Mikko Välttilä Laatikon ulkopuolella on usein hyviä ajatuksia!

Ulkovapaanluomuonnellisenvirikekananmunia.

- Minä ostan aina vapaan kanan munia!

- Minä ostan aina luomumunia!

- Hyvä, että niistä häkkikanoista päästiin! Nykyään on sentään virikkeelliset pienryhmäkanalat!

 

Okei. Mitä jos sanon, että tuotan ulkokanan munia? Monelle voi olla tutumpi termi "free range". Kuinka moni oikeasti tietää, minkälaisisissa olosuhteissa ja minkälaisella rehulla kananmunat on tuotettu? Kananmunissa on leima, josta sen voi päätellä. Leima on muotoa nFIxxxxx jossa:

n=tuotantomuoto

FI= tuotantomaa Suomi

xxxxx= yksilöllinen tuottajanumero

 

Tuotantomuotoja on neljä ja ne on numeroitu nollasta kolmeen. Puran tässä nyt tarkoitushakuisessa järjestyksessä tiettyjä kuluttajan ostovalintaan mahdollisesti vaikuttavia yksityiskohtia joka tuotantomuodossa.

 

n=3= virikehäkki, eli pienryhmäkanala 

Tässä tuotantomuodossa kanat ovat aikaisempien neljän kanan häkkien sijasta kuudenkymmenen kanan häkeissä. Niillä on siellä orsi nukkumista varten ja "virikealue". Kuulostaa hyvältä, kunnes ihan oikeasti ymmärtää, että virikealue on kahden kämmenen kokoinen muovipintainen lätkä häkin pohjalla. Se on niin liukas, ettei siinä pysy turve taikka sahanpuru, jota siinä pitäisi olla. Orsi on putkenpätkä juuri ja juuri kohollaan ritilälattiasta. Neljän kanan häkki on vaihtunut 60 kanan häkiksi, mutta häkki se on silti.

 

n=2= lattiakanala

Nämä kanat elävät jo asteen verran paremmin, kuin "kolmoset". Ne eivät ole häkissä. Useimmiten niitä markkinoidaan "vapaina kanoina", mutta se ei ole virallinen termi vaan markkinointinimi. Näillä kanoilla on kunnolliset orret ja erilliset pesät munintaa varten. Lattiakanoilla on myös vähintään kolmannes lattiapinta-alasta kiinteää ja kuivitettua alaa, jossa ne saavat kuopsuttaa. Lattiakana ei näe milloinkaan päivänvaloa.

n=0= luomukanala

Luomukanat elävät periaatteessa kuin lattiakanat, mutta saavat luomu -sertifioitua rehua. Yleisesti siinä on ohraa, kauraa, vehnää, soijaa ja kalajauhoa. Mikään ei takaa, että yksikään rehukomponentti olisi lähiruokaa tai edes kotimaista. Luomukanat myös pääsevät ulos kesä- ja lokakuun välisenä aikana, mutteivät koskaan talvisin. Luomutuottajien suurin ongelma on saada rehusta sellaista, että kanat voivat hyvin. Soija tuodaan argentiinasta ja on tolkuttoman kallista. Kalajauhoa luomukanat saavat ainoana tuotantomuotona, koska muuten olisi lähes mahdotonta turvata kanojen riittävä valkuaisensaanti. 

n=1= ulkokanala

Ulkokanat, eli free range kanat elävät kuten lattiakanat, mutta niille on tarjottava ulkoilumahdollisuus päivittäin. Siis ympäri vuoden ja kaikkina vuodenaikoina. Ulkoilualueeksi ei riitä pihanperän kulmaus, vaan laidunta on oltava 4 neliömetriä per kana. (luomussa vastaava luku on 2) Rehu on kaikilla muilla tuotantomuodoilla luomua lukuunottamatta sama, mutta ulkokana saa vapaasti täydentää ruokaansa luonnon antimilla. Free range kanat saavat myös päivittäin hakea päivänvalonsa ja D-vitamiiniboostinsa ulkoa.

