Mikko Välttilä Laatikon ulkopuolella on usein hyviä ajatuksia!

Miksi kauppa myy epäreiluja munia ja pahoinvointipossua?

  • Miksi kauppa myy epäreiluja munia ja pahoinvointipossua?

Nyt on sitten se hetki, kun otan riskin.

Kerron ihan oikeasti, mitä mieltä olen ammatistani.

Olen maatalousyrittäjä, entinen sikatilallinen. Olin hyvin lähellä mennä konkurssiin, kun tila oli liian pieni. Liian pieni, vaikka tuotin 250 000 kiloa sianlihaa vuodessa. Sain rajulla pelastusoperaatiolla, johon liittyi puolen tilan myyminen ja osakeyhtiön perustaminen, yritykseni siihen malliin, että pääsin vielä jatkamaan. Siitä hommasta makselen vieläkin verovelkoja.

Jatkoa varten strategia oli selvä: Mahdollisimman eläin- ja ympäristöystävällistä, sekä eettistä tuotantoa ilman pyrkimystä kasvaa jättimäiseksi. Vain sellainen paketti, että sillä pärjää ja pääsee pikku hiljaa pinnalle, ehkä ihan hyville eläkepäiville.

Perustin siis Free Range -kanalan. En voi keksiä sen eläinystävällisempää tapaa tuottaa kananmunia ammattimaisesti. Olin ensimmäinen suomessa ja munanpakkaamon mannekiini. Hetken aikaa tulotkin olivat ihan kelvolliset ja aloin päästä velkojen lyhentämiseen kiinni. Sitten alkoi alamäki. Kauppa ei ollut kiinnostunut, kun munat olivat "liian kalliita". Meidän tuottajahintamme olisi haluttu painaa samalle tasolle, kuin bulkki munantuotannon. Se ei vain käynyt. Siksi juuri halusin tehdä pientä ja erikoistua, ettei tarvitsisi enää yrittää elää nollakatteella.

Tilanteen ajamana otin kohtalon omiin käsiin ja lähdin perustamaan suoramyyntiä. Kehittelin ihmisten tarpeita kuunnellen MunaEggsPress -munataksin, josta on tullut melkoisen suosittu. Hyvin lyhyessä ajassa onnistuimme saavuttamaan volyymin, jolla pystymme myymään oman tuotantomme ja saamaan hinnan, jolla pystymme elämään ja ehkä joskus kaukaisessa tulevaisuudessa jopa saamaan jotain säästöön.

Mutta nyt siihen mielipiteeseen:

Tämä ala on sairas!
Ruoantuotanto on monimutkaisen byrokratian ja kauppakähminnän viidakko, jossa millään muulla ei tunnu olevan mitään merkitystä, kuin kaupan sisäänostohinnalla. Sen pitää olla koko ajan halvempi. Ihan koko ajan. Ruuan hinta kaupassa taasen jatkaa nousuaan halventamiskampanjoinnista huolimatta.

Ruisleivän hinnasta on teollisuuden ja kaupan osuus 84% ja verojen osuus 12%
Kananmunissa vastaavat luvut ovat kauppa 49% teollisuus 11% ja verot 12%

Muut tuotteet menevät kutakuinkin samaa linjaa. (/http://www.mtk.fi/ajankohtaista/teemat/eduskuntavaalit/fi_FI/ruoan_hinnan_muodostuminen_1/)

Kun hintoja isolla kohinalla lasketaan, ei kukaan muu ihan oikeasti suostu tinkimään osuudestaan ja lopullinen maksaja on aina maanviljelijä. Siis se, joka on koko ketjun puolustuskyvyttömin ja jota ilman koko ruokaa ei olisi.

Ja kun tuottajalla ei enää ole rahaa, yritetään tuottaa enemmän ja halvemmalla.  Enemmän ja halvemmalla on vain ollut se ainoa tapa jo liian kauan! Eläimet riutuvat, kun niistä pumpataan koko ajan lisää tuottoa ulos. Samalla suot ja metsät raivataan hätäisesti tuotantokäyttöön, että jostain saisi lisää liikevaihtoa. Lannoitteita käytetään niin paljon kuin mahdollista, vaikka hyvin tiedetään mitä se tekee Itämerelle,

Kuluttajat haluaisivat kyllä tehdä eettisiä valintoja ja huolehtia myös viljelijän elannosta, mutta kauppa ei sitä halua heille suoda. Kauppa käyttää hirmuisia mainosbudjetteja vakuuttaakseen kuluttajalle, että kaikki on hyvin ja viljelijät pärjäävät. Ja kuluttaja uskoo, kun ei muusta tiedä. Totuus on kuitenkin se, että sukupolvien ajan pikku hiljaa kerätty vauraus on pumpattu maaseudulta pois yhden sukupolven aikana. Seuraavilla ei ole enää mitään jäljellä.

Olen sikatuottaja-aikanani kerran ehdottanut lihatalolle, että alkaisin tuottaa hyvinvointisikaa. Järjestäisin olosuhteet niin, että kuka tahansa saisi tulla katsomaan milloin tahansa. Tilaa olisi ja ulkoilumahdollisuus. Vastaus oli: "Vai hyvinvointisikaa? Ei me voida. Sitten se kaikki muu olisi kuluttajan mielestä huonostivointisikaa."

Olen myös kananmunantuottaja-aikanani ehdottanut, että tehtäisiin kotimainen Reilun Kaupan -tuotantomerkki, joka takaisi, että viljelijä saa reilun osan hinnasta. Vastaus oli: "Ei me voida, sitten se kaikki muu olisi kuluttajan mielestä epäreilua."

Niin se onkin!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

49Suosittele

49 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (90 kommenttia)

Käyttäjän PiiaCollan kuva
Piia Collan

Kiitos kirjoituksesta!

Meillä ostetaan luomu kananmunaa, silloin kun on rahaa. Kun rahaa ei ole, yritän tulla toimeen ilman.

Vähensin lihansyöntiä radikaalisti, kun ei ole rahaa ostaa.

Ratkaisuja nämäkin ja ekologista.

Pitkään olen pohtinut lantun, kaalien,nauriin, ruusukaalin, punajuurten hintaa..on aika korkeat, kun ajattelee mikä suomen oloissa menestyy. Tarjonta ei myöskään päätä huimaa ja laatu on huono.

Eläinsuojelujärjestöjen pitäisi aktivoitua tästä näkökulmasta ja painostaa nimenomaan kauppoja.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Olen pitkään ollut huolestunut maatalouden tilanteesta.

Syy maatalouden ahdinkoon on selvillä.

Suomen EU-liittymissopimus oli petos
http://jormajaakkola.fi/141%3An%20ja%20142%3An%20E...

Valtamedia kieltäytyy kuitenkin kertomasta.

Myös MTK vaikenee, vaikka sen puheenjohtajana ja kahdella pallilla istunut Suomen EY-maatalousneuvottelija Esa Härmälä on siirtynyt muihin tehtäviin.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Täällä Ruotsissa löytyy jopa hyvinvointinavetoita, joita maidonkuluttajat saavat tulla katsomaan. Tietenkään kyse ei ole Arlan (täkäläisen Valion) tuottajista, vaan pientä meijäriä pyörittävistä maidontuottajista, jotka ovat kyllästyneet jo ajat sitten Arlan temppuihin.

Vihreitä en kannata, mutta luonnolisesti tuotettuja elintarvikkeita kylläkin.

