolostuta se, että nyt, kun teille on tullut kilpailijoita maailmalta te olette itkemässä, että tämä on epäreilua? Tai nyt, kun muutkin saattavat saada naapuriinsa Alkon myymälän ja sitä myötä potkua asiakasvirtaan, niin sekin on mielestänne epäreilua?

Ihan oikeasti! Kun Suomeen vihdoin on syntynyt orastava alku toimivasta markkinataloudesta ruokakaupassa, niin pörssiyhtiön pääjohtaja alkaa valittaa, että tämä on epistä!

 

Deal with it.

 

Sehän teidän viestinne on ollut ruoantuottajille jo pitkään!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

19Suosittele

19 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän LasseRyti kuva
Lasse Ryti

Onneksi Lidl on rantautunut Suomeen. Ja joka on pudottanut hinnat niin paljon, että S ja K ketjut ovat näköjään tunteneet tuskaa. Hyvä näin! Tänään Leppävaaran Prismassa olikin kelpo alennuksia voissa ja juustossa.

Mutta vielä kuitenkin kannattaa Lidlistä käydä ostamassa perus ruoat ja jos ei kaikkia löydy niin Prismasta.

Toivon, että toinen A-lla alkava saksalainen ketju rantatutuisi Suomeen, niin saataisiin hintoihin sellainen superjätky, että K ja S olisivat mennyttä kamaa ja ABC:t kuolisivat pois.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Lasse Ryti

Aika moni toivoo K- ja S- ryhmien kuolemaa tajuamatta, että lopputuloksena on 100 000 työtöntä lisää. Alkutuottajien, elintarviketeollisuuden ja niiden alihankkijoiden piirissä.

Lidl ja A alkuinen maksavat yhtiöidensä tuoton Suomesta Saksaan. Killinkiäkään ei jää Suomeen.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Olisihan se kiva että kotimaisia kilpailijoita löytyisi, mutta ei löydy. Tilanne on aivan sairas tuottajalle ja asiakkaalle. Lidl on pelkstään terve asia suomalaisille. Semminkin kun Lidl on suomalaisia tuottajia kohtaan paljon reilumpi kun duopoli.

Ostan lidlistä kotimaista, osta sinäkin.

Absurdia on vielä se, että Lidl maksaa suomalaisille työntekijöilleen enemmän palkkaa kuin duopoli.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Jos ne työpaikat vaikka siirtyisi sinne kilpailijoiden puolelle, koska koko kokonaisuus ei muutu. Haluat siis jatkaa näiden kahden suurten sanelupolitiikkaa. Huono argumentti !

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #7

Duapolin bonuskorttijärjestelmä on järjettömän kallis. Semmoista rasitetta Lidlillä ei ole. Eikä bonusjärjestelmä ole erityisen työllistäväkään...

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #9

Olisi kitinän sijaan syytä ihan vakavasti analysoida, miten ja miksi tilanne on Suomessa ajautunut nykyiseen duopoliin.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Mikko Kokko

Useinhan tuo Lidl näyttää käräjiä istuvan työntekijöidensä kohtelusta !

Sanomani oli lähinnä se, että kun tai jos ulkomaiset ketjut rynnistävät agressiivisesti Suomen markkinoille, tarkoittaa se myös suurten tuontivolyymien lisääntymistä euroopasta Suomeen. Logistiikkaketju pohjoiseuroopasta Suomeen on 2 vrk.

Lähinnä on kysymys säilyvistä elintarvikkeista esim. juuri broilerit ja lihatuotteet joiden säilyvyysaika on yli 7 vrk. Volyymin kasvaessa niitä ei kannata suomalaisilta tuottajilta kalliimman hinnan takia ostaa.

Leivän voi Lidlistä ostaa. Sekin ulkomaisesta taikinasta kaupassa paistettuna. Muut voidaan tuoda hyllyihin rajojen takaa. Silloin kotimainen tuottaja on lopullisesti K-ja S- ketjun tilausten varassa.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Milloinkas Lidl on istunut käräjillä, tai usein, vai oliko nyt puskasta huutelua?