 

Nyt kysynkin: Miksi kukaan haluaa ostaa virikehäkeissä tuotettuja munia? Miksi kukaan haluaa ostaa lattiakanan (eli "vapaan" tai "onnellisen") kanan munia?

Sen ymmärrän, että luomulla on oma kannattajakuntansa, mutta mitenkään eläinystävällisin tuotantomuoto sekään ei ole. Eikä myöskään automaattisesti mitään lähiruokaa.

 

Myönnän, että minulla on tässä jutussani agenda. Agenda on se, että oma leipäni on hyvinkin pitkälti kiinni siitä, että mahdollisimman  moni kuluttaja tarttuu ulkokanan munia sisältävään pakettiin siellä kaupan hyllyllä. Nyt niin ei tapahdu, kun kuluttaja ei tiedä mikä se ulkokana on. Eikä kauppiaskaan kyllä tiedä. 

 

Free range pesee eläinten hyvinvoinnissa kaikki muut tuotantomuodot mennen tullen. Muista se, hyvä kuluttaja!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (41 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Mutta onkos kanoillasi kukko tai kukkoja?

Käyttäjän MikkoVlttil kuva
Mikko Välttilä

Mitenkään pakollista se ei ole muilla kuin luomukanoilla, mutta meidän kanalassa on kuusi kukkoa tappelemassa kanalauman herruudesta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kiva, ostan munia sinulta. Miten toimitus Ouluun onnistuu? Rakastan kananmunia, jotka ovat aitoa luontoa lähellä. Kaupassa olevat munat eivät ole kovin kummoisia, vaikka ostan luomua tai vappaata kaikki maistuu samalta.

Itsellä kun oli kanoja, pääsivät ulos kukon vahtimana ja keltuaisen väri oli kirkkaan keltainen, maku maailman huip..., tai kanan peestä.

Käyttäjän MikkoVlttil kuva
Mikko Välttilä Vastaus kommenttiin #3

En tiedä, miten täällä sivustolla saa mainostaa, mutta S-ryhmän marketissa on myös Oulussa rasia, jossa lukee "Ulkokanan munia". Jos painat tuota facebook-linkkiä tuossa oikealla, niin saat hieman lisää tuoteinfoakin...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #5

Kanoillasi näyttää olevan yhtä hyvät - ellei paremmat - oltavat kuin tenavilla musiikkileikkikoulussa :-)

Reijo Tossavainen

Kaupassa huomasin, että myynnissä oli maalaiskananmunia.

Jäin miettimään, että minkälaisia ovat sitten kaupunkilaiskananmunat? Ehkä ne ovat väriltään enemmän punavihreitä?

Käyttäjän MikkoVlttil kuva
Mikko Välttilä

Mitä todennäköisimmin olet oikeassa! :) Maalaiskananmunat ovat samaa sarjaa "vapaan" ja "onnellisen" kanssa: nimi ei kerro mitään munan tuotantotavasta ja saattaa olla jopa tarkoituksellisesti harhaanjohtava.

Anne Pylkkönen

Eläinten hyvinvointi on -onneksi!! - nykyään tärkeä markkinointivaltti munantuotannossa, mutta koska kyse on kuitenkin ravinnosta, niin kyllä lopputuotteen ravitsemukselliset ominaisuudet painavat ostospäätöksissä myös paljon.
Siis ei riitä että onnelliset elikot ovat pyöräyttäneet söpöjä munia, vaan että ne ovat myös terveellisiä ja puhtaita. Että on niitä kaikkia hyviä rasvahappoja ja mukavia proteiineja j.n.e., eikä ole pelkoa rehuperäisestä salmonellasta tai jostain prionipöpöistä.
Siksipä haluaisinkin, jos sallinette, esittääkin Blogistille kyssärin, että millä hän itse kanansa ruokkii? Onko kotimaista, lähi- vai peräti itseviljeltyä rehua, ja mitenkä on hoidettu varsinkin tuon proteiinin saanti kanoillenne?