Muistan, kun kotona oli muutama ihan tavallinen häkkikana, joita ruokittiin niin kananrehulla kuin ihan tavallisella viljalla ja perunalla. Munat olivat huomattavasti parempia kuin ns. kaupan munat.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Ilman omaa maataloustuotantoamme, tuettua taikka ei, olemme muiden armoilla ja kusessa. Emme me jöröt maailmalta saa mitään ilmaiseksi.

Timo Roto

Aitoa vihreää ajatusmaailmaa terveeltä pohjaa, jolla ei ole tekemistä poliittisen vihreänkanssa mitään.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Ai miten niin ei ole?
Mikkohan on komeasti Vihreiden kansanedustajaehdokkaana Varsinais-Suomen vaalipiirissä.

Olisiko aika tuulettaa ennakkoluulojansa?

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Niin, täällä Kreikassa haluamme suoraa vientiä - ilman välikäsiä - mm. Suomeen. Minä en hoida sitä "Suomen puolta", mutta jos haluat myydä munataksistasi muitakin täysin puhtaita tuotteita, niin ole yhteydessä.
Me tulemme lähinnä myymään tuotteita, joita ei Suomen maatalous tuota.
Koska välikäsiä ei ole, jää jokaiselle enemmän ja tuotteet saadaan markkinoille ainakin samaan hintaan kuin kauppa, mutta tod. näk. edullisemmin.

Henry

Susanna Kaukinen

Laitas mulle faceen privaa, jos on jotain tollasta meininkiä.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Juu, laitan. :)
Laitan tähän joitakin otteita eräästä kirjoittamastani kirjeestä:

"Juu, tämä ei ole mikään kiireellinen homma, koska meillä on täällä, sekä myös yhteysihmisillä Suomessa, vielä paljon palikoita kasattavana. :)
Nyt kartoitamme tuotteita kahteen, oikeastaan kolmeen ryhmään:
1) Tuotteet, jotka eivät vaadi ns. "kylmä-autoa".
2) Tuotteet, jotka vaativat kylmäautoa
3) Muut tuotteet, siis non-food-tuotteet. Nämä tulee kysymykseen vain jos "tarttis saada jotain lisää, koska auto on puolityhjä". Eli on mahdollista, ettemme koskaan paneudu tähän kategoriaan. Totuus on kuitenkin se, että elämme maailmassa, missä on pakko pyörittää toimintaa niin, että se on taloudellisesti kestävällä pohjalla.

Sitten on kysymyksiä Suomen suuntaan:
- Onko joku järjestö, yhdistys kiinnostunut pakatuista ja etiketöidyistä tuotteista vai bulkkituotteista. Esim. oliiviöljy; pakataanko/pullotetaan Suomessa vai Kreikassa?
- Onko jokin 'kriisiala', jonka tuotteita ei pidä tuoda Kreikasta? Tarkoitan sitä, että jos hunajantuottajat ovat Suomessa ahtaalla, niin turhaan me sinne ängetään halvempaa hunajaa. Mutta jos puolet hunajasta tulee muualta, niin kyllähän me mukana ollaan. Tämä on asia mistä tulee keskustella tapauskohtaisesti.
- Onko kiinnostusta pienmuotoiseen kauppaan, joka koskee lähinnä yrteistä tehtyjä artikkeleita: hyttyskarkoite, after shave- ja hajuste-tuotteet. Kaikki tuotteet ovat täysin yrttipohjaisia ja kasvispohjaisia (öljyt). Näitä valmistetaan käsityönä vuoristossa vanhoin ja uudistetuin reseptein.
- Voitko tehdä listan siitä mikä kaikki kiinnostaa ja missä muodossa? Ihan sellainen joulupukki-lista vaan. Me sitten selvitellään mikä on mahdollista ja mikä ei.

Muuta:
Emme ole tyytyväisiä näihin "luomu"- ja "eko"-määritelmiin, vaan vedämme huomattavasti tiukempaa linjaa. Toinen syy on, että jos TTIP-sopimus syntyy, niin noilla vanhoilla "luomu-" ja "eko-sitä-taikka-tätä"-määritelmillä ei ole enää mitään virkaa. Kuten ei myöskään "free range"-määritelmällä, vaikka tuskin alamme viemään mitään lihatuotteita - ei oikein kuulu repertuaariin.

Suunnitelmamme - osin pitkällä tähtäimellä:
- Tuotteen tulee olla kasvatettu ilman tekno-lannotteita, ilman myrkkyjä jne., ei hybriidi vaan paikallisista alkuperäisista maatiaissiemenistä. (Olemme SeedSaver'eitä. ;) )
- Luomme tuotteille 'sateenvarjo-nimen'.
- Tuotteen etiketeistä selviää kasvattavan tilan koordinaatit, eli Google Mapsistä voi nähdä, ettei puutarhat sijaitse esim. maalitehtaan vieressä.
- Etiketistä selviää myös tilan nimi - tai kasvattajan nimi, ehkä myös kuva.
- Tietenkin myös kaikki tuotetiedot ja muu sellainen.
Tämä ei ehkä toteudu "heti", mutta haluamme luoda tuotteelle lisäarvoa => Pyrimme myös painattamaan pienet brosyyrit, jossa kerrotaan kaikkea tuotteesta, esim. vitamiiniarvot, historiaa yms.

Pitkällä tähtäimellä:
- Alamme myös koordinoida asiakasvierailuja tänne Kreikkaan, eräänlaisia yhdistettyjä kulttuurimatkoja, jonka lomassa käymme niillä tiloilla missä tuotteitamme kasvatetaan.

Lyhyesti:
Yritämme saada aikaan tuotteita/tuoteperheitä, josta asiakas saa helpolla tiedot ja josta myyjän on 'helppo kertoa':
- miten tehty/kasvatettu, kenen toimesta ja missä, miksi ostaa juuri tämä tuote, satokausi/myyntikausi jne."

Henry

Olavi Mansikka

siksi koska noista saa parhaan katteen. Loppupeleissä se 0on asiakas joka tekee valintansa. Valinta on myös kertoa kaupalle mitä haluaa. Tarvittaessa jättää ostamatta.

Se onko jakoprosentti oikein on hankala ottaa lopullista kantaa. Toki siinä välillä on kaikenlaista jalostustakin jos ihan raakatuotteesta ei ole kyse.

Ite käyn suoraan tilointa ja loput metsästä...

Susanna Kaukinen

No tossa on ihan selvästi kapitalisti taas riistämässä alkutuottajaa. Tää on ihan päivänselvä tapaus.

Olavi Mansikka

kuinkahan mä taas tässä riistän alkutuottajaa kun ostan siltä suoraan ja paremmalla hinnalla kuin kauppa. Kauppahan ei ole kapitalisti vaan esim tuo s-ketju on ns omistajavetoinen. Ei sitä sen kummemmin muut kuin asiakkaat jotka ovat jäseniä omista...

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #26

No se on samanlainen osa ongelmaa ku AY-liike. Oikeistoporvaridemarien käsissä. Pahempi ku riistokapitalistin kapakka ku voi esittää jotain muuta.

Olavi Mansikka Vastaus kommenttiin #35

no nythän menee mielenkiintoiseksi. elääkös kukaan muu kuin kaukisen perhe oikein? me muut tehdään kaikki päin helvettiä puheistasi päätellen.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #35

AY-liike on tasan niien "käsissä", jotka jäsenistö on johtoon valinnut.

Jos duunari sitten on "oikeistoporvari", niin kuin väität, niin asiahan on ihan OK.

Tuomo Ryynänen

Kirjoitin aiheesta jutun, joka julkaistiin Hesarissa. Lähiruoka tarvitsee lähijakelun, tämä nykyinen liiketoiminta ei palvele kuluttajia eikä tuottajia. Kuka siis jää jäljelle?

http://www.hs.fi/m/mielipide/a1374824078891

Ilkka Huotari

Tulevaisuudessa Mikko lennättää kananmunat perille tällaisilla:
http://www.amazon.com/b?node=8037720011

Matias Koskelin

Noiden kieltämistä on ehdotettu.