Itse tunnen muutaman tuottajan ja ovat duopolin toiminnasta aika kärmeissään. Sen sijaan Lidlin kaupat kotimaisten tuottajien kanssa on saanut positiivista palautetta. Lidl esim. ostaa koko sovitun erän eikä palauttele myymättäjääneitä tuottajalle...

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Onkohan tässä kommentissa nro 4 taas kyse näistä keltaisten lehtien jutuista, joissa kerrotaan vain työntekijän oma versio tapahtuneesta, koska tiedetään tasan tarkkaan ettei LIDL voi menossa olevan oikeusjutun sekä hyvien tapojenkaan vuoksi kertoa totuutta; kuten tämä viimevuotinen muffini roskiksesta-tapaus joka olikin lopulta vähän enemmän kuin yksi muffini ja muutama euro kahvikassasta? Kyllähän me tiedetään millaiset uutiset myyvät, ja ketä niiden julkaisemisen maksaa.. Montako oikaisua on näkynyt lehdissä?

LIDL maksaa parempaa palkkaa kuin useimmat kilpailijansa. Aina kuitenkin about 10% enemmän kuin tessi vaatii + kehä kolmosen sisällä vielä ylimääräistä. Olkoonkin tämä sitten loputa vain on hyvää PRn suunnittelua, se uppoaa yhteisöön positiivisempana viestinä kuin halpuutus ja korttitemput kertovat jo tulosbarometrit.

LIDL myy sitä mitä ostaja haluaa. Varsion kuvailema skenario ei ole todennäköinen jos suomalaista kuluttajaa kiinnostaa enemmän kotimainen liha - JOS! Jollemme pelasta tuotannon laatua ja pientuottajajärjestelmää, niin eipä kohta ole väliä tuleeko liha täältä vai Saksasta.

Kysehän ei kotimaisten tuotteiden hinnoittelusta valitettaessa se tuottajan osuus, vaan se blogissakin aiheena ollut kaupan hinta, joka näyttää kasvavan koko ajan samaan tahtiin kun tuottajahinta laskee. Meidän kuluttajien, tuottajien tai edes työntekijöiden etu ei ole maksaa kauppaketjun fyysisen kasvattamisen kustannuksia.

ulf fallenius

Suomessa ei tietoakaan markkinataloudesta niin kauan kuin työvoima ei ole markkinaehtoista.Sitten täytyy sanoa että ole omissa ruoka ostoksissa edelleenkään huomannut hinnanalennuksia mitä mainostetaan.

Anne Lindell

Loistava kirjoitus - SUUR KIITOS, Mikko!

Yhtä asia olen ihmetellyt, sekä S että K-ryhmän kaupoissa. Miksi ei sillä enää ole myytävänä "Jaffa" appelsiineja? Onko kysessä isralilaisten tuotteittne boikotti? Jos on, niin miksi? Eihän tuollaisessa boikotissa ole mitään järkeä. Itse olen käynyt appelsiinifarmeila Israelissa, jotka sijaitsevät lähellä Palstiinan rajaa, ja yllätys yllätys ... melkein kaikki työntetkijät ovat muslimeja ja siellä puhutaan arabiaa, sillä he tulevat Palestiinasta, koska Israelissa maksetaan heille jopa 3 kerta parempaa palkkaa kuin rajan toisella puolella.

Eli, järki käteen siellä S-ja K-ryhmien johdossa.

Trv. nimimerkki "Syvästi Jaffa-appelsiineja kaivaten"

Susanna Miettinen

Ainakin Kuopiossa S-market Ykkösrasti myy tälläkin hetkellä Jaffa-aplareita. :)

Anne Lindell

Ei täällä Pohjanmaalla ... sanovat, että pääkallonpaikalla on päätetty näin.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #27

Israelilaisten tuotteiden pitäisi olla laajemminkin poikotissa. Muutenhan meidän pakotepolitiikkamme on kovin yksisilmäistä ja kaksinaismoralistista.