Käyttäjän MikkoVlttil kuva
Mikko Välttilä

Vastaan tähän mielelläni. Meidän kanamme syövät rehuseosta, jossa on ohraa, kauraa vehnää, rypsiöljyä, kivennäis- ja vitamiinilisä ja sitä soijaa. (ainakin vielä olemme saaneet sen GMO-vapaana)

Itseviljeltyä ei ole viljoissa seassa yhtään johtuen siitä, että tilamme on peltojen osalta juuri siirtymässä luomuun ja sato myydään naapurin luomukanalaan.

Kotimaista pyritään ostamaan aina, kun sitä on saatavilla. Aina ei ole.

Anne Pylkkönen

Kiitos vastauksesta! (ja koko tästä mielenkiintoisesta ja informatiivisesta avauksesta!).
Hm, kanasi taitavat syödä terveellisemmin kuin minä, jos tuontisoija vaan on hyvälaatuista :)

Free range (laidunkanojen?) munista en ollut kyllä ennen kuullutkaan, mutta olen jo usean vuoden ajan ostanut erään naapuristopitäjän lattiakanalan "vapaita" munia.

Muuten - minua on kiinnostanut tämmöinenkin kysymys jo pitkään, että voidaanko kanoille syöttää kotimaista öljypellavaa ja jos voidaan niin vaikuttaako se munien ravintoainekoostumukseen? Omega3-rasvahappojen saamiseksi olen yrittänyt joskus itsekin litkiä aika ällön makuista pellavaöljyä, mutta mieluummin söisin kananmunia, joissa on omegoja (varsinkin kolmosta).

Käyttäjän MikkoVlttil kuva
Mikko Välttilä Vastaus kommenttiin #18

Öljypellavaa on lisätty kanojen rehuun ja munia on markinoitu omega-munina. Vähäisen kysynnän vuoksi myös niiden tarjonta on vähenemään päin. En ole ihan varma, vieläkö niitä jossain tuotetaan ja myyntiin pakataan.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #21

Tuosta omega-3:s asiasta tarvittaisiin lisää tietoa. Nyt mulla menee noin 10€/kk (uskoisin), joihinkin kapseleihin. Epäilen kuietenkin, etten saisi (?) samaa määrää 'kolmosta', vaikka söisin 2-3 kananmunaa päivässä?

Henry

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Noita luokituksia ei ole ilmeisesti mietitty ihan loppuun asti, koska voihan olla varmasti ulkokanan munia sekä luomuna ja epäluomuna? Harmi, olisivat voineet tehdä tuon tarkemmin.

Itse asiassa luulen että söin juuri tällaisia ulkokanan luomumunia.

Käyttäjän MikkoVlttil kuva
Mikko Välttilä

Luokituksen idea on se, että luomukana saa luomurehua ja pääsee ulos. Free range kana pääsee ulos, mutta syö "tavallista" viljaa. Lattiakana ei pääse ulos, muttei ole sentään häkissä. Ja sitten on ne "virikkeelliset pienryhmä" häkkikanat. Suomessa ei luomukanojen ulkoilu toteudu kuin kesäaikana, euroopassa toteutuu. Meidän tilan juttu on se, että otimme riskin ja päätimme, että pitää olla mahdollista tarjota kanoille ulkoilua myös talvella.On se.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Mutta voihan ulos pääsevä kana syödä myös pelkästään luomurehua?

Eli luomu - free range.

Luokitusjärjestelmä ei pysty käsittääkseni esittämään tätä? Vai voiko se olla muotoa 01FIxxxx?

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Facebook-sivuillanne oli muuten hyvä kirjoitus, alkoi tuntua siltä, että pitäisi olla enemmän ostomahdollisuuksia kuin nämä 2 (tai 3) ketjua...

"Olisipas kivaa saada reilun kaupan maataloustuotanto myös ihan näille suomalaisille tuotteille"

Todellakin!