Niillä kun kuskaa kohtalaisen muoviräjähteen kohteeseen.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Kuten Oklahomassa 1995 tapahtui, kuorma-autollakin voi räjäyttää melkoisen määrän räjähdettä ihan vain parkkeeraamalla se rakennuksen viereen. Eipä tuohon ole kuitenkaan vastattu kieltämällä kuorma-autot.

Marika Ericson

olen ollut pitkään etuoikeutettu saadessani käydä töissä ja olen voinut ostaa elitistiseksi koettuja luomuruokia kaupastakin. Mutta jotenkin siinä on kusetuksen maku. Vaikka eläimet voi toivottavasti vähän paremmin ja tuottaja saa vähän paremman hinnan vaivannäöstään on tuo kertomasi hinnanmuodostus edelleen noin, että se järjetön kuskaaminen ympäri maata keskusvarastoihin ja taas takaisin paikkakunnan kauppoihin vie leijonanosan.
Mutta onneksi nyt on saatu meidän kaupunkiin Reko-ruokapiiri facebookin avustamana. Rejäl komsumtion - tuottajilta suoraan kuluttajille ilman välikäsiä. Mä voin jatkaa hifistelyäni laatutuotteiden kanssa siellä ja hankkia vain sen, mitä en sieltä saa, lähikaupasta, joka muuten fiksusti antoi ruokapiirin tulla parkkipaikalleen kerran viikossa.
Ei kuluttaja voi pyöriä ympäri maaseutua hakemassa yhtä sieltä ja toista täältä, mutta facessa voi tehdä tilauksen ja hakea omansa suoraan tekijältä. Tehokasta ajankäyttöä kaikilta. Suosittelen!

Käyttäjän MikkoVlttil kuva
Mikko Välttilä

Reko on yksi lupaavimmista malleista ruokavallankumouksen kanavaksi.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Mikko, ajat ja ajatukset muuttuu. Kärsämäen ruustinna moitti Villelle hänen tuomiaan kananmunia pieniksi, johon Ville, annetaan olla viimeinen kertani, minun kanani ei ala yhen ruustinnan takia perseitään repimään.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Jos tuo ulkomailta vaikka oliiviöljyä, olisi järkevää, jos jokaisessa maakunnassa olisi jokin piste mihin jättää tilatut tavarat, koska ei ole järkevää viedä aina 100 litraa per kauppa, jos kyydissä on vaikka 10.000 litraa.
Tarkoituksenmukaista olisi, jos puhutaan Ruotsista ja Suomesta, tulla (jo puolityhjällä rekalla Tukholman korkeudelle, jättää sen alueen tavarat sinne, seuraava pysähdyspaikka jossakin Uppsalan kohdalla---- ja Suomen puolella Tornio, Oulu ja rannikkoa pitkin alas ja Helsinkiin, josta ruuasta tyhjä rekka menee lautalla Viroon ja jatkaa sieltä takaisin Kreikkaan.
Luonnollisesti rekassa olisi myös muuta kuin vain oliiviöljyä, muita kestäviä tuotteita. Tomaatit yms. hieman liian herkät tuotteet tuotaisiin vain jollekin Saksan korkeudelle, jos niinkään kauas.

Tämä on se todellinen pullonkaula. Nimittäin jos myy keskusliikkeille, saa kyllä kaiken jättää yhteen tai pariin osoitteeseen, mutta silloin he eivät hyvää tykkää jos myy muille. Minulla on ainakin sellainen kokemus, että he pyrkivät omimaan itselleen jonkinlaisen ostomonopolin ja siten sitomaan myyjän itseensä.

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Jo 3.300 jakoa. Onnittelen!
Minun ennätykseni on 7.900 jakoa, mutta varmasti pääset siihen vielä, koska blogi tulee elämään omaa elämäänsä vielä useampia päiviä senkin jälkeen kun se on pudonnut Puheenvuoron etusivulta.

Henry

Käyttäjän MikkoVlttil kuva
Mikko Välttilä

Toivottavasti. Asia on tärkeä.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

500 lisäjakoa noin 45 minuutissa. Ja nyt on jo myöhäisilta. :)

Henry

Tero Lehtonen

Minne unohtu EU tukiaiset joita jyväjemmareille ja sikafarmareille maksetaan palkansaajien pussista? Eihän ne tuottajahinnat häävejä varmasti ole ,mutta sopivasti aina unohtuu tukirahat joita joka vuosi maksetaan! Senverran tunnen maanviljeliöitä ja sikafarmareita ,että tiedän heillä olevan kuitenkin rahaa paljon enemmän ku tavallisella palkansaajalla mutta, hirvee valitus on vuodesta toiseen ku mistään ei saa mitään! Silti Taimaassa ja muualla on käyty 3-4 hengen voimin useita kertoja! Ei ole itsellä ollu ikinä varaa etelän matkailuun saati muuhun tuhlailuun! Kukaan ei palkansaajalle maksa tukiaisia työssäkäynnistä tai siitä ,että palkka on surkea! Tai yrittäjälle joka on ihan millä muulla alalla tahansa jos yrittäjän tuote ei mene kaupaksi on yleensä edessä konkurssi! Kukaan ei tule tarjoamaan tukiaisia niinkuin maajusseille! Turhaa valitusta sanon minä kuluttajat maksaa ne tukiaiset verojen kautta!

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Tukipolitiikka ei aina johda kovin järkevään tekemiseen, johtaa jopa järjettömään, mutta koska iso siivu tuista tulee EU:sta, tässä tilanteessa niistä kannattaa repiä kaikki irti. Saapahan edes ne. Koko kuvio vaatisi remonttia, mutta se on mahdoton, ainakin EU:ssa.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Mutta Eeeuuustahan voi aina erota, eikö? ;-)

Rea Peltola

Maataloustukien tarkoitus on alentaa kuluttajahintoja. Käytännössä kaikki maailmanmarkkinoilla liikkuva ruoka on tuettua. Ellei tukia olisi, ruoka maksaisi sen, minkä sen tuottaminen maksaa, toisin sanoen paljon enemmän kuin nykyisin. Ei siitä niin kauan ole, kun suomalaiset kuluttivat ruokaan noin 50 % tuloistaan. Nyt luku taitaa olla jossakin 5 - 15 % korvilla.

Toisaalta, voi olla, että ihmisten olisi paljon helpompi arvostaa ruokaa, jos sen hintaa ei olisi tuettu monenlaisilla tuilla. Jos ruualla olisi oikea hinta, se olisi arvokasta, sitä ei kannattaisi heittää menemään eikä kuluttaa ylenmäärin. Ja myös omavaraistuotanto olisi kannattavaa, toisin kuin nyt.

Onhan niinkin, ettei pelkästään maataloustuotantoa tueta, vaan myös kauppaa ja ruuan jalostusta ja tuotantopanosten tuotantoa tuetaan monin tavoin; verovähennyksin, yritystuin, vientituin, infrastruktuurin rakentamisella ja niin edelleen.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Mikko, sinun kaltaisesi maaseutuvihreät ovat minulle pieni valonpilkahdus muuten umpipimeänä näyttäytyvässä Vihreiden tunnelissa. Jos Vihreät olisivat enemmän sellaisia kuin sinä, voisin heitä todennäköisemmin äänestääkin. Nykytilanteessa ääneni kuitenkin menisi teknologiasta humaltuneille, jälkimodernistiseen nihilismiin uponneille kaupunkivihreille joille maaseudun tyhjentäminen on jo tavoite itsessään. Uusi uljas ihminenhän asuu vain kasvukeskuksissa joissa on useita kuntosaleja vierekkäin ja uusimman mallin iPad, iWatch, iMikälie löytyy nurkan takaa taskuun surisemaan edistystä ja kehitystä. Sitä surinaa kuunnellessa ja kosketusnäyttöä hypistellessä mutistaan hiilijalanjäljen pienentämisen tärkeydestä. Nuo sankarit kieltäisivät mielummin puusaunan kuin lähtisivät tinkimään omista sosioekonomista statusta huokuvista teknoleluistaan.