Käyttäjän AnttiPunkari kuva
Antti Punkari

Erinomainen kirjoitus MIkko:) Samoja tuntemuksia heräsi, kun luin Keskon pääjohtajan lausunnot. Miten noilla näkemyksillä on ollut mahdollista edetä noinkin määräävään asemaan. Yksittäinen kauppias on K-ryhmän vahvuus, jota kannattaisi tukea eikä alistaa! Lidl on avannut kilpailun päivittäiskaupassa, jolle todella toivon jatkoa Suomen suljetuilla markkinoilla.

Käyttäjän SeppoIkonen1 kuva
Seppo Ikonen

Niinpä niin. Epistähän se vapaa kilpailu on. Sanoihan kauppaneuvos Paukkukin vapaan kilpailun olevan kapitalismin suurin uhka.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Lehtinen ja Laitinen luiskauttivat Paukun suusta vaarallisen totuuden eikä Melasniemi tai Porola ottaneet sitä ajoissa kiinni. Valtaapitävien onneksi harva huomasi kun se Paukku oli niin höpsönhauska.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Määräävä markkina-asema antaa kyllä paljon "oikeuksia" Pohjanmaallakin

SOK on "kiinnostunut" lähiruuan myynnistä. On luvannut ottaa lähileipoidenkin tuotteita myyntiin. Ainakin jollekkin ehtona on ollut, että leipomo ottaa myymättä jääneet tuotteet uusia tuodessaan takaisin.
Aika vähän siinä riskiä kyllä silloin kauppa ottaa. Kaikki riski tällöin jää leipomoyrittäjälle.

Kovemmassa kilpailussa ei kenties tuonkaltaisia pystyttäisi sanelemaan

Janne Suuronen

Tähän ei lisäämistä.

ps. siirryttiin puolisen vuotta sitten pelkästään Mikon tuottamiin kananmuniin; laadullinen ero kaupan kananmuniin on kuin yöllä ja päivällä.

Reino Jalas

"Lidl ja A alkuinen maksavat yhtiöidensä tuoton Suomesta
Saksaan. Killinkiäkään ei jää Suomeen."

Tuo väite ei oikein kovin hyvin pidä paikkaansa, etteikö sakemannikauppias maksaisi lainkaan veroja Suomeen

S-ryhmä, 2013 liikevaihto 8.500 milj. €, yhteisöverot 61 milj. €, =0,72% liikevaihdosta.
https://www.s-kanava.fi/documents/15244/34132/SOK+...

Kesko, 2013 liikevaihto 9.300 milj. €, yhteisöverot 57 milj. €. = 0,61% liikevaihdosta.
http://yhteiskuntavastuu2013.kesko.fi/vastuullisuu...

Lidl, 2013 liikevaihto 959 milj.yhteisöverot 14 milj €.=1,46% liikevaihdosta.
http://www.iltasanomat.fi/tyoelama/art-12887322796...

Tuon mukaan piskuinen Lidl maksaa prosentuaalisesti yli 2-kertaisen määrän yhteisöveroa. Verrattuna siis noihin “kotimaisuudellaan” ja kovalla veronmaksullaan rehvasteleviin kotimaisiin kaupan rohmoihin.

Kun tämän lisäksi Lidl on asiakkaille hinnoiltaan edullisin näistä kolmesta, niin kotimaisella kaupan parivaljakolla on ihan oikeasti syytä katsoa peiliin. Katsoa sinne aikalailla pikapuoliin, ja kriittisellä silmällä
---
"Yhtä asia olen ihmetellyt, sekä S että K-ryhmän kaupoissa. Miksi ei sillä enää ole myytävänä "Jaffa" appelsiineja? Onko kysessä isralilaisten tuotteittne boikotti?”