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Minäkin toivotan onnea kanala-yrityksellesi.
Ilmeisesti virike jne-munien ostajat eivät uskalla ilmoittautua.

No, minä ostan niitäkin, sekä fiiliksen mukaan muita...kaupasta.

Sen sijaan, mökkireissullani, jossa usein käyn, ostan maalaistalosta ruskean kanan ruskeita munia hintaan 2 euroa/kg

Värillä ei kai ole väliä?

Olen emännän kutsusta käynyt katsomassa kanoja, ja siellä ne navettaan rakennetussa isossa katiskaverkko-tapaisessa rakennelmassa asuvat, ja orsikin noin 1,5-2 metrin korkeudessa.

Eikö enää ole voimassa lintuinfluenssa-rajoitetta ulkona pitämiseen? Jossain vaiheessa oli.

Kaupan munat ovat kennoon väljästi sopivia, mutta maatalon munat kennoon ahtaasti sopivia... Suuria siis.

Sen myönnän, että aina muna-myyntipisteen eteen pysähtyessäni joku alkaa sisälläni toimimaan, nimittäin omatunto. Kanatuotannosta on niin paljon puhuttu.

Lupaan tänään kauppaan mennessäni etsiä, jos Tampereen kotimaisista ketjuista löytyy, juuri mainittuja free range-munia. Maksoi sitten mitä maksoi.

Blogin soisi nousevan ylös. Tärkeä ja mukavakin aihe ainaisen politiikasta tappelun sijaan.

Käyttäjän MikkoVlttil kuva
Mikko Välttilä

Munien koko riippuu kanojen iästä ja rodusta. Toki myös rehustuksesta. Värillä ei tässäkään asiassa ole väliä. Se on sellainen kuluttajatottumusasia. Kerran kysyin sitä pakkaamolta ja sieltä kerrottiin, että tutkimuksen mukaan suomalainen kuluttaja mieltää ruskean munan ulkomaiseksi.

Ulkokanojen munia tuottavan kanalan pitää sijaita paikalla, jossa ei ole lähietäisyydellä merkittäviä muuttolintujen levähdyspaikkoja tai vesilintujen käyttämiä kosteikkoja. Me joudumme siis hakemaan poikkeusluvan myös lintuinfluenssakaranteenin aikaiseen ulkonapitoon.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Kiitos blogista!
Asun Paraisilla ja toivoisin tietysti, että saisi ostaa näitä Free Range-munia. Ja tuossa edellä mainittu, (kommentoijan maininta, ei blogistin), 2€/kilo ei tunnu liian paljolta.
Täällä on nykyään jatkuvia tarjouksia 1€/10 kpl:tta, mutta ne on aika pieniä. Vaimo ostaa jonkun mutkan kautta isoja munia, jotka ei tosiaan oikein kennoihin mahdu.

Nyt kysyisin:
- Mikä on lähin paikka mistä niitä Sun kanojes' munia saa?
- Onko 2 ekkulia per kilo tuottajalle sopiva hinta?
- Mitä tapahtuu kanoille myöhemmässä vaiheessa? [Ja voit kyllä kertoa kaikki EU-kiellotkin, joita tähän varmaan liittyy, jos niitä pystyy myymään ruuaksi.]

Juttua olisi paljonkin tuosta GMOsta, mutta senhän voit laittaa seuraavan blogisi aiheeksi.

Henry

Käyttäjän MikkoVlttil kuva
Mikko Välttilä

Moi! Kiitos hyvistä kysymyksistä. Silläkin uhalla, että menee mainostamiseksi, (sitä en halua tässä tehdä, sen paikka on muualla)kerron että ulkokanojen munia saa kaikista Prismoista. Ja lisäksi kaupasta riippuen molempien ryhmien marketeilla on mahdollisuus niitä valikoimiinsa ottaa. Että kauppiasta hiasta kiinni, jos niitä ei hyllyssä näy.

Munan hinta kaupassa on jossakin luomumunien ja lattiakananmunien puolessa välissä. (olisiko 4,5 euroa/ kilo tällä hetkellä) Minä tuottajana en saa siitä edes puolta.