Susanna Kaukinen

Samat. Respektaan tätä Välttilän Mikon toimintaa kuuhun ja takaisin, mutta Vihreitä en äänestäisi missään tapauksessa. Siitä on lähituotanto kaukana, kun EU-intoiset Vihreät järjestää meille TTIP-sopimukset, joiden jälkeen voi vaan kuvitella mitä se safka on kaikemaailman GMO-mössöineen.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Näiden oikeiden vihreiden, maasutuvihreiden, aseman parantaminen olisi helppoa yksinkertaisin lainmuutoksin: Maatoustuki säädettäisiin maksettavaksi vain varisnaisille yrittäjille, ammatinharjoittajille, ei osakeyhtiömuotoiselle maataloudelle.

Mutta siitähän riemastuisivat sekä Kako että Kepu.

Käyttäjän JaniRopponen kuva
Jani Ropponen

Kuluttajien valinnat ovat mielestäni muuttumassa parempaan suuntaan päivä päivältä. Valitettavasti tämä tapahtuu erittäin hitaasti. Ihmiset luulevat kuolevansa nälkään, jos eivät syö esimerkiksi reilua 200g lihaa päivässä ja suurinosa väestöstä haluaa oman osuutensa mahdollisimman edullisesti.

Mielestäni kuluttajia pitäisi saada ohjattua siihen suuntaan, että vähemmän on enemmän. Pienempi määrä laadukasta ruokaa riittää pysymään hengissä. Ja samalla saavuttamaan terveellisemmän elämän.

En vanno, mutta pyrin parhaani mukaan tästä päivästä eteenpäin ostamaan paikallisia tuotteita ja parhaani mukaan jätän tehotuotetut tuotteet kaupan hyllylle.

JOS SINÄ TEET SAMAN OLEMME JO PÄÄSSEET ASKELEEN ETEENPÄIN =)

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

En totta totisesti ymmärrä länsimaalaisen ihmisen hinkua syödä lihaa näin suuria määriä. Sitten se liha on vielä yleensä varsin kehnolaatuista jauhelihaa – muutenhan tulisi kalliiksi syödä lihaa paljon. Itse syömäni lihamäärä on pikemminkin 200g viikossa. Kun määrä on tuota luokkaa, on helpompaa panostaa syömänsä lihan laatuunkin silloin kun sitä syö.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Syy on puhtaasti biologinen: ihminen on, esim. sian tavoin, kaikkiruokainen, ei kasvissyöjä. Eläinvalkuaisen puute ravinnossa aiheuttaa terveyshaittoja, mm. B-12 -vitamiinin puutostauteja, ja mm. lisää onnistuneita raskauksia. Jälkimmäinen ilmiö, vinoutunut ravinto lisää populaatiota yli normaalin, on tunnettu myös muilta kehittyneimmiltä eläimiltä.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas Vastaus kommenttiin #45

Höpsistä. Jos syö esimerkiksi kananmunia ja maitotuotteita, saa aivan hyvin tarvittavan määrän B-12 vitamiinia. Vegaanit ovat sitten oma lukunsa, mutta heistä ei tässä ollutkaan puhe. Heidän on käytännössä pakko turvautua ravintolisiin. Lihateollisuus tietysti haluaa uskotella, että lihaa on syötävä muodossa tai toisessa ihan jokaikinen päivä. Uskoo ken tahtoo.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #49

Kananmuna nyt tietysti on sitä eläinvalkuaista, "lihaa".

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #45

Heynolle ihmeteltävää: http://www.greatveganathletes.com/bodybuilders

Ovatko he näivettyneitä ja puutostautisia?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #69

Puutostaudeista en osaa sanoa, ruokavaliostaan en tiedä. Sairaan näköisiä jokainen, yhtä kaikki. Jostain pn puutosta, joko lihaksista tai...

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Kommentissa #25 puhuin tuosta "luomu" ja "free range" USAssa. En lähde sitä tarkemmin selvittämään, koska se vain jalostuu huhuksi, joka ennen pitkää saa huhuina yleisluonteen ja siten kasvattajilla Suomessa on todella paljon asioita mitä pitää oikaista.

USAssa nämä määritelmät ovat suoranainen vitsi ja niiden kiertämiseen käytetään eläimen omaa vaistonvaraisuutta. Ja nämä jutut tulevat eteen, jos EU menee ja hyväksyy TTIP-sopimuksen, "koska ei saa hankaloittaa..."
Yhdistyksemme sisaryhdistys, jonka kanssa olen yhteistyössä täällä Kreikassa, tulee määrittelemään ja dokumentoimaan kaiken hyvin tarkkaan. Emme siis maksa jostakin luomu-'brändäyksestä', jota voidaan "jo huomenna" vesittää täysin.

Henry

Käyttäjän MikaYlnen kuva
Mika Ylönen

Nyt ne EU:n tukikanavat hyvään käyttöön!! Kerätkää 100 rehtiä tuottajaa, jotka perustavat tukirahoitteisesti uuden lihakauppaketjun! Lupaan asioida 2krt viikossa.

Käyttäjän HannuHillo kuva
Hannu Hillo

Jos ja kun kaupan ja teollisuuden osuus kuluttajahinnasta on niin suuri, niin miksi sitten mennessäni maatilamyymälään olen törmännyt vielä kovempiin hintoihin? Luulin, että tässä olisi sitten ollut kilpailutekijä käytössä.

Ossi Ahonen

Suoramyyntihallien suosio jäi kehnoksi juuri hinnoittelun takia. Suoramyynnissä tuotteet olivat ainakin yhtä kalliita kuin ruokamarketeissa. Kyllä ihminen aina vaan on ahne. Toisaalta ahne on myös se, joka yrittää kiristää hintaa niin alas, ettei myyjälle jää muuta kuin myymisen ilo. Tähän eivät tosin kuluttajat pysty. Siihen vaaditaan suuri organisaatio.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Suoramyyntihallien hinnottelussa ei ollut onelmana "ahneus" vaan se tosiasia, että "tusinoittain saa aina halvemmalla". Pienessä piipertellyssä menetetään mittakaavaedut. Väistämättä.

Ossi Ahonen Vastaus kommenttiin #67

Toisin sanoen kilo porkkanoita pitää myydä kilohinnaltaan paljon kalliimmalla kuin 100 kg samaa tuotetta. Mitä siitä tulisi, jos 100 kuluttajaa ostaisi lihan paikalliselta "Hereford"- tilalta. Tavara loppuisi viikossa. Täytyisi tuottaa enemmän ja enemmän. Pia ei oltaisikaan pieniä piipertäjiä. Ei suoramyynnistä tule helpolla koko kansan ruokkijaa. Eikä ihminen elä ainoastaan lihasta ja leivästä. Puhumattakaan kananmunista.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #73

Suunnilleen noin. Lisäksi pitää muistaa, että tilalta ostettaessa pitää laskea mukaan noutokulut: lihat lihatilalta, kasvikset kasvistilalta, juomat marja- ja maitotilalta jne. Kilsoja kertyy...