Muistaakseni olen tälläkin viikolla ostanut appelsiineja K-kaupasta. En kuitenkaa nseuraile boikotteja, enkä kiinnostunut leimoista tarkistamaan olivatko ne tai olivatko olematta Jaffoja.

Mielestäni kelkalla laskeva eukko edelleen mainostaa Jaffoja telkkarissa.
Myös Israelin boikottia pelkäävät vaikuttaisivat hekin löytäneen keinot jolla saavat juuri Jaffa-merkkisiä appelsiineja K-kauppiaaltaan. No, tykkään kuitenkin enemmän omenista kuin appelsiineista.

Nimenomaan K-kaupassa eniten ottaa pattiin se, että miksi ne rahtaavat likimain kaikki lipputuote PIRKKA-sarjansa leipomotuotteet Hollannista!
Osataanhan täällä Suomessa herranen aika sentään pyöräyttää mustikkapiirakat ja pullat, yhtä lailla kuin Hollannissakin. Lisäksi hollantilaiset Pirkka-leivonnaiset ovat hilloiltaan niin teollisen esanssin makuisia, että en koskaan enää osta niitä.

Käyttäjän TonyKunnari kuva
Tony Kunnari

Kimppuun vain Frodo. Kyllä Sauron ja Saruman kaatuvat ennen pitkää omaan itsekkyyteensä.

Kaikilla K-yrittäjillä ei tosin ole valitettavasti vastuullista asennetta Lidlin suuntaan. Tässä yksikin muutamia vuosia sitten haukkui avoimesti Lidliä Natsi-Siwaksi yhdessä kaupungin virkailijoiden kokouksessa, jonka paikkakunnan jätän nimeämättä. Miun mielestä ei ole kovin hyvä asenne kilpailijaa kohtaan, joka nipin napin pääsi tänne rantautumaan sen jälkeen, kun nämä kaksi huokaisivat helpotuksesta liian aikaisin. Tämä kuvastaa lähinnä sellaista mentaliteettia, joka pitäisi kitkeä pois kokonaan juurineen päivineen. Istuin kyseisen yrittäjän vieressä ja oli lähellä, että en tulisuuttani sanonut paria valittua sanaa pelkästään loukkaavan eriarvoistavasta kielenkäytöstä. En miekään pelejä pelatessa hauku sitä miten toinen pelaaja on piip piip piip piip piip, kun miut voitti. Itsehän siinä kehittyy myös, kun oppii uusia taktiikoita ja niin edelleen.

Reilu kilpailu on kaikkien etu ja verotuksen muuttuessa tietyillä tavoin voidaan vielä varmistaa suoran yksilöpohjalta muodostuvan demokratian edistäminen. Näyttämällä mallia vaikutetaan myös naapureiden asenteisiin meitä kohtaan, mutta me emme voi kävellä heidän polkuja puolestansa.

"Focus is good, but do not let it narrow your vision."

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Hyvä ja asiallinen kirjoitus.

Täällä Kreikassa Lidl on laittanut jokaisen kreikkalaisen tuotteen hinnan kohdalle Kreikan lipun, eli on "joutunut" suosimaan kreikkalaisia alihankkijoita.
Lippu on suhteellisen suuri. Sen näkee helpolla vaikkapa 10 metrin päästä.
Se on vain niin, että kreikkalaiset ostavat kreikkalaisia tuotteita. Tehkööt suomalaiset samoin Suomessa! Ostakaa siis suomalaista!

On laskettu, jostakin luin, että työttömyys loppuu Suomessa, jos jokainen suomalainen käyttäisi rahoistaan 10% enemmän suomalaisiin tuotteisiin ulkomaalaisten tuotteiden sijasta.

Henry

Käyttäjän teppoovaskainen kuva
Teppo Ovaskainen

Tässä Keskon pääjohtajan vastausta Mikko Välttilän blogikirjoitukseen: http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/79696-kesko-pomo-v...

t. Teppo / US

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Teppo Ovaskainen

Asia on juuri näin kuinka Helander kirjoittaa. Punkt och slut. Asioita kannattaa usein miettiä syvällisemmin kuin paikallisen Lidl pullonpalautuskoneella tilanne näyttää.