Ensi maanataina meidän kanat teurastetaan. Naapurin isäntä jatkaa omassa ulkokanalassaan tuotantoa niin, että tarjonta kauppoihin jatkuu tasaisena. Tällä kertaa kanat kuoltuaan joutuvat minkin ruuaksi ja minä joudun maksamaan siitä, että joku ne vie. Pientä toivoa on, että Suomessa aloittaisi uusi yrittäjä, joka alkaa teurastaa munintakanoja taas ihmisravinnoksi.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Jos kanat teurastetaan..??? Niin, etkö enää jatka?

Käyttäjän MikkoVlttil kuva
Mikko Välttilä Vastaus kommenttiin #28

Kyllä meillä kanoja jatkossakin tulee olemaan. Näiden kanojen elinkaari alkaa olla vain lopussa. Nyt tyhjennämme kanalan, pesemme paikat ja teemme vähän remonttia ja keväämmällä mennään taas intoa puhkuen eteenpäin.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Olen ihmetellyt pitkään, että miksi Suomessa ei syödä tavallista kanaa. Ainoastaan broileria on yleensä tarjolla. Väitetään, että kana olisi liian huonolaatuista syötäväksi. Mistähän tämä johtuu?

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #29

Tavallisesta kanasta on vähän hankala tehdä niitä vakuumiin pakattuja ja marinadiin hukutettuja teurasjätteen suikaleita :-) Kas kun tavallinen kana on kasvanut sen verran hitaammin, että se ei ole samanlaista pikaruokaa, kuin nopeasti kasvamaan jalostettu ja tehoruokittu broileri. Kiireinen ihminen ei millään pysty taipumaan pidempiin valmistusaikoihin, joita kunnon kana vaatii.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #30

Pitäisi olla meille vähemmän kiireisille edes vaihtoehtona tarjolla. Siitä on aika pitkä aika kun kanaa löytyi edes kokonaisena pakasteena tavallisista ruokakaupoista.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #31

Tsot tsot, kyllä kanaa löytyy kokonaisena pakasteena ainakin isommista marketeista. Niin luomuna kuin tavallisenakin. Ainakin löytyi kun itse viimeksi ostin.

Suurempaan mittakaavaan ongelmaksi muodostuu vain se, että vähemmän kiireisiä näyttää olevan kovin vähän, jolloin volyymi jää pieneksi, ja sitä kautta hinta korkeaksi. Ja sitten verrataankin broileriin, joka on halvempaa ja nopeampaa valmistaa.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #33

Täytyypä katsastaa seuraavalla kerralla kun käyn isommassa marketissa.

Kyllähän jotkut syövät suurena herkkuna metsäkanalintujakin, jotka ovat vielä hankalampia valmistaa.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #33

Kanaa ja kanaa.
Näitä on jalostettu eri tarkoituksiin ja jotkut kanat ei pysy enää tolpillaan, joillakin rintalihakset on jalostettu, mutta todellisuudessa eivät mahdu edes siipiään räpyttelemään.
Katso täältä:
http://topdocumentaryfilms.com/dispatches-supermar...

Myös Mats Eric Nilsson'in kirjoista selviää kanojen "kehitys".

P.S. Kerään dokumentoitua tietoa ruuastamme, (joka ei oikeastaan ole enää ruokaa vaan jonkilaista elossapito&lisäaine-mössöä).