Richard Järnefelt

Se, että kauppa ryövää kuluttajien rahat, on jo pitkään ollut julkinen salaisuus. Tuottajalle jää vain roposia, ja kuluttajahinnat nousevat koko ajan.

Verotuskin saisi olla maltillisempi; sillä ei ainakaan ole hintatasoa laskevaa vaikutusta, vaan päinvastoin. Kaikki haluavat saada osansa kuluttajan tyhjästä kukkarosta.

Yksi esimerkki lisää: aioimme rouvan kanssa kerran maahantuoda ulkomaisia luxuskeksejä. Paketti olisi maksanut meille noin 5 euroa kappaleelta, eli aika kallis tuote, mutta komeassa peltirasiassa ja hyvän makuisia. Koska volyymi ei ollut suurensuuri, kehtasimme toivoa kaupalta saavamme 6 euroa per rasia. Hirveitä kapitalisteja kun olemme.

Kauppa vastasi, että tuote on hyvä, mutta ei voida ottaa myyntiin, koska hyllyssä hinta olisi noin 20 euroa, eikä kukaan silloin ostaisi.

Kymmenen pisteen kysymys: miksi hinnan pitäisi hyllyssä olla 20 euroa???

Ossi Ahonen

Jos kauppa kuului K-ryhmään, myös kauppiaan tuli saada "hilloa" tuosta keksipaketista. KCM-kauppiaat vastaavat ainoastaan elintarvikkeiden myynnistä, non-foodin hoitaa Kesko. Talousalueemme suurituloisten joukossa on ainakin yksi KCM-kauppias. Myös keksipaketin kuluttajahinnan pienestä purosta koostuu satojen tuhansien eurojen palkkavirta. Olisit onnistuessasi joutunut vielä maksamaan mainosrahaa. Eihän kauppias niitä monisivuisia mainoksia maksa, tavarantoimittaja kylläkin. Helppo on pistää monisivuisia mainoksia lehteen. Kuluttaja ei näemmä osaa ostaa ruokaansa ilman kauppiaan opastavaa mainostusta. Kuluttaja kuitenkin tämän kaiken lopulta maksaa. Eikä ole ihme, ettei kauppiasvetoiset kaupat hintavertailussa pärjää.

Marko Tanninen

Mahtavaa työtä teet Mikko! Pohjoismaat tarvitsevat ennemmän sinun kaltaisia! Mitä lyhyempi ja näkyvämpi on reitti pellosta lautaselle sitä parempi! Voisi vähentää aika moni välikäsi ja silti pitää ruoan hinta riittävän alhaisena. Ihmiset eivät ole koskaan maksanut näin pientä osuutta heidän palkastaan syömiseen, ja samalla suostuvat ilomielin maksaamaan enemmän ja enemmän palkastaan uusista autoista, kännyköistä, telkkarikanavoista ja kaikesta mitä on "oikeasti tärkeetä". On hullunukuriseksi mennyt tämä maailma! Enemmän pieniä tiloja ja suoramyyntiä! Säännöt uusiksi. Nykyiset säännöt ovat käytännössä tehty massatuotantoa varten eikä sovi oikein hyvin pienilli tiloille. Voisi olla useita eri tasoja sääntöjä miktä ottaavat huomioon maatilan muoto/koko, onko monikulttiiri tai monokulttuuri tila...

Kari Toivola

Vaikea asia. Kyllä luomutuotteesta pitää maksaa tuottajalle enemmän kuin "bulktavarasta". Tuotteen alkuperämerkinnät pitää saada pakollisiksi kaikille ruokatuotteille, jotta kuluttajat voivat valita kotimaisen ja valikoimista sitten luomun, jos niin haluavat. Myös omia jalostamoja ja omatoimista tuotteiden välittämistä pitää lisätä. Saman alan tuottajien yhteistoimintaa pitää lisätä tiedottamisessa ja markkinoinnissa. Pitää muodostaa tiedotus- ja painostusryhmiä kaupan keskusliikkeiden saamiseksi suopeammiksi luomututteita kohtaan. Tuottajien ja tuotantoeläinten osa on vaikea. Kuluttajan pitää keskustella heidän tilanteestaan lihakauppiaiden kanssa..

Käyttäjän ollisaarinen kuva
Olli Saarinen

Voisiko ajatella että blogisti on tehnyt oikeat ratkaisut lopettamalla siankasvatuksen ja luomalla kananmunilleen oman jakeluväylän. Missä ongelma?

Jos tuottajakollegat joutuvat rääkkäämään elikoitaan kaupan sisäänostohintojen vuoksi niin se on ahneutta, jos ottaa elantonsa sellaisesta. Sitäpaitsi aina on mahdollisuus yksin tai tuottajajärjestöjen kautta vaikuttaa valvontaviranomaisiin ja poliitikkoihin sekä kuluttajiin.

Kasvattajalla on ensisijainen vastuu tuotanto-olosuhteista.

Kaupan tehokkuus on kaikkien etu eikä siihen kuulu tavarantoimittajan hyvittely. Jos kaupalla olisi ylivoittoja, ne näkyisivät tuloslaskelmassa, osingoissa ja bonuksissa. Kun ylivoittoja ei ole, vika on siis ahneen kuluttajan. - Kaupan kustannus on odottamattoman suuri ja syntyy paljolti verrattain pienipalkkaisesta työstä.

Hyvälaatuisen ravinnon puolesta on kyllä syytä kampanjoida. Teollinen ruoka on usein köyhää rakennettua keinotekoista höttöä kuten energiajuomat tai proteiinipatukat.

Nina Jokinen

Hyvä kirjoitus. Ymmärrän hyvin tuskan tuottajahintojen jatkuvasta alentumisesta, mutta ymmärrän myös että kaikki väliportaat haluavat osansa, sellaista bisness on. Siksipä ehdotan: jätetään ne väliportaat pois. Kuluttajat eivät lähde hakemaan tuotteita tuottajilta, tuotteiden on tultava lähelle kuluttajaa. MunaEggsPress on erinomainen avaus. Uskon, että meitä on paljon, jotka haluavat maksaa laadukkaasti tuotetuista tuotteista asianmukaisen hinnan suoraan tuottajalle. Toivon vilpittömästi, että 'laatu'-tuottajat alkaisivat tulla sankoin joukoin pikkukaupunkien toreille ja halleihin myymään tuotteitaan. Jos tällaisia markkinapaikkoja ei löydy, niin kyllä varmasti keinot löytyvät sellaisten aikaansaamiseksi. Yhteistyö auttaa tässäkin: yksi tuottaja pystyy vuorollaan kyllä myymään useamman tuottajan tuotteita. Sosiaalinen media on käytännössä ilmainen (ja tehokas) kanava tiedottaa ja mainostaa. Uskokaa vaan: meitä on iso joukko joka ei automarketteja jää kaipaamaan.

Eeva-Kaisa Linna

"reilun ja eettisen" tuotannon pitäisi olla normi, eikä kuriositeetti. Nykysessä mallissa kärsivät eläimet, tuottajat ja kuluttajat - ainoa hyötyjä on kauppa.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Kukaan ei todellisessa maailmassa halua maksaa tuosta "reilusta ja eettisestä".

Käyttäjän HarriMuttilainen kuva
Harri Muttilainen

Höpöhöpö, puhu vain omasta puolestasi! Minä ainakin teen noita valintoja joka päivä reilun ja eettisen hyväksi korkeammasta hinnastakin huolimatta. MunaEggsPressin tapauksessa valinta freerangen hyväksi on ollut siksikin helppo, että hinta suoraan tuottajalta on edullinen.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #53

Eli sinullakin hinta ratkaisi, ei etikka.