Olin aikoinani kuljetusalalla töissä ja totesin joka päivä kuljetusasiakirjoista kymmenien rekkojen jatkuvan elintarvikevirran saapumisesta laivoista Suomeen. Näiden lisäksi laskematon määrä kontteja ja kylmäkontteja. Siis joka päivä läpi vuoden.

Lähes kaikkea olisi voitu valmistaa Suomessa. Kaikki työ pois suomalaiselta alkutuottajalta ja elintarviketeollisuudelta.

Mitä tekee suomalainen asiaks ostaessaan näitä tuotteita halvalla ? Maksaa työttömyyden aiheuttamia kustannuksia verotuksessaan.

Lopuksi missä ovat pienten paikkakuntien ja taajamien Lidl kaupat ?

Käyttäjän SimoTaivalkoski kuva
Simo Taivalkoski

Tekopyhää K-ryhmäpuolustelua. :)

Samalla lailla K- ja S-ryhmä valmistuttavat Rainbow- ja Pirkka-brändättyjä tuotteitaan ulkomailla. Erona tosin on hinta, joka usein on kalliimpi näissä ”bonus”kaupoissa kuin Lidlissä.

Kirjoituksesi vain vahvistaa sen, mistä Kesko-pomo itkeä nillittää; Suomessa ei saisi olla tätäkään vähää kilpailua, mitä nykyään on (eli kuluttajien maksamat hinnat pitäisi olla korkeammat). Onneksi todellisuus on toinen.

Käyttäjän saarinenj kuva
Juhani Saarinen

Kartelli pomo valittaa, kun kartelli alkaa pikkuhiljaa hiipumaan kuluttaja asiamies ei ole K ja S ryhmän rakentaman kartellin purkamiseen tikkuakaan ristiin, mitä tällaisella kuluttaja asiamiehellä on mitään virkaa, teollisella puolella ei paljonkaan tarvi olla vivahdetta hintakilpailuun, kun kuluttaja asiamies jo parahtaa kartellista ,mutta kaupanpuolella kauppiaat saavat mellastaa mielinmäärin, ja kartellista ei hiiskahdeta millään tavoin.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Suomessa ei onneksi kuolla ruoan puutteeseen ja nälkään edes liian korkeitten hintojen vuoksi. Esimerkiksi Afrikassa nälkäkuolemat ovat arkipäivää.

P.S. En tiedä, onko Keskolla osuutta Afrikan tilanteeseen.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

No tilanne johtanee siihen, että kun s ja k on tapettu, rahdataan ruoka Saksasta suomeen.

Käyttäjän AnjaJantti kuva
Anja Jantti

Me perheenäidit olemme jo aikoja sitten osallistuneet ruokapiirien ja lähiruokarenkaiden kautta tekemään ostoksia suoraan tuottajilta. Netissä on osoitteita ja helppoa liittyä. Näin saamme ilman välikäsiä mm. munia, juureksia ja sesonkiaikaan muitakin vihanneksia, lihaa, maksaa, pyydettyä kalaa, juustoja, jauhoja, humajaa, lammasta näin pääsiäiseksi, kotimaisia marjoja ja sesonkiaikana kotimaisia hedelmiä jne. jne. Laatu on siellä valttia. Hinta ei ole este, koska esim. meillä 30 munan kenno luomumunia maksaa 9 euroa, jauheliha 9 euroa kilo, maksa 10 euroa ja paisti 18 euroa ym. ym. Näin tuottaja saa tulonsa ilman välikäsiä ja kuluttaja tietoa siitä, mistä tuotteet tulevat. Ketjuilta ostamme enimmäkseen Lidlistä, koska hinta on kotiketjujamme halvempi ja saksalainen elintarvikesäädäntö takaa useiden saksalaisten tuotteiden laadun. Niin kotimaista kuin haluaisinkin kannattaa, tästä syystä en voi. Tarjousten perässä kuljen kyllä K- ja S-ketjuissa, mutta olen tyytyväinen, että vihdoinkin saimme kilpailua. Valion tuotteisiin en ole koskenut sen koommin, kun sen monopoli loppui! Alko on vielä ongelmallinen, kun viiniäkään emme vielä saa elintarvikekauppoihimme.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Helander vain ilmoitti vaaliehdokkaille, että edellisvaalien tapaan ei nyt tule rahallisesti yhtä runsaita tukia eduskuntavaaliehdokkaille ja puolueille, koska "Mitäs olette menneet kaavoittamaan Lidlille".