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Kävin tuolla Fb-sivullasi.
Hieman hämmensi tuo "Laitilan Kanatarha" ja täällä "Vaahteranmäki Farming". Jälkimmäinen tarttui heti, mutta tuo tuotenimi - uskoin ensin, että se viittaa pakkaamoon.
_______________________

Olen paljon puhunut täällä tuosta lähiruuasta ja se menisi läpi, siis sen markkinointi, mutta pitäisi saada lisää paikallisia tai muuten über-terveellisiä vaihtoehtoja, jotta kuljetus yms. muut hommat pelaisi.

heitän tällaisen pallon:
- Tuottajat perustavat "myyntiringin".
- Paraisten torilla myytäisiin joka lauantai erilaisia tervellisiä ja ekologisesti kestäviä tuotteita.
- Voisin kuluttajana tilata osan tavaroista netistä (lähinnä possu- ja kokonaiset kanat)
- Tietysti tämä olisi kauppiaalta pois, joten hän varmaan ottaisi koko "paikallismyyntiringin" hoteisiinsa. Mutta silloin tämä ei olisi nykymallia: "välikäsi määrää hinnan"-muka-neuvottelua.
Tietysti myyntiringillä olisi monta paikkakuntaa mihin he jakelisivat tuotteitaan - jotta kuljetuskustannukset pysyisivät minimissään.

Jotain tuollaista.

Henry

Käyttäjän MikkoVlttil kuva
Mikko Välttilä

Myyntirinkejä on joskus kokeiltu vähän joka puolella Suomea. En ole ihan varma mihin ne kaatuvat, mutta kovin lyhytikäisiä ovat valitettavasti olleet. Hieman valoisammilta näyttävät kuluttajien perustamien ruokapiirien tulevaisuudennäkymät. Niissä siis asiakkaat tekevät yhteistilauksen suoraan tuottajalle ja tämä toimittaa isomman erän kerralla sovittuun aikaan ja paikkaan.

Yleensä nämä ruokapiirit ovat keskittyneet hankkimaan luomu- ja lähiruokaa. Muutenhan se onkin ihan sama, hakeeko ruokansa marketista.

Tuo "Laitilan Kanatarha" on tuotemerkki, jonka alla ulkokanan munia yritetään saada koko maan kauppoihin. Se on laitilalaisen Munax Oy:n brandi. Munax on taasen muutaman tuottajan omistama munanpakkaamo, joka on suomen suurin luomu- ja free range munien kauppias.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Kiitoksia hyvästä blogista. Täytyy heti huomisella kauppareissulla katsoa, josko lähimarketin munahyllyssä olisi noita ulkokanalan munia ja pistää makutestiin. Jos hakkaavat maussa muut kananmunat, niin tuotteesi on saanut uuden asiakkaan.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Pellavaa syöviä kanoja ei ole enää koska niille ei ole jälleenmyyjää - kyselin aikoinaan, kun niihin olin kovin mieltynyt.

Lisäisin, että luomukanojen saama valkuaislisä on rajoitettu kestävästi kalastettuun ETA-alueen kalaan (http://www.evira.fi/files/attachments/fi/evira/asi...), koska maahamme tuotettua soijaa ei voida todeta GMO-vapaaksi. Luomuhan on ainoa tuotantomuoto jossa sitä kuuluisaa GMOta ei sallita; n1,2,3 saavat jos tuottaja haluaa antaan, eikä kuluttajalle tarvitse ilmoittaa pakkausmerkinnöissä asiasta.

Anne Pylkkönen

Itse en ole niinkään juuri "luomun" perään jos puhutaan vain vilja- ja rehukasvien tuotannosta. Mulle sopii että kasvinviljelyssä toimitaan optimoidun tehokkaasti MIKÄLI viljelykasvien terveellisyys ja laatu eikä myöskään maaperän hedelmällisyys kärsi. Onkohan öljypellava sitten niin hankalaa ja kallista viljellä, ettei sitä kannata munituskanaloiden asukeilla syöttää, vai miksi vaikkapa lähes kaikki kotimaiset munat eivät voisi olla "Omegoja"?

Minusta "pellavakananmuna" voisi olla vähintään yhtä houkutteleva markkinabrändi kuin vaikkapa esim. "rypsiporsas".