Käyttäjän HarriMuttilainen kuva
Harri Muttilainen Vastaus kommenttiin #57

Olisit nyt edes kunnolla lukenut kommenttini. Ensin etiikka, hinta oli hyvä bonus. Lähes kaikissa muissa valinnoissa pitää mennä etiikka, luomuus ja reiluus edellä.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #62
Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Kaupankäynti on liiketoimintaa, maatilalta kuluttajan pöytään asti, ja siinä jokainen yrittää kykynsä mukaan maksimoida tulonsa.

Keskeinen ongelma on kaavoituksessa, pienmyymälöitä, nk. kivijalkamyymälöitä, ei enää rakenneta, joten kauppa keskittyy suuriin myymälöihin.

Myös kuluttaja haluaa ostaa halvinta madhollista ja parasta laatua. Näiden kompromissista löytyy menekki. Kuluttajalle on samantekevää, saako rahan lande vai kesko, pois se on omista joka tapauksessa.

Kaiken maailman luomunsuosijat ja dyykkarit ovat joko minimaalinen vähemmistö, jolla ei ole kaupankäynnin kannalta merkitystä, tai sitten tyhjänpuhujia, jotka kertovat haluavansa luomua, mutteivät halua siitä mitään maksaa.

Ja SIKSI luomu ei kannata.

JOS halutaan, että talouden rakenne muuttuu yhteiskunnan tulevaisuuden kannalta järkevämmäksi, siihen tarvitaan byrokratiaa, lakeja ja holhousta. Markkinat EIVÄT korjaa omia ongelmiaan, vaikka Smith muuta väitti.

Eeva-Kaisa Linna

Jos kaikki tuotanto olisi reilua ja eettistä, myös hinnat hakeutuisivat "sopivalle" tasolle. Se tietenkin vaatisi myös sitä, että tukkuliikkeet ja kauppa tyytyisivat kohtuulliseen siivuun kuluttajahinnasta. Mutta sehän ei ole ahneuden maailmassa mahdollista.....

Käyttäjän miratiirikainen kuva
Mira Tiirikainen

Kiitos kirjoituksestasi!
En voi kuin ihmetellä kauppojen ahneutta ja epäeettisyyttä. Olen lukenut aika paljon suuresta ruokapyramidihuijauksesta, jolla pyritään vaikuttamaan ihmisten kulutustottumuksiin. Niin tai näin tuottaja saa pienimmän siivun, vaikka tekee isoimman työn. EU oli minun perheessäni kirosana jo heti alkuvaiheessa - olen näet maito- ja viljatilan kasvatti. Nykyinen isäntä, eli veljeni, raataa itseään hengiltä, että saa perheelle leipää kaikkien investointien lomassa. Ennen 40 lypsävän navetta oli lähes kartano. Nyt sellainen on pientila.
Itse haluan syödä kotimaista puhdasta ruokaa jatkossakin. Mieluiten luonnonmukaisesti viljeltyä/kasvatettua.
Tsemppiä vaan sinulle!

Käyttäjän Juha-MattiHuhtala kuva
Juha-Matti Huhtala

Niin no, mitäs tähän nyt sanoisi.
Onhan se toki väärin, että niiltä varsinaisilta tuottajilta riistetään, olettaen että näin tapahtuu.

Tapahtumassa syytetään kauppoja, eu:ta jne. jne.
Minä väittäisin, että ainoa todellinen syy tähän löytyy peilikuvastamme.
Jokainen, joka käy "rahatilanteen" tai muun syyn takia ostamassa sitä halvempaa tai massatuotettua ruokaa, on se todellinen syy siihen miksi näin tapahtuu. Kun kaupat yrittää (olettaen, että yrittää) saada myös sitä Suomalaista tuotetta paremmin asiakkaiden (jotka toivoo Rehellistä suomalaista ruokaa, ja samalla ostaa 40% halvempaa ulkomaalaista sontaa) saataville. Oikein ja oikealla tavalla tuotetu ruoka kun on kalliimpaa mitä "väärällä" tavalla tuotettu.

Niklas Maisi

Mieletön teksti ja tarina sinulta Mikko. Nousi ihan kylmätväreet selässä, kun samastuin tekstiisi. Ajatukset vain poukkoilivat päässäni. Hienoa että jaat ajatuksiasi muille!

Olen nuori maataloualan opiskelija ammattikorkeakoulussa ja olet aivan oikeassa, mitä oikein tekstissäsi kirjoitit. Medioissa ollaan jo iät ja ajat puhuttu/kirjoitettu, kuinka tuottajahinnoille ja kahden kaupan ylivallalle pitäisi tehdä jotain. Pikku hiljaa on jotain lähtenyt tapahtumaan, kun mietitään lähiruokpiirien, ruokaosuuskuntien ja muiden erilaisten järjestelmien kehittymistä nyt Suomessa (niin kuin sinäkin olet tehnyt), joita on sovellettu nyt meidän käyttöön osittain ulkomailta. Se on hieno asia ja kumarran syvästi kaikkia niitä, jotka näiden asioiden parissa työskentelevät, koska he tekevät työtä Suomen tuottajien puolesta.

Tuottajilla on niin kiire nykypäivänä, että heille on keskittynyt liikaa työtä. Monet haluaisivat kehittää tilaansa eteenpäin, mutta aika/raha ei vain riitä markkinoinnille, byrokratialle, yhteistyön kehittämiseen muiden maatilojen kanssa tai saatikka sitten välillä omalle perheelle toisinaan. Alkutuotannon kanssa monilla viljelijöillä on mielenterveys todella kovilla, kun aina pitää miettiä tulevaisuutta, koska se ei todellakaan ole itsestään selvää kaikille. Viljelijät ottavat käsittämättömiä lainoja osittain pakosta, jotta tuotannon saa pysymään mukana maailmantaloudellisessa kehityksessä/kannattavuudessa ja tämän viljelijä tekee omasta intohimostaan työtänsä kohtaan.

Haluan vaikuttaa tulevaisuudessa Suomen maatalouden/lähiruuan kehittymiseen ja edustan hyvin todennäköisesti tulevaa tulevaisuuden maanviljelijä sukupolvea. Maatalous tulee kehittymään todella paljon seuraavan 20 vuoden kuluttua, koska maatilojen keski-ikä on tällä hetkellä n. 50-51 vuotta
Lähde:(http://www.maataloustilastot.fi/maatalous-ja-puuta...).

Kunnioitan paljon perinteisiä arvoja, mutta erilaiset välineet teknologian mukana tulee auttamaan esimerkiksi hyvin paljon tuottajien kanssa kommunikointia ja sitä kautta tuovat varmasti kuluttajat lähemmäksi tuottajaa niinkuin jo nyt on käynyt esimerkiksi(REKO-lähiruokapiirit facebookissa). Mutta tämä on vasta alkua ja siinä vain mielikuvitus on rajana!

Mutta kyllä! Minua itseäni mietityttää jatkuvasti, kuinka maatalous tulee muuttumaan seuraavan 8-10 vuoden päästä, kun minä rupean omaa maatilaani pitämään. Itse haluan ainakin tehdä mahdollisimman paljon yhteistyötä kuluttajien ja tuottajien kanssa ja sen kautta olla mukana tukemassa/tuottamassa jakeluketjuja suoraan tuottajalta kuluttajalle kohtuulliseen hintaan niin maataloustuottajankin kuluttajankin puolesta.

Siksi ehdotan, että pitäisi järjestää lähiruokakampanja maataloustuottajien, lähiruokapiirien, ruokaosuuskuntien, alkutuottajien ja erilaisten järjestöjen kanssa, jossa saataisiin erilaisin keinoin kuluttajat mukaan, kuinka paikallista tuotteita kannattaa tukea. Vähän niin kuin LASTENSAIRAALA KAMPANJA.

Kampanjan slogan voisi olla esimerkiksi: "Loppupeleissä se on Suomen kansalainen, joka tekee päätöksen". Kampanjan kautta tuotteiseen voisi kehittää "direct from farm/suoraan maatilalta" tapaisen leiman, josta selviää, että tuotteet tulisivat suoraan tuottajilta kuluttajille. Tiedän, puheet ovat aina suuria, mutta toteutus usein jää! Yksin on vaikea vaikuttaa, mutta täällä on vapaaehtoinen mukana kehittämässä jakeluketjuja/ajatuksia, jos joku tämän minun litanjan sattuu lukemaan ja nappaamaan.

Tämän kaltaiset tekstit kuin sinulla Mikko antavat alun ideoille ja yhdistävät ihmisiä. Kiitos tekstistä Mikko!

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Suomalainen direct from farm???
Voi äiti!

Ainoa keino suomalaisen maatalouden elvyyttämiseksi on palaaminen juurille, yrittäjävetoiseen, ammatinharjoittajapohjaiseen, maatalouteen. Muita keinoja ei ole.

Asia ei ole hankala järjestää, mutta koska se ei näytä "edistykselliseltä" eikä siinä tarvita länsi-ruotsinkielisiä termejä, sitä ei tulla toteuttamaan.

Sitä saa, mitä tilaa, jopa Suomessa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Tällaiset epäkohdat korjaantuvat ainoastaan pitkäaikaisella koko kansan nälkälakolla.

Käyttäjän PerttiRinne kuva
Pertti Rinne

Jos oikein muistan niin kaupan osuus ruoan kuluttajahinnasta on kasvanut ainakin kymmenen vuoden ajan ellei kauemminkin. Samaan aikaan on elintarviketeollisuuden, siis jalostusportaan, osuus pienentynyt, mutta eniten on kutistunut maataloustuottajien, siis ruoan raaka-aineen alkutuottajien osuus.

Eihän tämä voi olla oikein! Politiikassa kiistellään EU:n maataloustuista ja oikeuksista maksaa kansallisia tukia, kun tukien saaja, msstaloustuottaja, vaan menettää osuuttaan koko ajan. Elintarviketeollisuutemme kituu kannattavuusrajoillaan. Yrityksiä kastuu,myydään ulkomaille, fuusioidaan ja lopetetaan, koska kaipan kaksi suurta, S-ryhmä ja Kesko määräävät täysin ilman kilpailua siitä, millä hinnalla he ostavat tavaran valikoimiinsa tai jättävät ostamatta.

S-ryhmän ja Keskon kahden kartelli on parinkymmenen vuoden aikana ajanut alas melkoisen määrän maaseudun elintarvikeyrittäjiä. Tähänri ole puuttunut kilpailuasiamies (jolle asia olisi kuulunut) ei kuluttaja-asiamies (vaikka kyse on myös kuluttajan oikeuksista) eikä yksikään poliittinen puolue.

Ilmeisesti kaupan kaksi suurta maksavat paikallispoliitikkojen ja puolueiden piirijärjestöjen vaalilaskuja tarpeeksi avokätisesti ohi vaalirahoitusilmoitusten.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Koomisinta tuossa tilanteessa on S-ryhmän toiminta. Eskon toiminta on perusteltua, se on osakeyhtiö, jonka olemassaolon ainoa tarkoitus on tuottaa voittoa sijoitetulle pääomalle.

Sen sijaan pellervolaisen osuusliikkeen helmi, S-ryhmä, on osuuskuntien yhteisö, jonka tarkoitus on järjestää osuuksienhaltijoille tuotteita ja palveluja mahdollisimman edullisesti. Koko S-ryhmän omistavat yhdessä käytännössä maataloustuottajat ja kuluttajat.

Sen sijaan, että S-ryhmä tekisi, mihin se on perustettu, se kerää pääomia ja sijoittaa mm. Venäjälle.

Miksi?

Käyttäjän ollisaarinen kuva
Olli Saarinen

"Kaupan osuus" käsittää ensi sijassa pullakuskien, hyllyttäjien ja kassojen palkkoja. Kun maatalous rationalisoi tilakoon kasvaessa ja jos samalla pieniä palkkoja nostetaan, nousee kaupan osuus välttämättä.

Käyttäjän MikkoVlttil kuva
Mikko Välttilä

Hyvä huomio tuo palkat. Kauppa on merkittävä työlistäjä. Mun pointtini oli lähinnä, että miksi ihmeessä tilakoko kasvaa? Koska on pakko. Olemme lähellä tilannetta, jossa se kasvaa räjähdysmäisesti, koska myynnissä on paljon ja halvalla maatiloja. Eivätkä ne myynnit ole kovin vapaaehtoisia.

Käyttäjän PerttiRinne kuva
Pertti Rinne

Kaupan osuus sisältää ensisijaisesti myös kaikki kaupan rakennusinvestoinnit Baltiaan, Venäjälle ja pitkin asumattoman Suomen pääteiden risteyksiä ja kaupunkien kehäteitä, joihin on rakennettu turhia kauppakeskuksia Prismoineen ja City-Marketteineen koska nämä kaupan kaksi suurta haluavat kilpailla markkinaosuuksistaan myymäläpinta.aloilla eikä hinnalla.

Suomalainen pt-kauppa toimii erittäin kustannustehokkaasti ja kannattavasti, koska se riistää tavarantoimittajiaan hallitsevam markkina-asemansa turvin ja perii kuluttajilta kaikki kustannuksensa ihan ilman hintakilpailua.

Ihmettelen, että kilpailu- ja kuluttajaviranomaiset eivät tee mitään, vaikka S-ryhmä ja Kesko rikkovat törkeästi lakia minun mielestäni.

Marja Majuri

Minä ainakin olisin hyvin kiinnostunut ostamaan (oikeasti) eettisesti tuotettua lihaa ja muuta ruokaa sekä esimerkiksi vaatteita. Olisin valmis maksamaan niistä selvästi enemmän kuin kaupan "pahoinvointituotteista", mutta en tiedä, mistä ihmeestä niitä saisi. Rahaa olen valmis käyttämään, mutta aikaa etsimiseen oikein en. Kuka auttaisi?

Jo pitkän aikaa olen ostanut ruokakaupasta lähinnä luomulihaa tai lappulihaa (viimeisen päivän alennuslihaa), joka menisi muuten roskikseen. Tämä ei kuitenkaan helpota lihankasvattajan tai eläimen asemaa mitenkään, pitää vain kuluttajan mielen parempana.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Esimerkiksi kauppahalleista saa.

Mutta siihen tarvitaan rahaa. Suurimmalla osalla suomalaisista ei varaa moiseen ole. Kuten toisaalla totesin, "aidosti eettisten" ostajien määrä on niin pieni, ettei sillä ole kuin kuriositeettiarvo. Ainoa keino muutokseen on byrokratia, lainsäääntö ja valvonta ("holhous").

Käyttäjän PerttiRinne kuva
Pertti Rinne

Olet hyvin oikeassa. Kauppahalleista saa, mutta vain murto-osa suomalaisista asuu niin lähellä yhtään kauppahallia, että se olisi heille reaalinen ostopaikka. Hinnat toki ovat korkeita, mutta kyllä on laatukin hintansa arvoista. Sama koskee minusta myös kauppatoreja. Onneksi niitä on enemmän kuin kauppahalleja.

Ongelma onkin siinä, että S-ryhmä ja Kesko hallitsevat tiukalla ketjuohjauksellaan valikoimiaan yli 90%:ssa ruoan ostopaikoista, lattiapinta-alalla mitattuna.

Kuluttajan elintarviketarjonnasta ja -hinnoittelusta päättää siis kaupan kahden kartelli. Onneksi Lidl ja Suomen Lähikauppa Oy ovat saaneet hiukan kasvatettua markkinaosuuttaan, mikä osoittaa, että kuluttaja kuitenkin osaa valita ostopaikkansa muutenkin kuin tavarantoimittajilla maksatetun erikoistarjousmainonnan perusteella.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #82

S-ryhmä pitää oletettua ylikorkeaa hintatasoa vain, koska osuuksien haltijat (kuluttajat) niin haluavat.

Käyttäjän MikkoVlttil kuva
Mikko Välttilä Vastaus kommenttiin #83

Sinä olet Jouko kyllä melkoinen puskistahuutelija. Jokaisen ihmisen jokaiseen kommenttiin lauot oman täysin perustelemattoman kommenttisi. Ajatuksenjuoksusi on varsin kirkas varmaankin, muttei se kaikessa nopeudessaan aina ihan aukene muille lukijoille.

S-ryhmän hintatasosta sanoisin, että olet myös melkoisen sinisilmäinen idealisti, jos uskot asiakasomistajien käyttävän hitustakaan valtaa S-ryhmän toiminnassa. Ainoa valta, jota kukaan käyttää ko. firmaan on asiakkaiden rahoillaan äänestäminen.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #84

Mikäs tuossa nyt on puskistahuutelua? Mielstäsi teet todella arvokasta työtä, ja olen täysin sen puolella. Sinulla on jopa kokemusta asiasta. Sen sijaan en voi käsittää noit todellisia puskastahuutajia, joiden mielestä "tää on niin tätä", ilman, että asiaa on pohdittu pätkän vertaa.

En todellakaan usko, että S-ryhmässä osuuksien haltijat käyttävät sitä valtaa, joka heillä on. Mutta valta ei siitä katoa. Sitä käyttää sitten joku muu.

Jos ei käytä itselleen kuuluvaa valtaa, on seurauksista melko lapsellista syyttää muita. Kannattaa etsiä syypäätä peilistä.

Käsittääkseni olen perustellut kantani aina melko perinpohjaisesti.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Tämä on nyt myös MTV:n sivulla:
http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/munati...

14.000 jakoa (tai tykkäystä?). Onnittelen taas! :)

Henry

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Varsin hyväksyttävä ehdokas, jos joskus olisi äänestetävä vihreitä. Halu itse toimia aatteensa puolesta todella hienoa. Rinnastan sinut esimerkiksi niihin pioneereihin, jotka ovat ottaneet haltuunsa ränsistynyttä Detroit-kaupunkia, muokanneet maan ja alkaneer viljellä kasviksia ja muuta vastaavaa ruokapiireille ja ravintoloitsijoille.
Onnea kamppanjaan ja se muna-gate oli loistava idea ja märkä isku viranomaiskäytäntöön.

Käyttäjän HarriMuttilainen kuva
Harri Muttilainen

Tuo Detroitin tapaus on kyllä mielenkiintoinen ja jotenkin innostava. Näin lyhyen pätkän sieltä jossain tv-ohjelmassa, jonka nimeä en tietenkään enää muista. Mutta mieleen jäi, että siellä oli tosiaan aloitettu hyvinkin laajamittaista kaupunkiviljelyä.

Käyttäjän homonatura kuva
Outi Hoikkala

Mikko Välttilä, on ollut ilo seurata toimiasi Free Range -kanalan ja MunaEggsPress -munataksin tiimoilta. Olet innovaattori, luova ja rohkea suomalainen maatalousyrittäjä. Kaltaisissasi on toivoa inhimillisemmästä ja puhtaammasta asiakasta palvelevasta suomalaisesta ruuantuotannosta.

Salaa toivon, että et tule valituksi eduskunnan pulpettia kuluttamaan, sillä kuka sitten tekisi sen käytännön työn, jossa olet ehdottomasti paras. Ääni sinulle on ääni vihreille ja onko se sittenkään se oikea valinta. Nämä ovat vaikeita asioita, mutta täysi kymppi Välttilälle.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Torilta ostan luomumunia suoraan tuottajalta. Hyviä. kaunis keltuainen ei mikään kalpea, joita usein kaupassa myytävissä munissa.

Voi possut, kunhan saisi kunnon lihaa. Se tuoksuukin paistettaessa ihan erilaiselle kuin iaojen ei luomuaikojen liha.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Muistan kun joskus 1970-luvun alussa naapuritalon joulupossu sai elää aina koko kesän ulkolaitumella. Ko. talon pikkupojat väittivät leikkivänsä kesäpossunsa kanssa välillä piilosta. Luulisin tälläisen possun eläneen hyvän elämän ja tuottaneen hyvän joulukinkun, vaikka possulla ei ollutkaan muita kavereita kuin jokunen ihminen. Tämän plokin kuva maata tonkivista possuista kaivoi esiin tämän kesäisen muiston lapsuudestani.

Näin hiljakkoin dokkarin brittiläisestä rangesikalan pitäjästä. Oli muuten mahtava juttu. Ko. rangepossujen lihat myytiin suoraan vähittäismyymälöihin taikka sitten ko. tuottaja möi ne itse torilla.

Britanniassa tuottajat myymät muutenkin enemmän tuotteitaan torilla. Muistan, kun joku vuosi sitten olin Cambrigdessä, niin suoraan tuottajalta ostettu hampurilainen oli todella mahtava! -täysin eri kamaa kuin nämä Hesburgerien ja Macin tuotteet.

Toivotan Mikolle onnea ja menestystä ranngekanalansa kanssa!

Kana Alanen

Täyttä asiaa. En tätä kaupan mielivaltaista ylivaltaa voisi paremmin pukea sanoiksi. Kärsimyksestä viis, voittoa on tehtävä enemmän ja enemmän.

Käyttäjän mariaani40 kuva
Mari Korhonen

Mä olen vähän sitä mieltä, että eläinten eettinen kohtelu pitäis olla lailla määrättyä. Lajityypilliseen käytökseen olisi oltava elukalla kuin elukalla mahdollisuus. Maksakoon liha sitten enemmän, mutta liikaa sitä syödään muutenkin.

Tukiaisrahat pitäis ottaa pois tehotuotannosta ja suunnata pieniin yksiköihin, jotka tuottaisivat lihaa eettisesti ja ympäristön kuormitusta vähentäen.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Minä olen Välttilä tiedätkö tullut siihen tulokseen, että koko hinnanmuodostus on keinotekoista ja keinottelua http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1097...

Muutoin: kiitän ajankohtaisesta ja tärkeästä kannanotostasi.

Käyttäjän HenrikVlimki kuva
Henrik Välimäki

Suomalaiset ovat täystyhmä kansa kun ne suostuvat maksamaan perusasioistaan, ruuasta ja asumisesta nykyisiä hintoja ja sen lisäksi saavat vielä kyseenalaista laatua.

Käyttäjän MikaYlnen kuva
Mika Ylönen

Perustakaa munaosuuskunta munatuottajien kanssa ja välittäkää munat sen kautta sillä hinnalla mikä teistä yhdessä on reilua. Ei pääse kauppa sanelemaan hintaa.

Vai onko niin että kaikki munantuottajat ei sittenkään ole tätä mieltä?

Toimituksen poiminnat