Matti Heikkilä

Lidl maksoi 14miljoona veroa, S noin 60mil ja K 40mil.
Noilla markkinaosuuksilla, ihmettelen?

Käyttäjän TimoNyman kuva
Timo Nyman

SYY KESKON JOHTAJAN KIRJOITUKSEEN
on hyvin yksinkertainen. Mistähän muualta saa ilmaiseksi näin paljon asiantuntevaa ja myös (muutakin) mielipidettä kansan suusta. Ärsyttämällä ensin sanalla "VIINAKAUPPOJEN sijoittelu" ja sitten vielä KOTIMAISUUS! Yhtä asiaa jäin kyllä ihan oikeasti ihmettelemään. Ulkomaisten ketjujen tuloa Suomeen. Onko joku muu ketju LIDL:n lisäksi rantautumassa vai pelkääkö Hän BILTEMAN ja STARKIN hyökkäävän K-raudan pakeille?

Kristian Markkanen

Nyt järki käteen, ja ostoksille!!!

Kyllä on kaiken maailman kommentaattoreita taas päästetty valloilleen UusiSuomi -lehdessä. Olen erityisopettaja, ja olen käynyt lapset ja nuoret läpi ensimmäisestä alakoulun oppilaista perusopetuksen viimeiseen luokkaan asti. Ei liene väärin sanoa, että; "raha ei kasva puussa". Kateellisina on kaatunut kouluympäristössä syksyisin skoottereita ja renkaita on puhkottu. Ei rahaa saa, jos ei käy töissä... Tai saahan sitä siihen saakka, mihin jokainen kansalainen on oikeutettu lakien ja asetuksien mukaan. Olen aina kannustanut oppilaitani työntekoon (ja vakuutuksien ottoon). Olemme käyneet yhdessä läpi kesätyöpaikkoja ja säästämisen merkitystä esimerkiksi silloin, kun työskentelin Helsingin ns. itäisillä "rupusakkialueilla". Tuli aikoinaan pesäpallomailastakin päähän ja muutaman kerran nyrkistä nenään. Silloin päätin, että ne oppilaat yläkoulun puolelta (huomautus!!! enää ei käytetä ala- tai yläaste -nimikkeitä!!!), jotka haluavat kesätöitä, ja joilla on aito tahto saavuttaa jotain valistukseni johdosta, tulevat saamaan kesätyöpaikan! Ja näin tapahtui! LIDL on ainut yhtiö, joka uskoi sanaani ja varhaisnuoriin! Skoottereiden vauriot korvasi vakuutus, ja renkaat korjattiin yhdessä. Seuraavana vuonna kahdeksalla erityisoppilaalla oli oma skootteri, ja vain siksi, että kahdella oppilaistani oli vanhemmat, jotka ymmärsivät, että näkörajoitteinen ei voi ajaa skootterilla oman turvallisuutensa ja muiden turvallisuuden vuoksi. Että näin. Lidl -kauppaketju ei syrji, kuten S- ja K-ryhmä tekevät. Lidl antaa työtä tekevälle, ja silti on aina mahdollisuus valita SUOMALAINEN tuote. Joten pulinat pois!!! Kristian Markkanen (KM, EO, ELO, MM, LK, LO)

Toimituksen poiminnat