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Kasvualueellemme soveltuvia pellavalajikkeita on olemassa, ja niitä hyödynnettiinkin luomutuotannossa Somerolla. Kyseessä on siis pakkaamoiden ja kauppiaiden päätös vetää tuotteet pois hyllystä, ei kanaloiden. Vielä viime vuonna munia sai vielä ostaa suoraan tuottajilta, mutta koska kysyntä suoraan tiloilta oli vähäistä, lopettivat luomutuottajat kannattamattomana tämän toiminnan.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Tuli haettua blogissa mainittuja munia. Kuuden munan kennoja vain tarjolla.
Koodi munan kyljessä: 1FI 71945 EKA ULKONA.

Olihan nuo kalliimpia tottakai koska tuotantomenetelmäkin toinen. Kaupat ja muut välikädet. Tuottajalta voisi saada halvemmalla.

Sitten ostin vapaan kananmunia joiden kyljessä koodi: 2f 1151895

Laitila tuotteen nimessä mainitaan.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Yritän tehdä testiostokset tänään - raportoin jos onnistuu.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Meidän kuluttajien kannaltahan tämä "tehokasvatus" ja "lisäaine-ruoka" on menossa täysin hallitsemattomaksi: Tulee kalliiksi toimia sekä eettisesti, ekologisesti, lisäainevapaasti sekä ilman manipuloituja rehuja yms.
Ja tässä kohtaa me kuluttajat saamme katsoa itseämme peiliin.

Näyttää kuitenkin siltä, että ollaan heräämässä; kakarat on allergisia, diabetes lisääntyy ja samalla on paljon uutta tietoa käsillä.

Kolmas vaikuttava juttu on tod.näk. se, että kun ei enää kaikkia tarvita, kiire vähenee (vaikkei stressi välttämättä) ja pystyy taas tekemään ruokaa perusaineista ja kaupan 'mikrolämmitettävät-kiire-mössöt' jäävät pakastealtaisiin.
_______________________

Tästä kaikesta seuraa se, että ihmiset alkavat etsiytyä kimppaan maaseutuväestön tuottajien kanssa.
Kuulemma kun Tampereella pistivät pystyyn sellaisen "vuokrataan viljelijä"-ostosringin, niin 120 perhettä saatiin pian mukaan ja jotkut jäi rannalle!

Mainitsin aiemmin nuo Mats Eric Nilssonin kirjoittamat kirjat ja haluan todeta, että kuka tahansa kun on lukenut ne kolme, jotka on ilmestyneet suomeksi, ei enää mene kauppaan samoin asentein kuin ennen.
http://www.adlibris.com/fi/searchresult.aspx?searc...

Kannattaa käydä kirjastossa ja tutkia "osasto 67". Ainakin luulen, että ruokaa käsittelevä kirjallisuus on kaikissa kirjastoissa saman numeron (67) kohdalla.

Henry

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Tuli katsoa tarkemmin K-kaupan valikoimat, enimmäkseen virikettä ja lattiakanalaa.

Vähän oli luomua ja free rangea.

Olisin kaivannut sitä luomu-free rangea. Miten olisi, blogisti, kuulostaisiko tällainen 01-lajike hyvältä? (0 = luomu, 1 = free range). Mielestäni nimittäin kuulostaisi, ja ostaisin.

Pia Sandberg

Moikka Mikko, ja kiitos hyvästä blogikirjoituksesta! Ostan taatusti tästälähtien luomun sijaan free range-munia, jos niitä kaupasta löydän. Tosta munintakanojen "jatkojalostuksesta" mietin, että syöttäisin 100 kertaa mielummin niitä koirilleni, kun eläinruuaksi tarkoitettuja broilerinpaloja (siipiä, kauloja, selkärankaa) mistä maksoin eilenkin melkein 5euroa/kilo. Koirien raakaruokinta kasvaa kasvamistaan, ja tuntuu turhalta, että munintakanat jauhetaan rehuksi.

Käyttäjän MarttiFrom kuva
Martti From

Kiitos Mikko,
tämä oli hyvää informaatiota. Mekin olemme ostaneet luomumunia, jotta kanoilla olisi paremmat oltavat.
Tämän informaatiosi pohjalta ostamme jatkossa ulkokanalan munia !!!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset